Egészségpolitika

A „Fitness tracking” 22 százalékkal csökkenti az egészségügyi kockázatot

2014. ÁPRILIS 29.

A munkavállalói wellness programok már akkor felismerték a hordozható/viselhető tevékenység regisztráló eszközökben a lehetőséget, amikor azok néhány évvel ezelőtt színre léptek. De arról igencsak kevés tudásunk van, hogy az eszközökből nyert adatok, és azok visszacsatolása hogyan befolyásolják az alkalmazottak egészségi állapotát.

A Vitality Group, a Dél-Afrika Discovery Health amerikai leányvállalata a közelmúltban nyilvánosságra hozott olyan adatokat, melyeket egy három éves vizsgálat során gyűjtött össze. A vizsgálatban 740.000 önkéntes vett részt egy digitális „ösztönző” wellness programban. A vizsgálat kimutatta, hogy az „ösztönző” programban való részvétel különböző faktorok esetében csökkentette az egészségügyi kockázatot. Így például kevésbé nagy lett a testtömeg index, csökkent a magas vérnyomás, javult a mért éhgyomri vércukorszint, mérséklődött a dohányzás, intenzívebbé vált a fizikai aktivitás, kisebb mértékben fordult elő az egészségtelen táplálkozás és kevesebb ember számolt be stresszes állapotról.

Azoknak a felhasználóknak az esetében, akik bejelentkeztek és részt vettek a fitnesz programban, csökkent a felsorolt tényezők szerinti magas kockázati csoport mérete 27 százalékról 21 százalékra, s ez a kockázati csoportra vetítve 22 százalék változást jelent. (A vizsgálat azon résztvevői esetében, akik nem jelentkeztek be – azaz a kontroll csoportot alkották -, a magas kockázati csoport nagysága 38 százalékról 33 százalékra változott – ez csupán 13 százalék csökkenést jelent.)

A Vitality Group megállapította, hogy a tanulmány eredményei összhangban vannak azzal a korábban közzétett tanulmánnyal, mely szerint 300 000 résztvevő felnőtt közül azon 192 000 esetében, akik részt vettek az aktív felhasználói fitnesz programokban, a vizsgálati időtartam alatti összesített kórházi költségek 16 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az inaktívak esetében.

A Vitality jelentés további megállapítása az volt, hogy az okostelefon és lépésszámláló használat hatalmas mértékben megnőtt a három éves vizsgálati időszak alatt, míg a szívritmus monitorok használata nagyjából változatlan maradt. Azt találták, hogy a szívritmus monitorok valamivel népszerűbbek a férfiak, mint a nők körében (52 százalék), míg a tevékenység regisztrálók népszerűbbek voltak a nők, mint a férfiak esetében (56 százalék).

(Az okostelefonok a beépített gyorsulásmérő és GPS alapján alkalmasak a fizikai aktivitás minőségi és mennyiségi mérésére és rögzítésére, valamint továbbítására is. – A szerk.)

A túlsúlyos vagy elhízott emberek nagyobb valószínűséggel használják a tevékenység-regisztrálót, a pulzusmérőt, és az okostelefont. E populáció 67 százaléka használt aktivitás regisztrálót, 62 százaléka pulzusmérőt, és 63 százaléka okostelefont.
Mindhárom eszköz tekintetében, a legnépesebb felhasználói korcsoport 35 és 44 év közötti életkorú volt. A második legnagyobb korcsoport „helyezés” változott a vizsgált technológia függvényében, és pedig a 25 - 34 évesek voltak azok, akik az okostelefonok használatában a második helyre kerültek, míg a lépésszámlálót és az aktivitás regisztrálót a 45 - 54 évesek használták „második leginkább”. A lépésszámláló és a tevékenység regisztráló használata az 55 évnél idősebbek esetében nagyobb mértékű volt, mint az okostelefon vagy a pulzusmérő használata.

Végezetül a tanulmány megállapította, hogy a lépés-alapú ösztönző program hatékonynak tűnt abban, hogy a résztvevők mennyi testmozgást végeznek. (A lépésszámláló forgalmazása kétszeresére nőtt azokban az esetekben, amikor Vitalitás Díjat ajánlottak fel.)

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.mobilhealthnews.com/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Egészségpolitika

E-Fizioterápia otthon

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.

Egészségpolitika

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Sok beteg a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában ki van téve nagy kockázatú, veszélyes, néha halálos kimenetelű elesések kockázatának. Az egyik legfőbb oka az elesésnek a „Freezing of Gait (FoG)” (a járás „lefagyása”) – a FoG-ok olyan rövid epizódok, amikor járás közbeni újrainduláskor, vagy megforduláskor a személy képtelen előrelépni. Azok a betegek, akiknél a FoG jelentkezik, gyakorlatilag elveszítik függetlenségüket, s ez tovább csökkenti a már amúgy is alacsonyabb szintű életminőségüket. Hatékony gyógyszeres terápiák hiányában technológia-alapú megoldásokat keresnek, hogy enyhítsék a tüneteket, és meghosszabbítsák a betegek önálló életvitelre való képességét.

Egészségpolitika

Digitális egészségügyi eszközök időseknek

Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált.