Egészségpolitika

A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat

2014. DECEMBER 31.

Idősebb emberek képzése a közösségi média használatára növeli kognitív kapacitásukat, javítja ön-kompetenciájukat, és jótékony átfogó hatása van a mentális egészségre és jól-létre, állítja egy új, fontos tanulmány az Egyesült Királyságban. A kétéves projektet az Európai Unió támogatta, és az University of Exeter vezette, a Somerset Care Ltd-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS Trust-el együttműködve. Sérülékenyebb idősebb felnőttek egy csoportjának speciálisan kialakított számítógépeket adtak, valamint szélessávú kapcsolatot, és képzést, hogyan kell használni mindezeket.
Azok, akik képzést kaptak, egyre pozitívabban álltak a számítógépekhez. A résztvevők különösen élvezték a Skype és e-mail kapcsolatot a barátokkal és rokonokkal.
A lakosság elöregedése a modern társadalom egyik legnagyobb kihívása. Várható, hogy 2010-től 2060-ra a 65 év felettiek száma Európa-szerte 17,4% -ról 29,5%-ra növekszik a teljes népességben. A projekt, az úgynevezett Ages 2.0 célja az, hogy értékelje, az internet és a közösségi média milyen mértékben kínál eszközt az aktív öregedés elősegítésére, és csökkentheti-e a társadalmi elszigeteltséget, amely sajnálatosan gyakran jellemző idősebb korban.
Azt találták, hogy a képzésben részt vevőknek javult az önértékelése és ön-kompetenciája, inkább részt vettek közösségi tevékenységekben, erősebb lett a személyes identitásérzésük, és javult a kognitív kapacitásuk. Ezek a tényezők közvetett módon jobb mentális egészséghez és jól-léthez vezettek.
Dr. Thomas Morton, a University of Exeter kutatója, aki a projekt vezetője, azt mondta: "Az ember társas lény, és nem meglepő, hogy hajlamosak vagyunk jobban csinálni a dolgainkat, ha képesek vagyunk, hogy kapcsolatot tartsunk másokkal. De ami talán meglepő, hogy mennyire fontosak a társadalmi kapcsolatok a kognitív és fizikai egészség szempontjából. Azok az emberek, akik társadalmilag elszigeteltek, akik megtapasztalják a magányt, jobban ki vannak téve a betegségeknek. Ezen okok miatt megoldást keresni arra, hogyan támogassuk az emberek szociális kapcsolatainak megőrzését, vagy újabbak kialakítását, egy nagyon fontos cél. Ez a tanulmány megmutatja, hogy a technológia hasznos eszköz lehet, amely lehetővé teszi a társadalmi kapcsolatokat, és ezáltal a technológia közösségi használata fontos előnyökkel járhat az egészség és jó közérzet vonatkozásában. "
A vizsgálat résztvevői mind olyan veszélyeztetett idősebb felnőttek voltak a 60 és 95 év közötti korosztályból, akik korábban is támogatást kaptak a Somerset Care Kft.-tól. A 76 önkéntesből 31 fő élt non nonprofit szervezetek lakóotthonaiban.
A kutatásban részt vevők felét véletlenszerűen osztották be képzésbe, míg a többieket a hagyományos módon gondozták tovább. A képzési rész tartalmazott egy "Easy PC csomagot", amely egy érintőképernyős számítógépből és a billentyűzetből, valamint szélessávú internet-kapcsolatból állt. A résztvevők maguknál tarthatták a számítógépet 12 hónapig, melyen belül három hónapos volt a képzési periódus.
A kutatás egyik résztvevője, Margaret Keohone, azt mondta: "Ez a képzés megváltoztatja az emberek életét és kinyílik a világ, élénkíti az elmét, és lehetőséget ad nekünk egy teljesen új módon felfogni az életünket, amint öregszünk. Én korábban le voltam csúszva egy lassabb életformába. "
Emma Green, a Somerset Care munkatársa, aki a képzést végezte Margarettel és másokkal, azt mondta: "Ahogy a képzési program előre haladt a résztvevők bizalma egyre nőtt, és szívesen mesélték el nekem, hogyan válaszolt valamelyik családtagjuk az emailjükre, hogyan lájkoltak egy kommentet vagy egy képet a Facebook-on. Látni a mosolyt a résztvevők arcán, amikor Skypoltak egy családtagjukkal az Egyesült Királyságban vagy külföldön, különleges pillanat volt számomra.”
A kutatók kíváncsiak a különböző kulturális közegekben elérhető eredmények összehasonlítására, ezért egy párhuzamos vizsgálat valósul meg a közeljövőben Olaszországban.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

COVID-19

A közösségi média válasza a koronavírusra a jelenlegi szükséghelyzetben

Az 1918-as influenza világjárvány a Föld teljes népességének 1/3-át érintette és 50 milliós halálos áldozatot követelt. Kétségtelen, hogy 100 évvel ezelőtt nagyon korlátozottak voltak a terápiás lehetőségek, a hatóságok mozgástere is szűkebb volt, továbbá az információ áramlásának eszköze a vezetékes telefon, a postai levélforgalom és a személyes közlés volt, ami korlátok közé szorította a közlések gyorsaságát.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Egészségpolitika

Az orvosok dalra fakadnak, és a szociális média változik

Egy orvos az Egyesült Királyságban megmutatta, hogy egy innovatív video-klipp jobban segíthet tudatosítani, hogyan kell kezelni az asztmát. mint a korábbi módszerek. Dr. Tapas Mukherjee, a Glenfield Kórház orvosa saját főszereplésével írt, rendezett és gyártott egy zenés videót, hogy felhívja a figyelmet azokra az új irányelvekre, melyek figyelembe vételével az asztma eredményesebben kezelhető. Az European Respiratory Society (ERS) éves kongresszusára benyújtott tanulmány egzaktul bebizonyította a videó sikerét, és azt sugallta, hogy a közösségi média sikeresen fokozhatja az orvosi gyakorlat hatékonyságát.