Egészségpolitika

Milliméterről milliméterre a jobb prognózis felé

2015. MÁJUS 29.

A navigált mágneses stimuláció (nTMS) módszer az utóbbi időkben egyre nagyobb teret nyer az idegsebészetben. Több más mérési eljárás mellett arra használják, hogy feltérképezzék az agydaganatokat műtétek előtt, annak megállapítására, hogy érintenek-e fontos agyi régiókat, így például a motoros és a nyelvi területeket. A Technische Universität München (TUM) orvosai a közelmúltban kimutatták, hogy a motoros területek műtét előtti nTMS elemzése javítja a prognózist rosszindulatú agydaganatokban szenvedő betegek esetében.
Az nTMS segítségével a lehetségessé válik, hogy négy milliméteres pontossággal meghatározzák, hogy mely területek kontrollálják a motoros vagy a nyelvi funkciókat az agyban. "Ez különösen fontos, mivel lehetővé teszi a daganatok eltávolítását a daganatos betegekből anélkül, hogy funkcionális területeket megsértenénk a beavatkozással, egyszersmind segít, hogy a műtét alkalmával, egy időben, olyan nagy mennyiségű rosszindulatú szövetet eltávolítsuk, amennyit csak lehetséges", magyarázza Dr. Sandro Krieg, a Department of Neurosurgery of TUM University Hospital Klinikum rechts der Isar munkacsoportjának, és a kutatásnak vezetője. A feltérképezést külön el kell végezni minden egyes beteg esetében, mivel a tumorok kiszoríthatják a fontos agyi területeket eredeti helyükről.
A fontos motoros területek elhelyezkedésének meghatározásához az nTMS technika esetében az orvos egy elektromos tekercs segítségével átvizsgál meghatározott pontokat a beteg fején. A tekercs rövid, fájdalommentes elektromos impulzusokat indukál az agyban, amelyek stimulálják az agyi neuronokat az illető pozícióban. Ha a impulzus adott helyzetben olyan neuronokat aktivál, melyek izommozgásokat váltanak ki, a tudósok képesek az izomtevékenység jelenlétét és nagyságát megmérni elektródák segítségével, melyeket a beteg karjaira és lábaira erősítenek. Végeredményképpen az adott pozíciók tekinthetők a motoros aktivitás kiváltása helyszínének.
Akár 150 egyéni pozíciót is lehet egy beteg esetében elemezni, és térképezni. "Ily módon képesek vagyunk térképet kidolgozni a fontos motoros területekről és idegpályákról a tumor közelébe. A műtét során ezek az adatok megmutatják nekünk, hogy hol lehet vágni, és hol nem", magyarázza Krieg. A módszert Klinikum Rechts der Isar-ban 2010 óta használják.

A mostani kutatásban Sandro Krieg és csapata olyan betegek agyának motoros területeit szkennelte és térképezte fel, akiknek high grade gliomá-juk (HGG) volt, amelyhez általában rossz kimenetelek társulnak. Két csoporttal kapcsolatos eredményeket vetettek össze: 70 olyan betegét, aki a műtét előtt nTMS elemzésen esett át, és 70 olyan betegét, akiknek tumorát azelőtt műtötték, mielőtt a műtét előtti nTMS vizsgálat szabvánnyá vált a kórházban.
A tanulmány eredményei egyértelműen az nTMS leképezés előnyeit mutatják. Összehasonlítva a kontroll csoporttal: kisebb nyílások voltak szükségesek a koponyán az nTMS tumor elemzésen átesett betegek esetében, és a beavatkozás után kevesebb rákos szövet maradt hátra. Ezen felül, az átlagos kórházban töltött időtartam két nappal rövidebbé vált. Mivel az a nTMS kezelt betegek általános egészségi állapota is jobb volt, nagyobb részük volt a későbbiekben képes volt sugárkezelésben részesülni. És a legfontosabb: az nTMS betegek túlélése több hónappal hosszabb volt, mint a kontroll csoport betegeié.
"Természetesen meg kell erősíteni a megállapításainkat nagyobb betegcsoportok vizsgálatával is, de egy fontos dolog már most világos: a műtét előtti nTMStumor mapping sok szempontból pozitívan befolyásolja az eljárást," mondja Krieg az eredményekről, hozzátéve: "Néhány daganat, amelyet korábban inoperábilisnak gondoltunk, eltávolíthatóvá vált a módszer segítségével. "

A tudósok most kívánják tovább fejleszteni a szabványos nTMS protokollokat, és alkalmassá tenni például a nyelvi területek feltérképezésére. Egy nemrégiben készült tanulmányukban bemutatták, hogy egy objektum-megnevezési teszt a legjobb módszer a nyelvi központok elemzésére. Annyi már most bizonyos, hogy a nyelvi területek feltérképezése sokkal bonyolultabb, mint a motoros területeké.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A metformin összefügg a daganatok kisebb kockázatával

A szulfonilureával kezelt betegekhez képest a metformint szedők esetében 10%-kal kisebb a rák incidenciája.

Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

Kevéssé agresszív prosztatatumorra utaló szövettani lelet esetén megfelelő választás a beteg megfigyelése, kezelés nélkül.

Hírvilág

A biológiai és biohasonló gyógyszerek

Az igazi „élő gyárat” az ismert, genetikailag módosított gazdasejttenyészet jelenti. Ez a sejttenyészet megismételhetetlen, egyedi, a biológiai gyógyszer előállításának lelkét jelenti. A kiinduló sejt leszármazottai „gyártják” a biológiai gyógyszert.

Hírvilág

Felső gastrointestinalis vérzés – 25 éve és ma

Csökkent az incidenciája és a mortalitása, és változott az érintett betegcsoport összetétele

Hírvilág

A paracetamol most nem javította a stroke prognózisát

A stroke-betegek lázának csökkentése hasznos, de amikor ezt véletlen besorolásos vizsgálatban próbálták ki paracetamollal, nem sokat ért. Igaz, a vizsgálatot súlyos hiányosságok terhelik…