Egészségpolitika

Internetes kommunikációt emberi agyakkal

2014. OKTÓBER 26.

A kommunikáció és az orvoslás első ilyen fajta vizsgálatban, egy nemzetközi idegtudományi és robotika mérnökökből álló csapat bizonyította a közvetlen agytól-agyig kommunikáció életképességét emberben. A közelmúltban a PLOS ONE folyóiratban megjelent rendkívül újszerű megállapítások leírják az internet segítségével végzett sikeres információ továbbítást két emberi alany ép fejbőre között - 5.000 mérföld távolságból.

"Azt akartuk kideríteni, hogy lehet-e közvetlenül kommunikálni két ember között,„kiolvasva” az egyik személy agytevékenységét, és injektálva az agyi aktivitást egy másik emberbe:, megtéve mindezt egész nagy fizikai távolságba, a meglévő kommunikációs csatornákon keresztül", mondta a tanulmány egyik társszerzője, Alvaro Pascual -Leone, MD, PhD a Harvard Medical School. ideggyógyász professzora.. "Az egyik ilyen lehetséges kommunikációs csatorna, természetesen az internet.

Így a kérdés az lett,hogy tudnánk e létrehozni egy olyan kísérletet, amely megkerüli a beszéden vagy gépelésen alapuló információcserét az interneten, és létrehozza a közvetlen agytól-agyig kommunikációt olyan személyek között, akik messze vannak egymástól: például Indiában és Franciaországban tartózkodnak?

"Kiderült, hogy a válasz: "igen".

Az sms küldés idegtudományi megfelelőjében, a spanyol Starlab Barcelona kutatócsoportja , valamint a francia strasbourgi Axilum Robotics csapata sikeresen továbbította a " hola "és a "ciao" szavakat egy számítógép által közvetített agytól-agyig átvitelben Indiából Franciaországba, egy internetre csatlakoztatott elektroenkefalogram (EEG), valamint robot-vezérelt koponyán keresztüli mágneses stimuláció (TMS) technológia segítségével. .

Korábbi tanulmányokban az EEG-alapú interakciót jellemzően az emberi agy és a számítógép közötti kommunikáció során valósították meg. Ezekben a vizsgálatokban elektródákat csatoltak egy személy fejbőrére, hogy érzékeljék agyának elektromos aktivitását, amint éppen valamely jól körülhatárolt akcióra gondol, például a kar vagy a láb valamilyen mozgatására.

A számítógép ezután értelmezi a jelet, és lefordítja azt egy vezérlő kimenetté, amely például egy robotkart vagy egy kerekesszéket képes irányítani.

De ebben az új vizsgálatban a kutatócsoport egy második emberi agyat csatlakoztatott a rendszer túlsó végére. Négy 28-50 év közötti egészséges személy vett részt a vizsgálatban. Az egyik résztvevő volt az „adó”, az agy-számítógép interfész (BCI) segítségével a szavak küldője; a másik három résztvevőt a kísérleti elrendezés számítógép-agy interfész (CBI) ágához rendelték: a kísérlet során a „vevők” megkapták az üzenetet, és meg kellett érteniük azt.

EEG használatával a kutatócsoport először lefordította a "hola" és a "ciao" üdvölő szavakat bináris kóddá, majd e-mailben az eredményeket Indiából Franciaországba küldték. Ott egy számítógép-agy interface továbbította az üzenetet, a vevő agyába noninvazív agyi stimuláció segítségével.. A kísérleti személy ezt perifériás látásával mint villogó fényt tapasztalta meg.. A villogó fény meg numerikus szekvenciákat képezett, amelyek lehetővé tették a vevő számára az üzenet információjának dekódolását,, miközben az alanyok nem jelezték, hogy bármit is éreznének, helyesen visszaadták az átküldött üdvözletet.


Egy másik hasonló kísérletet végeztek Spanyolországban és Franciaországban tartózkodó személyek között, és a végeredményben a teljes hibaarány mindössze 15 százalék volt, ebből 11 százalék a dekódolás során, öt százalék pedig a kezdeti kódolás során adódott.

"A fejlett precíziós neuro-technológiákkal, minta milyen például a vezeték nélküli EEG és a robotizált TMS, közvetlenül és noninvazív tudjuk továbbítani a gondolat az egyik embertől a másikig, anélkül, hogy nekik beszélni, vagy írni kellene", mondja Pascual-Leone. " Úgy gondoljuk, ezek a kísérletek jelentik az első fontos lépést a hagyományos nyelvi vagy motoros kommunikáció kiváltásának vagy kiegészítésének tanulmányozásában”

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.