Egészségpolitika

Internetes kommunikációt emberi agyakkal

2014. OKTÓBER 26.

A kommunikáció és az orvoslás első ilyen fajta vizsgálatban, egy nemzetközi idegtudományi és robotika mérnökökből álló csapat bizonyította a közvetlen agytól-agyig kommunikáció életképességét emberben. A közelmúltban a PLOS ONE folyóiratban megjelent rendkívül újszerű megállapítások leírják az internet segítségével végzett sikeres információ továbbítást két emberi alany ép fejbőre között - 5.000 mérföld távolságból.

"Azt akartuk kideríteni, hogy lehet-e közvetlenül kommunikálni két ember között,„kiolvasva” az egyik személy agytevékenységét, és injektálva az agyi aktivitást egy másik emberbe:, megtéve mindezt egész nagy fizikai távolságba, a meglévő kommunikációs csatornákon keresztül", mondta a tanulmány egyik társszerzője, Alvaro Pascual -Leone, MD, PhD a Harvard Medical School. ideggyógyász professzora.. "Az egyik ilyen lehetséges kommunikációs csatorna, természetesen az internet.

Így a kérdés az lett,hogy tudnánk e létrehozni egy olyan kísérletet, amely megkerüli a beszéden vagy gépelésen alapuló információcserét az interneten, és létrehozza a közvetlen agytól-agyig kommunikációt olyan személyek között, akik messze vannak egymástól: például Indiában és Franciaországban tartózkodnak?

"Kiderült, hogy a válasz: "igen".

Az sms küldés idegtudományi megfelelőjében, a spanyol Starlab Barcelona kutatócsoportja , valamint a francia strasbourgi Axilum Robotics csapata sikeresen továbbította a " hola "és a "ciao" szavakat egy számítógép által közvetített agytól-agyig átvitelben Indiából Franciaországba, egy internetre csatlakoztatott elektroenkefalogram (EEG), valamint robot-vezérelt koponyán keresztüli mágneses stimuláció (TMS) technológia segítségével. .

Korábbi tanulmányokban az EEG-alapú interakciót jellemzően az emberi agy és a számítógép közötti kommunikáció során valósították meg. Ezekben a vizsgálatokban elektródákat csatoltak egy személy fejbőrére, hogy érzékeljék agyának elektromos aktivitását, amint éppen valamely jól körülhatárolt akcióra gondol, például a kar vagy a láb valamilyen mozgatására.

A számítógép ezután értelmezi a jelet, és lefordítja azt egy vezérlő kimenetté, amely például egy robotkart vagy egy kerekesszéket képes irányítani.

De ebben az új vizsgálatban a kutatócsoport egy második emberi agyat csatlakoztatott a rendszer túlsó végére. Négy 28-50 év közötti egészséges személy vett részt a vizsgálatban. Az egyik résztvevő volt az „adó”, az agy-számítógép interfész (BCI) segítségével a szavak küldője; a másik három résztvevőt a kísérleti elrendezés számítógép-agy interfész (CBI) ágához rendelték: a kísérlet során a „vevők” megkapták az üzenetet, és meg kellett érteniük azt.

EEG használatával a kutatócsoport először lefordította a "hola" és a "ciao" üdvölő szavakat bináris kóddá, majd e-mailben az eredményeket Indiából Franciaországba küldték. Ott egy számítógép-agy interface továbbította az üzenetet, a vevő agyába noninvazív agyi stimuláció segítségével.. A kísérleti személy ezt perifériás látásával mint villogó fényt tapasztalta meg.. A villogó fény meg numerikus szekvenciákat képezett, amelyek lehetővé tették a vevő számára az üzenet információjának dekódolását,, miközben az alanyok nem jelezték, hogy bármit is éreznének, helyesen visszaadták az átküldött üdvözletet.


Egy másik hasonló kísérletet végeztek Spanyolországban és Franciaországban tartózkodó személyek között, és a végeredményben a teljes hibaarány mindössze 15 százalék volt, ebből 11 százalék a dekódolás során, öt százalék pedig a kezdeti kódolás során adódott.

"A fejlett precíziós neuro-technológiákkal, minta milyen például a vezeték nélküli EEG és a robotizált TMS, közvetlenül és noninvazív tudjuk továbbítani a gondolat az egyik embertől a másikig, anélkül, hogy nekik beszélni, vagy írni kellene", mondja Pascual-Leone. " Úgy gondoljuk, ezek a kísérletek jelentik az első fontos lépést a hagyományos nyelvi vagy motoros kommunikáció kiváltásának vagy kiegészítésének tanulmányozásában”

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.