Lege Artis Medicinae - 2016;26(07-08)

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Néma tavasz

BRYS Zoltán

Augusztus 8-án volt idén a Túlfogyasztás Napja; modellszámítás alapján azt fejezi ki, hogy az adott évre jutó összesített földi biokapacitást mikor éli fel az emberiség. A Global Footprint Network oldaláról bárki által igényelhetőek, letölthetőek az adatsorok, számítási módszerek.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Cardiovascularis öregedés

VÁLYI Péter

Mind az iparilag fejlett, mind a fejlődő vi­lág lakossága öregszik. A demográfiai változás egészségügyi és gazdasági kihatásai megdöbbentők, hiszen az öregedés a cardiovascularis betegségek legfontosabb kockázati tényezője.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

A statinok védelmében

MÁRK László

Figyelembe véve az ischaemiás szívbetegség és az azzal összefüggő halálozások gyakoriságát, egyértelmű, hogy a cardiovascularis események primer és szekunder megelőzése napjaink orvoslásának egyik legnagyobb kihívása.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Tetováltak egészségmagatartása

CZUPY Gábor, PONGÓ Gabriella, MIHÁLFFY Dávid, SUSÁNSZKY Éva

A posztmodern társadalmakban a tetoválás kifejezetten trendivé vált, a negatív társadalmi megítélést egy elfogadóbb magatartás váltotta fel. Feltétele­zé­sünk szerint a testdíszítés a mai magyar társadalomban is divatkövető magatartásnak számít, a tetováltak életmódja, rizikómagatartása nem tér el a népesség átlagától, a tetoválással kapcsolatos motivációkban, valamint a testdíszítés kommunikációs üzenetében jelentős nemi különbségek nincsenek.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Fiatal férfiak ismeretei a humán papillomavírusról

BALLA Bettina Claudia, TEREBESSY András, TÓTH Emese, BALÁZS Péter

A humán papillomavirus (HPV) több mint 100 ismert szerotípusának közel egyötöde az anogenitális régiót fertőzi meg, férfiakban szemölcsöket, pénisz- és végbélrákot okozhat. Bár a megbetegedések incidenciája alacsonyabb a nőkben okozott elváltozásokhoz (szemölcsök, hü­vely-, szeméremtest-, méhnyak- és végbélrák) viszonyítva, jelentőségük mégsem el­hanyagolható.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Rhizobium radiobacter okozta kanülinfekció hemodializált betegben

SÁGI Veronika, OROSZ Attila

A Rhizobium radiobacter rit­ka opportunista kórokozó. A termőtalajban előforduló baktérium főként immunszupprimált betegeknél okoz szisztémás fertőzést, és előszeretettel képez biofilmet intravascularis és egyéb elhelyezkedésű mű­anyag katétereken.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

A visszatérő alsó húgyúti fertőzés hátrányos hatása a betegek életminőségére

FAZAKAS Zsolt

A szemlézett közlemény nemzetközi szerzőcsoportja a Genfi Egyetemi Kórház (Svájc) munkatársainak vezetésével vizsgálta a visszatérő alsó húgyúti fertőzések és a megelőzési lehetőségek hatását a betegek életminőségére.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Életvégi döntéshelyzetek A meghaláshoz nyújtott orvosi segítség: Klinikai kritériumok, USA

KŐMÜVES Sándor

2016 második felében már négy amerikai tagállam is van, amelyben tagállami törvény szintjén kerül szabályozásra az orvos által asszisztált öngyilkosság. A Compassion & Choices szervezet - amely a legrégebbi és a legnagyobb elkötelezett amerikai nonprofit szervezet az életvégi ellátás színvonalának emelésére - azonban rámutatott egy olyan hiátusra, amit a nemkívánatos következmények elkerülése érdekében mindenképpen kívánatos lenne orvosolni.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

A lélek és az abortusz

MAGYAR László András

Vajon gyilkosság-e a „művi abortusz”? Gyilkosságról akkor beszélhetünk, ha emberi lény elpusztításáról van szó. Kérdés azonban, az embrió vagy a magzat emberi lénynek tekinthető- e, illetve, élete mely időpontjától tekinthető annak? E - valójában nem orvosi, biológiai, hanem sokkal inkább jogi, sőt filozófiai-teológiai - kérdésre adott válaszokat mindig az adott társadalom világszemlélete, ideológiája határozta meg az idők során.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Párhuzamos életrajzok - festő és modellje Isaac Israëls: Aletta Jacobs portréja

NÉMETH István

Isaac Israëls 1920-ban festett, s jelenleg a groningeni Groninger Museum gyűjteményé - ben található portréjáról egy hatvanas éveiben járó, szigorú tekintetű kalapos dáma tekint ránk

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Arányi Zoltán, a leghíresebb magyar gyermekmúmia

SCHEFFER Krisztina

Arányi Zoltán, Zolika, 1856. január 21-én született Budapesten, Arányi Lajos és Joachim Johanna gyermekeként. Édesanyja, Joachim Johanna (1824-1883) a Pozsony-Moson vármegyében található Köpcsényben (ma: Kittsee, Ausztria) született, egy nyolcgyermekes kereskedőcsalád tagjaként.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Fortepan-leletek Nemzetközi orvoskongresszus - 1929

ARADI Péter

Új sorozatunkban a legnagyobb - és folyamatosan bővülő, jelenleg már közel 70 000 képet tartalmazó - magyar nyelvű online fotó archívum, a Fortepan gyűjteményéből választunk ki mindig egy-egy képet, és megpróbáljuk kideríteni vagy elképzelni, milyen történetek, események, sorsok állhatnak mögötte.

Lege Artis Medicinae

2016. AUGUSZTUS 20.

Utóirat egy elmaradt disputához Rapaport Dávid és Hermann István Freud-hatásvizsgálata

KELEMEN Gábor

David Shakow, David Rapaport: The influence of Freud on American psychology. New York: International Universities Press; 1964. 245 oldal. Hermann István: Sigmund Freud, avagy a pszichológia kalandja. Budapest: Gondolat Kiadó; 1964. 310 oldal. Az 1964-es esztendő két kiváló, Freudról szó - ló könyvvel ajándékozta meg azt a kisszámú olvasót, akihez eljutottak ezek a művek.