Egészségpolitika

EU kutatók a szellemi erő segítségével teszik lehetővé a fizikai mozgást

2014. AUGUSZTUS 25.

Megragadni egy poharat vagy megírni egy e-mailt: ezek hétköznapi tevékenységek, amelyekre képtelenek a súlyos testi károsodással élők - annak ellenére, hogy az akaratuk és az agyuk képes volna rá. Egyes EU által finanszírozott projektek, például a TOBI (Tools for Brain-Computer Interaction) komplex technológiák kidolgozását végzik, melyek jelentősen javítják az életminőségét olyan embereknek, mint például a 20 éves Francesco vagy 53 éves Jean-Luc, akikről még szó esik a továbbiakban. A Brain-Computer Interaction lehetővé tette számukra, hogy visszanyerjék az irányítást a bénult végtagok felett, böngészhetnek az interneten, és "virtuális" sétákra indulhatnak gondolataik által vezérelve.
"A projektben való részvétel lehetővé tette felismernem, hogy még most is hasznos lehetek a társadalom számára," írta az 53 éves Jean-Luc Geiser, aki agyvérzést kapott, amely következtében teljesen megbénult, és képtelenné vált a beszédre. Hála a TOBI-nak, Jean-Luc újra tudott kommunikálni, e-maileket írva a számítógépen az agyhullámaival vezérelt kurzor segítségével. A 20 éves Francesco Lollini is szívesen vesz részt a projektben: "Nagyon szeretem ezt a fajta vizsgálatot, olyan, mint egy sci-fi film," mondta.
A hasonló kísérletekben többnyire épkézláb emberek vesznek részt, vagy invazív agyi implantátumokat használnak. A TOBI újat hozott azzal, hogy a non-invazív prototípusokat közvetlenül vizsgálja a potenciális felhasználókkal.
"Sok ember szenved különböző mértékű testi fogyatékosságban, akik nem tudják irányítani testüket, de akiknek a kognitív szintje elegendően magas," mondta a projekt koordinátora José del R. Millán, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne professzora.
A TOBI legalább háromféle agy-számítógép interakcióra képes, melynek következtében a lebénult beteg képes kommunikálni, sőt, még mozogni is.
Az első típusú interakció agyi jelek küldése egy számítógép kurzor irányítására, elektródákon keresztül, melyek a páciens sapkájához vannak csatolva. Egyszerűen azáltal, hogy azon gondolkodik, mit akar írni, a beteg távolról vezérli a számítógép kurzort, így böngészhet az interneten is, és képes e-mail és szövegek írására.
A második kísérletben a beteg agyi jeleket küldött, melyekkel kontrollált egy a kis robotot, amelyen video, audio és akadály-érzékelő visszacsatolás volt elhelyezve. A robot segítségével "virtuális" sétát tehettek a kórházban, vagy akár találkozhattak szeretteikel különböző helyeken.
Egyes betegek képesek voltak visszaszerezni az irányítást a bénult végtagok felett azáltal, hogy a mozgatásukra gondoltak. Egy számítógépes program érzékelte a beteg szándékát, hogy egy bizonyos mozgást elvégezzen, majd intenzív képzés és rehabilitáció segített a mozgás elvégzésében nekik. Bizonyos esetekben sikeres maradt a szándékos mozgás az elektronika eltávolítása után is.
A páciensek gyakorlatilag a kutatócsoport tagjaivá váltak. "Meghallgattuk az összes beteg visszajelzését, hogy kijavítsuk a tervezési hibákat, és figyelembe vettük azoknak a szakmai végfelhasználóknak a tapasztalatait is, akik együtt dolgoztak a betegekkel a kórházban," mondta professzor Millán.
A projekt véget ért a múlt évben, de a különböző prototípusokon még mindig finomítanak. Egyes eszközök már a betegek rendelkezésre állnak a TOBI partner kórházakban és klinikákon.
"Összességében, fejlesztéseink bizonyítják a mai agy-számítógép interakció (BCI) technológia robusztus lehetőségeit," mondta professzor Millán.
Az olyan projektek, mint a TOBI igazi reményt jelentenek a fogyatékkal élők számára. "Ez legyen a jövő, meg kell adni nekik ezt a lehetőséget, mondta Claudia Menarini, Francesco anyja.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).