Lege Artis Medicinae - 2006;16(06)

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A polipragmázia csapdájában

NEMESÁNSZKY Elemér

A hepatológiai szakrendelésen nagy a forgalom. Sokan vannak olyanok, akik nem érzik betegnek magukat, és reménykednek, hogy csak a „májleletekkel” van egy kis baj.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Autoimmun pancreatitis Aluldiagnosztizált kórkép?

CZAKÓ László

Az autoimmun pancreatitis a krónikus pancreatitis egy, az utóbbi időben elfogadott sajátos formája, amely alapvetően különbözik az alkoholos eredetű krónikus hasnyálmirigy-gyulladástól.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Az akut pancreatitis szeptikus szövődményeinek megelőzési lehetőségei

OLÁH Attila

Más gyulladásos válaszreakciókhoz hasonlóan akut pancreatitisben is két, jól elkülöníthető csúcsa van a halálozási görbének. Az elsőért, amely az úgynevezett hiperinflammatorikus szakban zajlik, a gyakorlatilag befolyásolhatatlanul kialakuló szisztémás gyulladásos válasz szindróma és a következményes többszervi elégtelenség okolható.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A percutan endoszkópos gastrostomia helye a klinikumban

TALLER András

A percutan endoszkópos gastrostomia (PEG) mára világszerte elterjedt. Leggyakrabban a hosszú távú mesterséges enteralis táplálás biztosítására használják. Az iparilag fejlett országokban körülbelül minden ezredik beteg PEG-viselő. Hazánkban - bár évről évre több percutan endoszkópos gastrostomiát végeznek - még mindig ritkán és későn folyamodunk ehhez a lehetőséghez.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Az elhízás szerepe a gasztroenterológiai kórképekben

GYÖKERES Tibor, KIRÁLY Ágnes, LAKATOS László, MADÁCSY László

A kóros kövérség vagy elhízás és a leggyakoribb gasztroenterológiai megbetegedések közti potenciális összefüggések kerülnek tárgyalásra a jelen, hiánypótló közleményben. Amíg az elhízás és a cardiovascularis megbetegedések közötti kapcsolat széles körű orvosi publicitást kapott az utóbbi években, addig gasztroenterológiai vonatkozásairól kevés az írásos anyag.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Endotheldiszfunkció dyslipidaemiában A renin-angiotenzin rendszer szerepe

FARKAS Katalin

A dyslipidaemia tudottan az atherosclerosis egyik fő kockázati tényezője, amely endotheldiszfunkciót okozva fontos szerepet játszik az érelváltozások elindításában és progressziójában.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése

TABÁK Gy. Ádám

A 2-es típusú diabetes mellitus és a metabolikus szindróma a cardiovascularis morbiditás és mortalitás fontos rizikófaktorai. Mindkét kórformában hasonló metabolikus eltérések jelentkeznek (hyperglykaemia, hyperlipidaemia, hypertonia, elhízás), ennek megfelelően nem gyógyszeres kezelésük irányelvei is hasonlóak.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Kockázatbecslés stabil anginás szívbetegeken a szívinfarktus, a stroke és a halálozás előrejelzésére Vokó Zoltán és munkatársai közleményének kivonata

VOKÓ Zoltán

Egyre nagyobb számban jelennek meg olyan tanulmányok, amelyek igen nagy betegcsoporton, a Cox regressziós modell, illetve arányos veszély modell néven ismert statisztikai módszer segítségével lehetővé teszik különböző betegségekben az egyszerre jelen lévő nagyobb számú veszélyeztető tényező prognózisra kifejtett hatásának becslését.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Súlyos anaemiát okozó mumifikálódott Ancylostoma duodenale a nyombélben

KOVÁCS Valéria, SZABÓ Andrea, GODA Mária, MAGYAR Éva, RÁCZ István

Az ismertetésre kerülő esetben a beteg duodenumának bulbusában mumifikálódott bányaféreg (Ancylostoma duodenale) maradványait találtuk. A kóros képletet polipectomiás hurokkal sikerült eltávolítani.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A terhelési tolerancia javulása tiotropium és pulmonológiai rehabilitáció kombinált alkalmazásával, krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők esetében

SOMFAY Attila

Akrónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) progresszív kórlefolyás jellemzi, amely egyre súlyosabb effort dyspnoés tünetekben nyilvánul meg. A tünetek miatt csökken a terhelési tolerancia, ezért a betegek korlátozzák vagy kerülik a fizikai aktivitást.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A krónikus C-hepatitis kezelése pegilált interferon alfa-2a-val és ribavirinnel a klinikai gyakorlatban

HUNYADY Béla

A krónikus C-hepatitis pegilált interferon alfa- 2a- (Pegasys, PEG-INF) és ribavirinkezeléséről közlik tapasztalataikat a szerzők a kanadai Pegasys Study Group nevében. A törzskönyvezés alapjául szolgáló multicentrikus vizsgálatok és az azokból végzett speciális adatelemzések (metaanalízis) óta ez az egyik legnagyobb esetszámot értékelő közlemény, amely a kezelést végző kanadai centrumok mindennapi klinikai tapasztalatait foglalja össze.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Crestor-szimpózium a budai várban

NÉMETH Éva

Március végén az AstraZeneca gyógyszergyár ünnepélyesen is „átadta” a rosuvastatint a szakmának. A minden jel szerint szép karrier előtt álló statin körül nem véletlen a nagy hírverés: hatása és tulajdonságai nemcsak a gyártók, hanem a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségekkel világszerte foglalkozó szakemberek szerint is rendkívül előnyösek.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Az Európai Májkutató Társaság 41. Kongresszusa 2006. április 26-30., Bécs

LOMBAY Béla

Az Európai Májkutató Társaság (European Association for the Study of the Liver, EASL) idén 41. alkalommal rendezte éves nagygyűlését, körülbelül 2000 regisztrált résztvevővel. Magyarországról 50 fő vett részt a kongresszuson; Pécsről Pár Alajos és Pár Gabriella posztert is bemutatott.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

FÓKUSZBAN AZ ONKOLÓGIAI BETEGSÉGEK Az olvasók kérdéseire szakértõ válaszol

ÉSIK Olga

- Régen onkogén forrásként tartották számon az úgynevezett mateabusust, a bagórágást, illetve az extrém magas hőmérsékletű ételek fogyasztását, amelyek esetén gyakrabban alakultak ki szájüregi, gége- és garatdaganatok. Napjainkban milyen károsító tényezőkről bizonyították be, hogy hozzájárulhatnak az egyre gyakoribb szájüregi daganatok kifejlődéséhez?

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A gasztroenterológus kérdez, a gyermek válaszol

SZŐNYI László

A beteget a panasz viszi orvoshoz. A panasz meghallgatása után a vizsgálat következik. Szerencsés esetben a kapott információ elegendő a diagnózis felállításához és a megfelelő kezelési javaslathoz. Felnőtt esetében a beteg maga mondja el panaszát, gyermekek esetében a szülő.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Jelentés a 2005. évi, magyarországi gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, OROSZ Péter

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából évente regisztráljuk és a LAM hasábjain rendszeresen közzétesszük a hazai endoszkópos tevékenység főbb statisztikai számadatait.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Jövőkép Az ötödéves orvostanhallgató-nők karrier- és családtervei

FEITH Helga Judit, KOVÁCSNÉ Tóth Ágnes, BALÁZS Péter

Vizsgálatunk legfőbb célkitűzése az volt, hogy megismerjük az orvostanhallgatónők család- és karrierterveit, két problémával összefüggésben: a Magyarországon egyre inkább jelentkező orvoshiányra tekintettel, valamint az orvosi hivatást gyakorló nők életében, a munkahelyi és családi szerepkötelezettségek következtében megjelenő konfliktusok és egészségi problémák miatt.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Terápiakultúra

BÁNFALVI Attila

A medikalizáció meghatározásának egyik legfontosabb aspektusa, hogy komplex társadalmi-kulturális problémákat az individuális testen (testben) próbálunk megoldani. Éppen ez a kulturális hajlamunk hozza az életproblémák megoldásában meghatározó helyzetbe az orvoslást, és annak is biomedikális irányzatát.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A nem erozív reflux betegség - Interdiszciplináris konferencia

VARRÓ Vince

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) és az AstraZeneca kiadásában megjelentetett monográfiában a neves szerkesztők, a magyar gasztroenterológia és a társszakmák vezető szakemberei közel 200 oldalon egy interdiszciplináris konferencia anyagát jelentették meg. Az élőbeszédben előadott és a kéziratban leírt szöveg közötti műfaji különbséget - különösen a kötet első részében - oly sikerrel hidalták át, hogy az olvasóban csak a cím alapján tudatosul az eredet.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

Személyiségvédelem az orvosi kutatásban

ALEXIN Zoltán

Az ezredforduló éveiben jelentős orvosi etikai alapművek láttak napvilágot, amelyek alapvető változásokat hoztak abban a kérdésben, hogy milyen módon kell az orvosi kutatásokban résztvevők személyiségi jogait védeni. Ezek az alapművek leginkább az Európai Parlament és az Európa Tanács által elfogadott 95/46/EC adatvédelmi direktívához és az emberen végzett orvosi kutatások etikai feltételeit szabályozó, az Orvosok Világszövetsége által létrehozott Helsinki Nyilatkozathoz kapcsolódnak.

Lege Artis Medicinae

2006. JÚNIUS 21.

A tüdőrák felismerése

PALKÓ András, HARKÁNYI Zoltán, FORRAI Gábor, OSTOROS Gyula, STRAUSZ János