Egészségpolitika

Autonóm repülő robot egy méh agyával

2012. OKTÓBER 26.

Sheffield és a Sussex egyetemeinek kutatói egy ambiciózus projektet kezdtek, hogy elkészítsék egy méh agyának első pontos számítógépes modelljét, hozzájárulva annak megértéséhez, hogyan gondolkodnak az állatok, jelentős lépést megtéve a mesterséges intelligencia (AI) kutatásában.

A csapat modelleket készít majd azokra a rendszerekre, amelyek szabályozzák a méh látását és szaglását a méh agyában. Ezt a tudást felhasználva a kutatók célja az, hogy létrehozzák az első repülő robotot, amely képes önállóan érzékelni és cselekedni, mint egy méh, és nem csupán egy előre beprogramozott utasítás sorozatot elvégezni.
Ha munkájuk sikeres lesz, a robot vezérlése képes lesz komplex feladatok megoldására, akár egy állat agya: például képes lesz arra, hogy megtalálja egyes szagok vagy gázok forrását úgy, ahogy egy méh teszi a virágos réten.
Remélhető, hogy a projekt során létrehozott mesterséges intelligencia képes lesz majd kutatási és mentési feladatok ellátására, vagy növények beporzására.

Dr. James Marshall, aki a projekt vezetője Sheffieldben, azt mondta: "Egy mesterséges agy tényleges létrehozása az egyik legnagyobb kihívás a mesterséges intelligencia kutatásában. Eddig a kutatók jellemzően például a patkányok, majmok, és az emberek agyát vizsgálták, holott "egyszerűbb" lények, mint például a szociális rovarok is meglepően fejlett kognitív képességekkel rendelkeznek. "

Az úgynevezett "Zöld Agy” hardverének alapja olyan "GPU gyorsító" lesz, amely a 3D-s grafikát hozza létre az otthoni PC-kben és a játékkonzolokban. „Ezek masszívan párhuzamos gyorsítók. Arra számítunk, hogy a tudomány és a technológia sok területén az ehhez hasonló párhuzamos kalkulációkat végző chipek felváltják majd a klasszikus szuperszámítógépeket, amelyeket manapság használunk", mondta Dr. Thomas Nowotny, Sussex teamjének vezetője

A kutatás eredményeként másfelől az is várható, hogy jobban megértjük a méh viselkedését is. Beporzó szerepük miatt a méhek létfontosságúak számos ökoszisztémában, ám csökkenő számuk az elmúlt években a tudósok körében számos aggodalomra adott okot. A „Zöld Agy” modellezés segíthet a tudósoknak megérteni, hogy miért csökken a méhek száma.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Hírvilág

Alföldi István: gyökeresen változtatja meg a világot a mesterséges intelligencia

Gyökeresen változtatja meg a világot a mesterséges intelligencia. Ezekre a változásokra fel kell készülni, és ebben kiemelkedő szerepe van az oktatásnak...

Egészségpolitika

Az emberi agyat utánzó számítógép-csipek

Nincs olyan számítógép, amely annyira hatékonyan működne, mint az emberi agy.