Egészségpolitika

A „Fitness tracking” 22 százalékkal csökkenti az egészségügyi kockázatot

2014. ÁPRILIS 29.

A munkavállalói wellness programok már akkor felismerték a hordozható/viselhető tevékenység regisztráló eszközökben a lehetőséget, amikor azok néhány évvel ezelőtt színre léptek. De arról igencsak kevés tudásunk van, hogy az eszközökből nyert adatok, és azok visszacsatolása hogyan befolyásolják az alkalmazottak egészségi állapotát.

A Vitality Group, a Dél-Afrika Discovery Health amerikai leányvállalata a közelmúltban nyilvánosságra hozott olyan adatokat, melyeket egy három éves vizsgálat során gyűjtött össze. A vizsgálatban 740.000 önkéntes vett részt egy digitális „ösztönző” wellness programban. A vizsgálat kimutatta, hogy az „ösztönző” programban való részvétel különböző faktorok esetében csökkentette az egészségügyi kockázatot. Így például kevésbé nagy lett a testtömeg index, csökkent a magas vérnyomás, javult a mért éhgyomri vércukorszint, mérséklődött a dohányzás, intenzívebbé vált a fizikai aktivitás, kisebb mértékben fordult elő az egészségtelen táplálkozás és kevesebb ember számolt be stresszes állapotról.

Azoknak a felhasználóknak az esetében, akik bejelentkeztek és részt vettek a fitnesz programban, csökkent a felsorolt tényezők szerinti magas kockázati csoport mérete 27 százalékról 21 százalékra, s ez a kockázati csoportra vetítve 22 százalék változást jelent. (A vizsgálat azon résztvevői esetében, akik nem jelentkeztek be – azaz a kontroll csoportot alkották -, a magas kockázati csoport nagysága 38 százalékról 33 százalékra változott – ez csupán 13 százalék csökkenést jelent.)

A Vitality Group megállapította, hogy a tanulmány eredményei összhangban vannak azzal a korábban közzétett tanulmánnyal, mely szerint 300 000 résztvevő felnőtt közül azon 192 000 esetében, akik részt vettek az aktív felhasználói fitnesz programokban, a vizsgálati időtartam alatti összesített kórházi költségek 16 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az inaktívak esetében.

A Vitality jelentés további megállapítása az volt, hogy az okostelefon és lépésszámláló használat hatalmas mértékben megnőtt a három éves vizsgálati időszak alatt, míg a szívritmus monitorok használata nagyjából változatlan maradt. Azt találták, hogy a szívritmus monitorok valamivel népszerűbbek a férfiak, mint a nők körében (52 százalék), míg a tevékenység regisztrálók népszerűbbek voltak a nők, mint a férfiak esetében (56 százalék).

(Az okostelefonok a beépített gyorsulásmérő és GPS alapján alkalmasak a fizikai aktivitás minőségi és mennyiségi mérésére és rögzítésére, valamint továbbítására is. – A szerk.)

A túlsúlyos vagy elhízott emberek nagyobb valószínűséggel használják a tevékenység-regisztrálót, a pulzusmérőt, és az okostelefont. E populáció 67 százaléka használt aktivitás regisztrálót, 62 százaléka pulzusmérőt, és 63 százaléka okostelefont.
Mindhárom eszköz tekintetében, a legnépesebb felhasználói korcsoport 35 és 44 év közötti életkorú volt. A második legnagyobb korcsoport „helyezés” változott a vizsgált technológia függvényében, és pedig a 25 - 34 évesek voltak azok, akik az okostelefonok használatában a második helyre kerültek, míg a lépésszámlálót és az aktivitás regisztrálót a 45 - 54 évesek használták „második leginkább”. A lépésszámláló és a tevékenység regisztráló használata az 55 évnél idősebbek esetében nagyobb mértékű volt, mint az okostelefon vagy a pulzusmérő használata.

Végezetül a tanulmány megállapította, hogy a lépés-alapú ösztönző program hatékonynak tűnt abban, hogy a résztvevők mennyi testmozgást végeznek. (A lépésszámláló forgalmazása kétszeresére nőtt azokban az esetekben, amikor Vitalitás Díjat ajánlottak fel.)

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.mobilhealthnews.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

E-Fizioterápia otthon

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Egészségpolitika

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.

Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált.