Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 4

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Changing Diabetes Fórum - Csak együtt változtathatunk!

Magyarország vezető szakemberei hazánk egyik legfenyegetőbb népegészségügyi problémájának enyhítése érdekében változásokat sürgetnek a cukorbetegség megítélésének, szűrésének, ellátásának és finanszírozásának területén.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

A jól beállított vércukorszint hagyatéka

A UKPDS vizsgálatban alkalmazott erélyes vércukorszint-beállítási intervenció a vizsgálat befejeződése és a különböző módon kezelt csoportok HbA1c-szintjének kiegyenlítődése után 10 évvel is kedvező hatást fejt ki, az erélyes vérnyomás-beállításnak viszont nincs ilyen elhúzódó hatása.

Lege Artis Medicinae

2006. OKTÓBER 18.

A paraoxonázaktivitás vizsgálata kevert kötőszöveti betegségben

BODOLAY Edit, SERES Ildikó, JAKAB Zsanett, CSÍPŐ István, SZILÁGYI Anna, SZEGEDI Gyula, PARAGH György

BEVEZETÉS - A kevert kötőszöveti betegség több szervet érintő gyulladásos autoimmun kórkép. Az immunoinflammatorikus folyamatok jelentős szerepet játszanak az atherosclerosis patogenezisében. Kevert kötőszöveti betegségben még nem vizsgálták a gyulladásos paraméterek és az atherosclerosis kapcsolatát. Az atherosclerosis egyik fontos rizikótényezője a lipidabnormalitás. A lipidek közül a HDL véd az atherosclerosissal szemben. E védőhatás egyik letéteményese az antioxidáns hatású paraoxonáz.... tovább »

Lege Artis Medicinae

2005. OKTÓBER 20.

A diabetes mellitus cardiovascularis szövődményei és diagnózisuk

NIESZNER Éva, BÁRDOS Petra, BARANYI Éva, PRÉDA István

Annak ellenére, hogy az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség ma már jól kezelhető, szövődményei még ma is vezető helyet foglalnak el a halálozási statisztikában. A változatlanul magas mortalitás 80%-ban cardiovascularis eredetű. Ennek okaként elsősorban a hyperglykaemia következtében kialakult micro- és macroangiopathia jelentőségét hangsúlyozzák. Diabeteses anyagcserezavarban szenvedő beteg kivizsgálásakor - a betegség stádiumától függetlenül - ma általánosan elvárható követelmény a teljes... tovább »