Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 13

Idegtudományok

2021. NOVEMBER 11.

A hosszú távú fluoxetinkezelés alapvetően megváltoztatja az agyi lipidösszetételt

A hosszú távú fluoxetinhasználat feltételezhető agyfejlődési zavart okozó hatásának mechanizmusát próbálták kideríteni német és orosz kutatók fiatal majmokat vizsgálva. Az International Journal of Molecular Sciences című szaklapban megjelent kutatás eredménye szerint a hosszú távú fluoxetinkezelés több mint százféle lipid agyi mennyiségének szignifikáns változásával jár együtt, különösen jelentős az idegsejtnyúlványok myelinisatiójában központi szerepet játszó, többszörösen telítetlen... tovább »

Idegtudományok

2021. MÁJUS 12.

Psilocybin versus escitalopram a depresszió kezelésében

Nagy-britanniai kutatók NEJM-ben megjelent tanulmánya először hasonlítja össze közvetlenül a psilocybin antidepresszáns hatását a depresszió bevett gyógyszereinek hatásával.

Idegtudományok

2020. AUGUSZTUS 31.

Glutamát- és szerotonerg mechanizmus magyarázhatja a rapid antidepresszáns hatást

A Nature kiadójának lapjában (Translational Psychiatry) megjelent vizsgálat megmagyarázza a ketamin paradigmaváltást eredményező hatásának mechanizmusát, és biomarkerrel is szolgál a depresszió kezeléséhez.

Klinikum

2014. NOVEMBER 05.

Vortioxetin, az új antidepresszívum

ÁGOSTON Gabriella

Az elmúlt két évtizedben a hangulatzavarokra vonatkozó tudásunk jelentősen gyarapodott, ennek ellenére a major depresszió kezelése kihívást jelent napjainkban is. Ennek oka egyrészt a betegség gyakorisága, másrészt – a korszerű antidepresszív szerek ellenére – a major depresszió gyakran krónikussá váló jellege.

Idegtudományok

2012. MÁRCIUS 26.

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Klinikum

2011. OKTÓBER 10.

A placebóról két könyv alapján

BUDA Béla

A placebo jelensége sajátos átalakuláson megy át. Korábban a gyógyszerkipróbálások egyszerű kontrolleszköze volt, a hatástalanság jelképe. Majd egyfajta kuriózum lett, az emberi befolyásolhatóság bizonyítéka. A klinikai vizsgálatok szerint a legkülönbözőbb tünetek és panaszok javulnak hatóanyag nélküli szer vagy látszatbeavatkozás következtében. Kiderült egy sor szabályszerűség az átélt , szubjektív hatásban (a szer színe, nagysága, halmazállapota, előírásmódja, stb. szerint), de nem vált... tovább »

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A fájdalomcsillapítók csökkenthetik az antidepresszánsok hatásáét

Az ibuprofen, az aszpirin, a naproxén és az ezekhez hasonló gyakori vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkenthetik a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszerek hatékonyságát – derül ki a New York-i Rockefeller Egyetem kutatásából.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A depresszió és az SSRI-k veszélyei a terhes nőkre

Mind a kezeletlen depresszió, mind a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók folyamatos szedése növeli a koraszülés kockázatát. Az viszont nem világos, hogy akkor mi legyen e betegekkel.

Gondolat

2011. AUGUSZTUS 15.

Az instant kultúra követeli a gyógyszert – interjú Buda Bélával

NAGY Zsuzsanna

Buda Béla nemrég megjelent könyve, Az elme gyógyítása kijelöli egy tudományág, a pszchiátria mérföldköveit.