Egészségpolitika

A közösségi média használata javítja az idősek közérzetét és megszünteti izolációjukat

2014. DECEMBER 31.

Idősebb emberek képzése a közösségi média használatára növeli kognitív kapacitásukat, javítja ön-kompetenciájukat, és jótékony átfogó hatása van a mentális egészségre és jól-létre, állítja egy új, fontos tanulmány az Egyesült Királyságban. A kétéves projektet az Európai Unió támogatta, és az University of Exeter vezette, a Somerset Care Ltd-vel és a Torbay & Southern Devon Egészségügyi és Szociális NHS Trust-el együttműködve. Sérülékenyebb idősebb felnőttek egy csoportjának speciálisan kialakított számítógépeket adtak, valamint szélessávú kapcsolatot, és képzést, hogyan kell használni mindezeket.
Azok, akik képzést kaptak, egyre pozitívabban álltak a számítógépekhez. A résztvevők különösen élvezték a Skype és e-mail kapcsolatot a barátokkal és rokonokkal.
A lakosság elöregedése a modern társadalom egyik legnagyobb kihívása. Várható, hogy 2010-től 2060-ra a 65 év felettiek száma Európa-szerte 17,4% -ról 29,5%-ra növekszik a teljes népességben. A projekt, az úgynevezett Ages 2.0 célja az, hogy értékelje, az internet és a közösségi média milyen mértékben kínál eszközt az aktív öregedés elősegítésére, és csökkentheti-e a társadalmi elszigeteltséget, amely sajnálatosan gyakran jellemző idősebb korban.
Azt találták, hogy a képzésben részt vevőknek javult az önértékelése és ön-kompetenciája, inkább részt vettek közösségi tevékenységekben, erősebb lett a személyes identitásérzésük, és javult a kognitív kapacitásuk. Ezek a tényezők közvetett módon jobb mentális egészséghez és jól-léthez vezettek.
Dr. Thomas Morton, a University of Exeter kutatója, aki a projekt vezetője, azt mondta: "Az ember társas lény, és nem meglepő, hogy hajlamosak vagyunk jobban csinálni a dolgainkat, ha képesek vagyunk, hogy kapcsolatot tartsunk másokkal. De ami talán meglepő, hogy mennyire fontosak a társadalmi kapcsolatok a kognitív és fizikai egészség szempontjából. Azok az emberek, akik társadalmilag elszigeteltek, akik megtapasztalják a magányt, jobban ki vannak téve a betegségeknek. Ezen okok miatt megoldást keresni arra, hogyan támogassuk az emberek szociális kapcsolatainak megőrzését, vagy újabbak kialakítását, egy nagyon fontos cél. Ez a tanulmány megmutatja, hogy a technológia hasznos eszköz lehet, amely lehetővé teszi a társadalmi kapcsolatokat, és ezáltal a technológia közösségi használata fontos előnyökkel járhat az egészség és jó közérzet vonatkozásában. "
A vizsgálat résztvevői mind olyan veszélyeztetett idősebb felnőttek voltak a 60 és 95 év közötti korosztályból, akik korábban is támogatást kaptak a Somerset Care Kft.-tól. A 76 önkéntesből 31 fő élt non nonprofit szervezetek lakóotthonaiban.
A kutatásban részt vevők felét véletlenszerűen osztották be képzésbe, míg a többieket a hagyományos módon gondozták tovább. A képzési rész tartalmazott egy "Easy PC csomagot", amely egy érintőképernyős számítógépből és a billentyűzetből, valamint szélessávú internet-kapcsolatból állt. A résztvevők maguknál tarthatták a számítógépet 12 hónapig, melyen belül három hónapos volt a képzési periódus.
A kutatás egyik résztvevője, Margaret Keohone, azt mondta: "Ez a képzés megváltoztatja az emberek életét és kinyílik a világ, élénkíti az elmét, és lehetőséget ad nekünk egy teljesen új módon felfogni az életünket, amint öregszünk. Én korábban le voltam csúszva egy lassabb életformába. "
Emma Green, a Somerset Care munkatársa, aki a képzést végezte Margarettel és másokkal, azt mondta: "Ahogy a képzési program előre haladt a résztvevők bizalma egyre nőtt, és szívesen mesélték el nekem, hogyan válaszolt valamelyik családtagjuk az emailjükre, hogyan lájkoltak egy kommentet vagy egy képet a Facebook-on. Látni a mosolyt a résztvevők arcán, amikor Skypoltak egy családtagjukkal az Egyesült Királyságban vagy külföldön, különleges pillanat volt számomra.”
A kutatók kíváncsiak a különböző kulturális közegekben elérhető eredmények összehasonlítására, ezért egy párhuzamos vizsgálat valósul meg a közeljövőben Olaszországban.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Dementia-ellátás a COVID-19 járvány idején

A SARS-CoV-2 vírus agresszív terjedésével a halálos áldozatok száma világszerte növekszik. Nemzetközi adatok alapján a legtöbb halálos fertőzés az idősebb korosztályban történik, akiknél gyakran valamilyen más egészségügyi probléma is fennáll.

COVID-19

A közösségi média válasza a koronavírusra a jelenlegi szükséghelyzetben

Az 1918-as influenza világjárvány a Föld teljes népességének 1/3-át érintette és 50 milliós halálos áldozatot követelt. Kétségtelen, hogy 100 évvel ezelőtt nagyon korlátozottak voltak a terápiás lehetőségek, a hatóságok mozgástere is szűkebb volt, továbbá az információ áramlásának eszköze a vezetékes telefon, a postai levélforgalom és a személyes közlés volt, ami korlátok közé szorította a közlések gyorsaságát.

Egészségpolitika

Az orvosok dalra fakadnak, és a szociális média változik

Egy orvos az Egyesült Királyságban megmutatta, hogy egy innovatív video-klipp jobban segíthet tudatosítani, hogyan kell kezelni az asztmát. mint a korábbi módszerek. Dr. Tapas Mukherjee, a Glenfield Kórház orvosa saját főszereplésével írt, rendezett és gyártott egy zenés videót, hogy felhívja a figyelmet azokra az új irányelvekre, melyek figyelembe vételével az asztma eredményesebben kezelhető. Az European Respiratory Society (ERS) éves kongresszusára benyújtott tanulmány egzaktul bebizonyította a videó sikerét, és azt sugallta, hogy a közösségi média sikeresen fokozhatja az orvosi gyakorlat hatékonyságát.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált.