Egészségpolitika

Ideggyógyászati Szemle Open Access szabályzat

2018. SZEPTEMBER 13.

SZABÁLYZAT az OPEN ACCES (nyílt hozzáférésű) publikációk megjelentetésről az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience kiadványban

Az Ideggyógyászati Szemle folyamatos fejlesztési programjának részeként 2015. január 1-től lehetőséget ad publikációk u.n „OPEN-ACCESS” (nyílt hozzáférésű) megjelentetésére.

Az Open Access megjelenés keretében a benyújtott cikkek teljes terjedelemben, szabadon elérhetően jelennek meg a www.eLitmed.hu orvosi szakportálon az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience felületén, mely formapályázatokhoz csatlakozó cikkek, PhD tézisekkel kapcsolatos fő közlemények, illetve nemzetközi együttműködésre számot tartó kutatások, egyéni szerzői pályafutás, kutatói, oktatói, klinikusi portfólió adatainak elérhetősége szempontjából jelent megjelenési lehetőséget a szerzők számára.

A cikkek megírásához segítséget nyújt az „Útmutató Szerzőinknek”, amely a www.eLitMed.hu oldalon elérhető.

A megjelentetés feltétele, hogy a kézirat a szerkesztőség részéről elfogadásra és lektorálásra kerüljön. Az OPEN-ACCESS közlemények tartalmi és formai elbírálása a többi közleményhez hasonló módon történik. Az Ideggyógyászati Szemle a megszokott, hiteles szakmai tartalom biztosítása érdekében kizárólag peer-reviewed (kettős vak lektorálást követően) jelentet meg tudományos tartalmakat, melyre az Open Access díj megfizetése semmilyen befolyással sincs.

A cikk elfogadását követően a Kiadó számlát állít ki a szerző (többszerzős cikk esetén a megjelölt szerző) részére, mely kiegyenlítése után bekerül a szerkesztési folyamatba (szerkesztés, korrektúra, tördelés).

Az OPEN ACCESS megjelenés egyszeri díja 160.000 Ft +áfa, melyből a hazai szerzők számára -amennyiben a díjat magánszemélyként fizetik ki- 50 %-os kedvezményt biztosítunk. Külföldi szerzők esetén díj €550, illetve $600 az ár.

Megjelenítés időtartama: az elfogadást, publikálást követően korlátlanul elérhető az eLitMed.hu orvosi szakportálon.

Az OPEN-ACCESS közlemények nem jelentenek előrehozott megjelentetést.

Az OPEN-ACCESS nem feltétele az Ideggyógyászati Szemle-ben történő publikációnak. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Berlini Deklaráció hatálya alá eső pályázatok esetében kötelező a tudományos eredmények Open Access közreadása.


Budapest, 2015. december 01.

Cserni Tímea
az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience
Kiadója nevében

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Agykutatás

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.