LAM Extra Háziorvosoknak - 2014;6(01)

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

Szekunder osteoporosisok gasztroenterológiai kórképekben

FUSZEK Péter

Az osteoporosis okát ke­res­ve rit­káb­ban jut eszünk­be, hogy gastrointestinalis be­teg­sé­get fel­té­te­lez­zünk, mint ahogy azok tény­le­ge­sen előfordulnak. Szá­mos emésztőszervi be­teg­ség­ben, ese­ten­ként pe­dig az ezek­re sze­dett gyógy­sze­rek mi­att fel­szí­vó­dá­si za­var, malabszorpciós szindró­ma ala­kul­hat ki.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

Hogyan vegyük észre? - Dementiaszűrés az alapellátásban

KÁLMÁN János, PAPP Edina, PÁKÁSKI Magdolna

A korai dementia állapota, a dementiaprodroma diagnosztikus és klinikai jelentősége felértékelődött az utóbbi években. Már Magyarországon is kifejlesztésre kerültek (Korai Mentális Teszt) és rendelkezésre állnak (Mini-Mentál Teszt, Óra Rajzolási Teszt) olyan egyszerű, gyorsan kivitelezhető, döntően a kognitív teljesítményt mérő tesztek.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

A D-vitaminról - kombináljunk!

HONTVÁRI Lívia

A D-vi­ta­min-hi­ány vi­lág­szer­te el­ter­jedt egész­ség­ügyi prob­lé­ma. A kö­zel­múlt­ban meg­ren­de­zett D-vi­ta­min kon­szen­zus­kon­fe­ren­cia aján­lá­sa­i­ra ala­poz­va sze­ret­nénk a fi­gyel­met fel­hív­ni a pre­ven­ció és a tény­le­ges hi­ány­ál­la­pot fel­is­me­ré­sé­nek, ke­ze­lé­sé­nek fon­tos­sá­gá­ra.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

Kontaktlencse-viselés

TAPASZTÓ Beáta

A kon­takt­len­cse-alap­anyag­ok és -típusok fej­lesz­té­se lehetővé tet­te, hogy az egy­szerű op­ti­kai-koz­me­ti­kai cé­lú il­lesz­tés mel­lett a kon­takt­len­csék­kel lá­tá­si re­ha­bi­li­tá­ci­ót is vé­gez­zünk.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

A laktulóz hatása cirrhosis miatt kialakult minimális hepaticus encephalopathiában

LIPTÁK Judit

A hepaticus encephalopathia az előrehaladott májbetegség jól ismert szövődménye, ami jelentősen rontja a beteg életminőségét, mindennapi funkcióját. Kezelése ezért kiemelt jelentőségű, újra és újra érdemes felfrissíteni az ezzel kapcsolatos ismereteinket, hiszen a májbetegeket kezelő orvos számára a kérdés minden nap aktuális.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

A fej- és nyaksérülések kockázata a heavy metal rajongók körében

BALLA Bernadett

Ha a fej és a nyak mozgástartománya meghaladja a 45°-os kitérést, az a tempó függvényében már emelkedett kockázatot jelent egy enyhe traumás agysérülés bekövetkezésére.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

A féregnyúlvány diverticulitise

KRUTSAY Miklós

A gyo­mor-bél trak­tus­ban leg­gyak­rab­ban a szigmabélen ta­lál­ha­tók gurdélyok. Elsőként Kelynack (1) ír­ta le 1893-ban előfordulásukat a fé­reg­nyúl­vá­nyon.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

Az eleusziszi misztériumok

ANDRÁSSY Gábor, FRECSKA Ede, GLAUB Theodora

A misztérium jelentése: „emberi szóval kifejezhetetlen dolgok szemlélése..., csak a kiválasztottak számára megismerhető isteni kinyilatkoztatás”. A misztikusok ennek beavatottjai.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. FEBRUÁR 18.

Az Aszklépiosz-kultusz

MOLNÁR Ella, JÁGER Tibor

Ki volt Aszklépiosz? Hogyan kapcsolódik alakjához a modern orvoslás szimbólumának kialakulása? Mi a különbség (és hasonlóság) Aszklépiosz botja és Hermész kaduceusza között? Honnan erednek a következő kifejezések, melyek a gyógyítás alapszókincsének részei: klinika, terapeuta, higiénia?