Lege Artis Medicinae - 2009;19(12)

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Karácsonyi oltóanyag

FRENKL Róbert

"Vakcinációs tapasztalataink a harmincas évekig nyúlnak vissza. Már csak az a kérdés, tudunk- e elegendő gyűlöletellenes vakcinát és szeretetszérumot előállítani. Aktívan és passzívan, hatékonyan, jó irányban immunizálni a társadalmat..."

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

A vastagbéldaganat adjuváns szisztémás gyógyszeres kezelése

BODOKY György

Az elmúlt években az adjuváns kezelés jelentős fejlődésen ment keresztül. Számos új gyógyszer jelent meg, amelyek a korábban már ismert szerekkel kombinációban is alkalmazásra kerülnek, és hatásukra a túlélési eredmények és az életminőség javulást mutatnak.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Inzulinanalógok és terhesség

TAMÁS GYULA, KERÉNYI ZSUZSA

Az inzulinanalógok egyre nagyobb térhódítása óhatatlanul felvetette a terhességben való alkalmazás lehetőségének kérdését. Adhatók-e az inzulinanalógok terhességben? Az előnyök és a kockázatok, a hatásosság és a biztonságosság mérlegelése szükséges a válaszhoz.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Terápiarezisztens hypertonia: differenciáldiagnózis és kezelés

TISLÉR András

A rezisztens hypertonia klinikai jelentősége nemcsak gyakoriságában rejlik, hanem abban is, hogy prognózisa rossz. A célszervkárosodások gyakorisága, 50-100%-kal nagyobb a jól beállított betegekhez képest.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

A D-dimer-szint meghatározásának jelentősége a klinikai gyakorlatban

PINCZÉS István, SPEER Gábor

A D-dimer-koncentráció mérésének elmulasztása a diagnosztikai tévedés lehetőségét rejti magában. Ezzel ellentétben, a klinikai értékelés nélküli, minden esetben elvégzett meghatározása diagnosztikai zavart kelt.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Rituximabkezelés rheumatoid arthritisben

SÜTŐ Gábor

A rheumatoid arthritis krónikus, élethosszig tartó, súlyos ízületi deformitásokat okozó betegség, amely az életminőséget is jelentősen rontja, alulkezelve rokkantsághoz vezető betegség, jelentős idő előtti halálozással.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

A cukorbetegség közvetlen egészségügyi költségei Magyarországon

VOKÓ Zoltán, NAGYJÁNOSI László, KALÓ Zoltán

A cukorbetegek ellátása komoly egészségügyi kiadást jelent, különösen a betegség szövődményeinek a kezelése. Megelőzése, hatékonyabb gondozása népegészségügyi prioritás kell legyen.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

A krónikus myeloid leukaemia kezelésének aktuális kérdései a tirozinkináz-gátlók korszakában

BÖDÖR Csaba

A daganatos betegséget kiváltó molekuláris genetikai eltérések pontos feltérképezése lehetővé tette a racionális gyógyszertervezést és a célzott terápia bevezetését, amely paradigmaváltáshoz vezetett a tumorok terápiájában.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

B-CONVINCED

NAGY Viktor

A szívelégtelenség diagnosztikáját és kezelését illetően az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) és a két nagy amerikai kardiológusszövetség - American College of Cardiology (ACC), American Heart Association (AHA) - által kiadott módszertani ajánlás (1, 2) az iránymutató, amelyet a magyar Kardiológiai Szakmai Kollégium is felhasznált, amikor a hazai adatok figyelembevételével fogalmazta meg saját irányelveit (3).

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

A perindopril-indapamid fix kombináció vérnyomáscsökkentésen túli protektív hatásai

BENCZÚR Béla

A 2007-es európai hypertoniaajánlás (1) szerint - amelyet a Europen Society of Hypertension most napvilágot látott legfrissebb állásfoglalása (2) is megerősített - már kezdeti terápiaként is több esetben indokolt a kombinációs kezelés.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Új lehetőségek a daganatos fájdalomcsillapításban

LIPTÁK Judit

Az onkológiai ellátás nem merül ki a daganatterápiában, a betegek sokféle más panasszal is küzdenek, amelyek közül a legismertebb és talán az életminőséget leginkább rontó a fájdalom. A teljes fájdalommentesség elérése a betegség minden stádiumában fontos cél.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Együtt élni a Parkinson-kórral

NÉMETH Éva

Csaknem 200 éve, hogy James Parkinson leírta a betegséget. Azóta rengeteg ismeret halmozódott fel a kórfolyamat különböző aspektusairól, ami magával hozta a kezelési stratégiák fejlődését is, és ennek nyomán ma már reálisnak mondható az igény a célok és lehetőségek egyénre szabott, árnyaltabb összehangolására.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

A Magyarországon még nem finanszírozott új orvosi eljárások befogadása az egészségbiztosítási finanszírozásba

PÉTERFALVI Ágnes, SIPOS Júlia

Az új orvosi eljárások és eszközök befogadása mindezidáig esetlegesen zajlott. Az értékelés és befogadás szabályozott menete most már kialakulóban van - ám adódhatnak olyan esetek is, amikor a befogadás terezett évi egyszeri lehetőségétől betegellátási érdekből el kell térni.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Együtt az egészségügyért?! Újraindult a LAM-Klub

KÖBLI Anikó

Változásra van szükség! Az egészségügy gondjai a rendszerváltozás óta eltelt időben nem hogy megoldódtak volna, de még inkább a válság jelei mutatkoznak. – mondta Kapócs Gábor alapító, a LAM főszerkesztője, indokolva a klub újraindítását. Az utóbbi időszakban több olyan civil kezdeményezés született, amelyek új megközelítést nyújtanak: a LAM Klub célja, hogy ezeknek fórumot adjon.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

A delirium tremenstől a francia becsületrendig - Utrillo élete és művészete

NÉMETH István

Az iszákosok és szenvedélybetegek aránya Párizs kiskocsmáit és mulatóit megtöltő művészek körében1900 körül felettébb magas lehetett - s az ital egyetlen híres festő életében sem játszott olyan meghatározó szerepet, mint Maurice Utrillo esetében.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Vakcinamizéria: betegség- vagy egészségtünet?

BÁNFALVI Attila

„Az egyik ismerősöm beadatta a vakcinát, és azt olvasta az interneten, hogy ennek következtében elkárhozik a lelke.” - Kell ez az izgalom, vágyunk rá, hiszen a Pokol sokkal izgalmasabb, mint a Menyország...

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Bosszú és kegyelem

NAGY Zsuzsanna

Sztálin személyesen ismeri és olvassa Bulgakov műveit. És talán élvezi is az iróniát, amint a regényben Woland, a mágus,de főleg a kísérői gonoszabbnál gonoszabb tréfákat űznek az ijesztő és kisszerű helyi hatalmasságokkal, romlott bürokratákkal, magánlakásokba behatoló fegyveres nyomozókkal.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Karácsony a művészetben

KRAMER Imre

„Az emberiség a maga összességében alacsony, önző lények keveréke, kik csak abban múlják felül az állatokat, hogy önzésük megfontoltabb. De ez egyforma köznapiság közepette oszlopok emelkednek az ég felé, megannyi bizonyítékai egy nemesebb rendeltetésnek. Jézus a legmagasabb ez oszlopok között, melyek mutatják az embernek, hogy honnan jött és hová kell törekednie. Benne összpontosult minden, ami jó és magasztos van természetünkben” (Renan)

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Orvosok és orvoslás Borban, 1943-1944

CSAPODY Tamás

Munkaszolgálatosok…robbantás, csillézés, vízbeömlés, alagutak, tárnák….. kéngáz, rossz ivóvíz…tetvek, poloskák, férgek… megújíthatatlan saját ruházat, fatalpú saruk…s a hegyekben 1945 telén mínusz 32 Celsiusfokot mértek. Radnóti és sorstársai egészségügyi ellátását elemzi e tárgyilagos írás.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

Arany, tömjén és mirha

BECHER Péter, PATAI Árpád

Ezek, a bibliai idők orvoslásában szereplő igen drága anyagok a mai medicinában is helyet kapnak. A napkeleti bölcsek e három szert ajándékozták a Kisdednek.

Lege Artis Medicinae

2009. DECEMBER 10.

E havi játékunk - Téridő

MEZÔVÁRI Gyula

Egy kis számtan, némi matematika, kellően kiérlelt logika, valamint gyakorlati érzék szükséges a feladványaink megfejtéséhez.