Egészségpolitika

Ideggyógyászati Szemle Open Access szabályzat

2018. SZEPTEMBER 13.

SZABÁLYZAT az OPEN ACCES (nyílt hozzáférésű) publikációk megjelentetésről az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience kiadványban

Az Ideggyógyászati Szemle folyamatos fejlesztési programjának részeként 2015. január 1-től lehetőséget ad publikációk u.n „OPEN-ACCESS” (nyílt hozzáférésű) megjelentetésére.

Az Open Access megjelenés keretében a benyújtott cikkek teljes terjedelemben, szabadon elérhetően jelennek meg a www.eLitmed.hu orvosi szakportálon az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience felületén, mely formapályázatokhoz csatlakozó cikkek, PhD tézisekkel kapcsolatos fő közlemények, illetve nemzetközi együttműködésre számot tartó kutatások, egyéni szerzői pályafutás, kutatói, oktatói, klinikusi portfólió adatainak elérhetősége szempontjából jelent megjelenési lehetőséget a szerzők számára.

A cikkek megírásához segítséget nyújt az „Útmutató Szerzőinknek”, amely a www.eLitMed.hu oldalon elérhető.

A megjelentetés feltétele, hogy a kézirat a szerkesztőség részéről elfogadásra és lektorálásra kerüljön. Az OPEN-ACCESS közlemények tartalmi és formai elbírálása a többi közleményhez hasonló módon történik. Az Ideggyógyászati Szemle a megszokott, hiteles szakmai tartalom biztosítása érdekében kizárólag peer-reviewed (kettős vak lektorálást követően) jelentet meg tudományos tartalmakat, melyre az Open Access díj megfizetése semmilyen befolyással sincs.

A cikk elfogadását követően a Kiadó számlát állít ki a szerző (többszerzős cikk esetén a megjelölt szerző) részére, mely kiegyenlítése után bekerül a szerkesztési folyamatba (szerkesztés, korrektúra, tördelés).

Az OPEN ACCESS megjelenés egyszeri díja 160.000 Ft +áfa, melyből a hazai szerzők számára -amennyiben a díjat magánszemélyként fizetik ki- 50 %-os kedvezményt biztosítunk. Külföldi szerzők esetén díj €550, illetve $600 az ár.

Megjelenítés időtartama: az elfogadást, publikálást követően korlátlanul elérhető az eLitMed.hu orvosi szakportálon.

Az OPEN-ACCESS közlemények nem jelentenek előrehozott megjelentetést.

Az OPEN-ACCESS nem feltétele az Ideggyógyászati Szemle-ben történő publikációnak. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Berlini Deklaráció hatálya alá eső pályázatok esetében kötelező a tudományos eredmények Open Access közreadása.


Budapest, 2015. december 01.

Cserni Tímea
az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience
Kiadója nevében

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

Egészségpolitika

Európa összefogott a ritka betegségekkel élőkért

A kontinens döntéshozói, egészségpolitikusai, betegszervezetei, szakemberei, a digitális egészség úttörői közös platformra léptek a Biogen vállalat, a Reuters Events és az EU40 együttműködésével megrendezett virtuális konferencián, hogy kollektív tudásukkal még hatékonyabban lépjenek a ritka betegek érdekében, hogy mind a diagnózishoz, mind az ellátáshoz való hozzáférés Európa-szerte egységes legyen. Költséghatékonyságot célzó stratégiát, az ismeretek összegyűjtését és az információhoz való hozzáférés javítását, erősítését hirdették meg. Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója értékelte az összefogás jelentőségét és mutatta be a hazai helyzetet.