Lege Artis Medicinae - 2012;22(06-07)

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Gondolatok a kór-házban

GAJDOS Ágoston

Operáció utáni szervtolvajok, évtizedeken át praktizáló álsebész, intenzív osztályos álfőnővér, az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések egyesekből megvető dühöt és a tapasztalatok emlékéből születő fájdalmat ébresztenek.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

A bifázisos aspart inzulin hatékonysága és biztonságossága a klinikai vizsgálatok tükrében

GERŐ László

Hat-nyolc évvel a diagnózis felállítása után a 2-es típusú diabeteses betegek többsége már inzulinkezelést igényel. A bázis inzulinpótláshoz képest a premix inzulinterápia jobban megközelíti a fiziológiás inzulinprofilt, és bizonyos esetekben alternatívája lehet az intenzív inzulinkezelésnek, amennyiben az nem kivitelezhető.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Idiopathiás retroperitonealis fibrosis (Ormond-kór) társulása súlyos cardiomyopathiával: fiatal férfi betegünk esetbemutatása

KOVÁCS Erzsébet, ZEHER Margit, SZÁNTÓ János, PÁSZTOR Éva, TÓTH László, PFLIEGLER György

Az idiopathiás retroperitonealis fibrosis kialakulásának oka nem ismert, idült nem specifikus, feltehetően autoimmun gyulladás áll a hátterében. A ritka kórkép elsősorban középkorúakat vagy idősebbeket érint, fiatalok esetében alig fordul elő.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Gyógyszerkibocsátó stent alkalmazása arteria mesenterica superior in-stent restenosisában

P. SZABÓ Réka, PÉTER Mózes, VARGA István, VAJDA Gusztáv, HARANGI Mariann, MÁTYUS János, BALLA József

Az intestinalis ischaemia időben történő felismerése és kezelése nagy kihívást jelent a gyakorló orvos számára. A 60 éves dializált nőbeteg hasi anginája hátterében az arteria mesenterica superior angiográfiával igazolt stenosisa állt, amely miatt 6×29 mm-es Genesis stentet implantáltak.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Hogyan kerülhetjük el a hypoglykaemiát hemodializált diabeteses betegek inzulinkezelése során?

MÁCSAI Emília, VIZELINÉ S. Katalin, TÖLGYESI Katalin, BENKE Attila

A diabetes mellitus a dialízist igénylő veseelégtelenség vezető oka (44%) az Amerikai Egyesült Államokban. Örvendetes adat, hogy az átlagpopulációban ezzel párhuzamosan a 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek cardiovascularis mortalitása csökkenő tendenciát mutat.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

A túlélés alakulása sclerosis multiplexben - A randomizált, interferon-β-1b-vel végzett vizsgálat 21 éves utánkövetése

RÓZSA Csilla

A sclerosis multiplex (SM) krónikus, élethosszig tartó gyulladásos központi idegrendszeri betegség. Ebből következik, hogy a betegségben alkalmazott terapiák hatásait mind rövid, mind hosszú távon értékelnünk kell.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Az új keletű evészavarok néhány pszichológiai és rendszerszemléleti vonatkozása

VARGA Márta, BABUSA Bernadett

A gyors patomorfózissal jellemezhető és egyre gyakoribbá váló evészavarok újabb típusai kevésbé jelennek meg a terápiás gyakorlatban, illetve sok esetben nem elsődleges tünetként, hanem a háttérben húzódó zavarként tűnnek fel. Éppen ezért még keveset tudunk ezek pszichológiai vonatkozásairól.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Hálózatkutatás a medicinában és határterületein

BRYS Zoltán, BUDA Béla, PLUHÁR András

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a hálózatelemzési módszereket használó tudományos közlemények száma a medicinában, és várhatóan a közeljövőben tovább nő. A módszer tekintetében megosztott az értelmiségi közvélemény - részben jogosan -, hiszen a közlemények színvonala rendkívül szórt.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

A szelén sokoldalú szerepe egészségünkben

LIPTÁK Judit

A szelént először toxikus elemként ismertük meg, ezért nem meglepő, hogy évtizedekkel ezelőtt a szelénbevitel fokozására tett túlzott erőfeszítések helyenként kedvezőtlen eredményekkel jártak.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

LHRH-analóg - goszerelinkezelés fiatalkorban: hosszú túlélés, jó életminőség

MARÁZ Róbert

Az emlőrák a fejlett országok leggyakoribb női daganatos betegsége. Kialakulásáért legtöbbször különféle hormonok tehetők felelőssé, és csak az összes eset 10%-a veleszületett génmutáció következménye.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Abirateron és hosszabb túlélés metasztatikus prostatarákban

LIPTÁK Judit

Már 70 éve az androgének depléciója vagy hatásuk blokkolása jelenti az előrehaladott prostatarákos férfiak standard kezelését. Az androgéndepriváció hatására csökken a prostataspecifikus antigén (PSA) koncentrációja, ennek következtében a legtöbb esetben tumorregresszió következik be és enyhülnek a beteg tünetei.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Egy tél Mallorcán - Chopin és George Sand

KÖVES Péter

Mallorca szigetén található az a valldemossai karthauzi kolostor, ahol 1838-39 telén több hetet töltött Chopin, valamint George Sand, a regényírónő, két gyermekével.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Szuggesztív kommunikáció az orvoslásban

BUDA Béla

A Medicina Kiadó gazdag kiadványi palettáján kevés olyan könyv található, amely annyira a gyakorló orvosnak szól és annyira közvetlenül praktikus, mint Varga Katalin válogatása. Két fontos tanulságnak át kellene hatnia az egész medicinát, az egyik az, hogy nincs közömbös kommunikáció, nem lehet „csak úgy” mondani valamit, a szorongó és regresszív állapotban lévő beteg mindent dekódolni igyekszik, és magára vonatkoztat, a másik pedig az, hogy a környezet – a kórház, a rendelő, a váró, a személyzet – viselkedése, a falakon lévő feliratok és táblák üzenete is szuggesztiókat hordoz, amelyek segíthetik vagy gátolhatják a kommunikációt...

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Fürdőkultúra az antik világban

BECHER Péter, MÁJER Katalin, PATAI Árpád

Az európai kultúrából évszázadokig hiányzott a fürdés hagyománya, jóllehet az még az ókorban is a mindennapok része volt.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Szent Agáta kultusza Észak-Itáliában

HORVÁTH Zoltán György

Szt. Agáta (Ágota) ókeresztény szent, akinek élete, szenvedéstörténete és a személyéhez köthető csodák nagyon közel állnak az olasz nép vallásos lelkületéhez, így nem csoda az, hogy évszázadokon átívelve kultusza Itália-szerte rengeteg helyen jelen van, és számos templomban, elsősorban barokk kori műalkotásokon is, megjelenik.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

A kockázat természetrajza az egészségügyi szolgáltatás apropóján

HANTI Péter

Az egészségügyi ellátás során a betegek állapotának rosszabbodásáért, átmeneti vagy végleges egészségkárosodásáért, haláláért a legtöbb esetben a betegségük maga, és azok természetes szövődményei felelősek - az ellátástól függetlenül, érintetlenül hagyva az orvos felelősségének kérdését is.

Lege Artis Medicinae

2012. JÚLIUS 20.

Vélemények a nemzeti egészségügyi ellátásról

SZABÓNÉ Dúl Katalin, BÁLINT Géza

Az Európai Bizottság felkérésére az Eurobarométer 15 tagországban végzett nem reprezentatív, tájékozódó felmérést a betegek bevonásáról, észrevételeiről, illetve szerepéről az egészségügyi ellátásban.