Egészségpolitika

A COGKNOW segít a demenciában szenvedőknek

2011. AUGUSZTUS 15.

A demencia egyik első tünete a rövidtávú memória hanyatlása, amelynek következtében gondozást igényelnek azok is, akik egyébként képesek volnának ellátni saját magukat.
Az enyhe demencia más tünetei az önbizalomvesztéshez, bizonytalansághoz köthetők - az idős emberek egyre inkább tartózkodnak a kapcsolatteremtés kezdeményezésétől.

Az EU által finanszírozott COGKNOW projektben holland, svéd és észak-ír, demenciával foglalkozó vezető orvosok egyesítették tudásukat szoftverfejlesztőkkel, azzal a céllal, hogy a demenciában szenvedő betegek különböző igényeinek megfelelő egyszerű, felhasználóbarát készüléket hozzanak létre.

Igény az egyszerű használhatóságra

„Különálló eszközök és megoldások már eddig is léteztek, és ha az emberek betegségük korai szakaszában megtanulták ezek használatát, akkor képesek voltak a betegség előrehaladtával is használni őket” - nyilatkozta a projekt tudományos koordinátora, Johan E Bengtsson. "De később egyre nagyobb problémát jelent, hogy a beteg emlékezzen, hol van az eszköz, és hogyan működik." A betegség későbbi szakaszában egyszerűsített eszközökre van szükség, és ekkor már általában túl késő van ahhoz, hogy a betegnek megtanítsák akár a legegyszerűbbek használatát is.

Így a COGKNOW azt tűzte ki célul, hogy létrehoz két rendkívül felhasználóbarát eszközt, egy otthonit és egy mobilt, amely – a korábbi eszközöket meghaladva - kielégíti az összes igényt, amelyet a felhasználók és gondozóik, valamint a demenciaszakértők határoztak meg.
Megállapították, hogy az érintőképernyő az ideális interfész. Olyan eszközöket használtak, amelyek készen kaphatók: csupán a COGKNOW saját szoftvercsomagját kellett rájuk telepíteni.

Magától értetődő ikonok

A végeredmény egy falra is szerelhető, lapos otthoni monitor, és egy mobil „okostelefon”, amelyekre egyszerűsített kezelőfelület van telepítve. Mindkét készülék kizárólag érintőképernyős (a monitorral nem is érkezik billentyűzet) és semmi más nem látható a felhasználó számára, mint a COGKNOW alkalmazás. "A COGKNOW lehetetlenné teszi, hogy a felhasználó aktiválja a hardveren a nehezebben használható funkciókat ", magyarázta Bengtsson.

A felhasználó egyszerű, magától értetődő ikonokat lát az érintőképernyőn. Az otthoni rendszer különböző hétköznapi teendőkre emlékezteti reggeltől-estig, valamely barát vagy rokon hangján. A felhasználók instrukciókat hallanak olyan tevékenységekkel kapcsolatban, mint például a reggeli újság behozatala a postaládából, a fogmosás, az előre elkészített ételek felmelegítése, vagy a mosás és mosogatás. Szükség esetén videoprezentáció mutatja, hogyan kell kezelni például a tűzhelyet, a mikrohullámú sütőt vagy a mosógépet.

Sok idős ember aggódik, hogy elfelejti bezárni az ajtót: a COGKNOW rendszer figyeli és mutatja az ajtó állapotát, így azt nem szükséges újra és újra ellenőrizni. A képernyőn megjelenő fotó-ikonok lehetővé teszik, hogy a felhasználó egyetlen érintéssel felhívja telefonon a rokonait, barátait.

Segítség a városi tájékozódásban

A legtöbb említett funkció megtalálható a mobil eszközökben is, egy fontos, GPS-alapú extra szolgáltatással kiegészítve. A demenciában szenvedők gyakran dezorientálttá válhatnak otthonukon kívül: a mobil alkalmazás segít nekik hazatalálni.A rendszert kipróbálták három országban is, és a felhasználók és a gondozók többsége jelentős javulást észlelt a betegek életminőségében.
Bengtsson szerint ha a COGKNOW csupán néhány hónappal meghosszabbítja azt az időszakot, amely alatt a betegek képesek önállóan ellátni magukat, akkor a megtakarítások Európában többmilliárd eurót is elérhetnek.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://cordis.europa.eu/ictresults/index.cfm?section=news&tpl=article&BrowsingType=Features&ID=91139

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

Kollegiális Vezetés -- az új Háziorvosi Szakfelügyelői Rendszer

Bár a szakmának kerek két évet kellett várnia arra, hogy a 2015 júniusában elfogadott alapellátási törvényhez a főhatóság (legalább részben) elkészítse a végrehajtási rendeleteket, idén júniusra megszületett a kollegiális szakmai vezetői rendszer létrehozását elrendelő szabályozás.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Gondolat

Meggyógyulni a rákból: életmódváltással

L. Lilla 32 éves értelmiségi nő, 8 hónapja fedezte fel, hogy a jobb mellében egy csomó van.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

Agykutatás

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A „régi barátok” elmélet szerint nemcsak az állandó tisztító- és fertőtlenítőszer-használat vezet el az allergiás és autoimmun betegségek gyakoriságának növekedéséhez, a modern élet szélesebb körben felelős: az agresszív antibotikum-használat, a pasztörizált élelmiszerek, a természettől és háziállatoktól elzárt, lakótelepi élet egyaránt közreműködik abban, hogy a mai gyermekek nem találkoznak azokkal a mikrobákkal, amelyekkel az emlősök évmilliókon keresztül együtt fejlődtek.

Hírvilág

Nem jutnak át a bőrön a kollagén krémek molekulái

A kollagén molekulák olyan nagyok, hogy csak nagyon kevés részük tud átjutni a bőrön, ehelyett a bőr felületén maradnak, amíg le nem mossák, ezért a drága kollagén kenőcsök megvásárlása egyszerű pénzkidobás – állítják a tudósok.