Egészségpolitika

Ideggyógyászati Szemle Open Access szabályzat

2018. SZEPTEMBER 13.

SZABÁLYZAT az OPEN ACCES (nyílt hozzáférésű) publikációk megjelentetésről az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience kiadványban

Az Ideggyógyászati Szemle folyamatos fejlesztési programjának részeként 2015. január 1-től lehetőséget ad publikációk u.n „OPEN-ACCESS” (nyílt hozzáférésű) megjelentetésére.

Az Open Access megjelenés keretében a benyújtott cikkek teljes terjedelemben, szabadon elérhetően jelennek meg a www.eLitmed.hu orvosi szakportálon az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience felületén, mely formapályázatokhoz csatlakozó cikkek, PhD tézisekkel kapcsolatos fő közlemények, illetve nemzetközi együttműködésre számot tartó kutatások, egyéni szerzői pályafutás, kutatói, oktatói, klinikusi portfólió adatainak elérhetősége szempontjából jelent megjelenési lehetőséget a szerzők számára.

A cikkek megírásához segítséget nyújt az „Útmutató Szerzőinknek”, amely a www.eLitMed.hu oldalon elérhető.

A megjelentetés feltétele, hogy a kézirat a szerkesztőség részéről elfogadásra és lektorálásra kerüljön. Az OPEN-ACCESS közlemények tartalmi és formai elbírálása a többi közleményhez hasonló módon történik. Az Ideggyógyászati Szemle a megszokott, hiteles szakmai tartalom biztosítása érdekében kizárólag peer-reviewed (kettős vak lektorálást követően) jelentet meg tudományos tartalmakat, melyre az Open Access díj megfizetése semmilyen befolyással sincs.

A cikk elfogadását követően a Kiadó számlát állít ki a szerző (többszerzős cikk esetén a megjelölt szerző) részére, mely kiegyenlítése után bekerül a szerkesztési folyamatba (szerkesztés, korrektúra, tördelés).

Az OPEN ACCESS megjelenés egyszeri díja 160.000 Ft +áfa, melyből a hazai szerzők számára -amennyiben a díjat magánszemélyként fizetik ki- 50 %-os kedvezményt biztosítunk. Külföldi szerzők esetén díj €550, illetve $600 az ár.

Megjelenítés időtartama: az elfogadást, publikálást követően korlátlanul elérhető az eLitMed.hu orvosi szakportálon.

Az OPEN-ACCESS közlemények nem jelentenek előrehozott megjelentetést.

Az OPEN-ACCESS nem feltétele az Ideggyógyászati Szemle-ben történő publikációnak. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Berlini Deklaráció hatálya alá eső pályázatok esetében kötelező a tudományos eredmények Open Access közreadása.


Budapest, 2015. december 01.

Cserni Tímea
az Ideggyógyászati Szemle/Clinical Neuroscience
Kiadója nevében

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Agykutatás

Kombinált terápiák myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindrómában

A tanulmány korai bizonyíték lehet arra, hogy a pszicho-, táplálkozási és kombinált terápiák jótékonyan befolyásolhatják az ME/CFS tünetegyüttest: a fáradtságot, a funkcionalitást és az érzékelt kontrollt.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.