LAM Extra Háziorvosoknak - 2014;6(02)

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

Az alprazolamcsalád új tagja bemutatkozik

FERENCZ Csaba

A szorongásos betegségek és tünetek elleni küzdelem egyidejű a gyógyító emberrel. A szorongásoldók fejlesztése a farmakológia fontos területét képezi kezdetektől fogva. Ezen harcban mérföldkőnek számít a benzodiazepinek, majd az ezek evolúciójaként kifejlesztett nagy potenciálú benzo - diazepinek megjelenése, melyeknek a ma legszélesebb körben alkalmazott és arany standardnak tekinthető képviselője az alprazolam.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

A szájüregi laphámrák és praeblastomatosisai: a papillomavírus-fertőzés szerepe és a korai diagnózis lehetőségei

DECSI Gábor, TARNAI Zsófia, ZSEDÉNYI Ádám, BUZÁS Krisztina, NAGY Katalin, SONKODI István, MINÁROVITS János

A szájüregi carcinoma nagy incidenciája Magyarországon elsősorban a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokkal hozható összefüggésbe. A közelmúltban fény derült arra, hogy a humánpapillomavírus-fertőzés is közrejátszhat a szájüregi rák kialakulásában.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

Van-e szerepe a K2-vitaminnak az osteoporosis prevenciójában, terápiájában?

SZILI Balázs, TAKÁCS István

Régóta ismert a K-vitamin élettani szerepe a véralvadásban és a csontanyagcserében. Az utóbbi időben egyre több közlemény jelenik meg a K2-vitamin csonthatásaival kapcsolatban. Nem szakmai közlemények egyre gyak rabban népszerűsítik laikusok körében a K2-vitamint, mint az osteoporosis prevenciójának és kezelésének hatékony eszközét.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

A méhnyakrákkal kapcsolatos ismeretek és szűrővizsgálaton való részvételi mutatók vizsgálata

VAJDA Réka, KARAMÁNNÉ Pakai Annamária, ÉLIÁS Zsuzsanna, SÉLLEYNÉ Gyuró Mónika, TAMÁS Péter, VÁRNAGY Ákos, KÍVÉS Zsuzsanna

A vizsgálat célja a 9-14 éves leánygyermeket nevelő nők méhnyak - rákkal és méhnyakrákszűréssel kapcsolatos ismereteinek feltárása, valamint a szűréssel kapcsolatos attitűdök, a szűrésen való megjelenés vagy távolmaradás motivációinak megismerése volt.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

Laktulóz a hepaticus encephalopathia megelőzésében

LIPTÁK Judit

A hepaticus encephalopathia (HE) poten - ciálisan reverzíbilis neuropszichiátriai szindróma. Akut vagy krónikus májbetegség okozza, főként portalis hipertenzió esetén. A patogenezisében kulcsszerepet játszó neurotoxinok (ammónia) és gyulladásos mediátorok kisfokú agyi oedemát váltanak ki, ami változatos neuropszichiátriai tüneteket eredményez.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

In memoriam dr. Szalka András

PRINCZ Gyula

Szalka András halálával a magyar infektológusok közösségének meghatározó alakja távozott közülünk. Dr. Szalka András 1941-ben született. A budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett, osztályfőnöke volt dr. Antall József.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

Még egyszer a szívkatedrálisról - Paradogmák a szív szimbolikájához

LOZSÁDI Károly, KIRÁLY László

A 11-13. századi skolasztikus gondolkodás egységben látta a fizikai és metafizikai világot. A gótikus katedrális e világkép megjelenítése. A katedrális szimbolizmusa több szinten érvényesül. Értelmezhetjük élő organizmusként is: ekkor az élőlény testi/fizikai szintje a hosszházzal, a lélek a kórussal, a szellemi szféra a szentéllyel azonosítható.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

A művész és kora

NAGY Zsuzsanna

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát folytatva 2014 tavaszán a 20. század egyik kiemelkedő magyar festőjének rendez kiállítást DERKOVITS. A művész és kora címmel, mely 2014. április 3. és július 27. között látható.

LAM Extra Háziorvosoknak

2014. ÁPRILIS 20.

A harkovi egyetem szemészprofesszora

MOLNÁR László

A 19. század elején Oroszországban dolgozó magyar származású medikusok közül különös figyelmet érdemel az 1772. április 6-án, a Hont megyei Korponán (ma Krupina) evangélikus családban született Koritáry György (1772-1810) pályafutása, aki 1806 és 1810 között a harkovi egyetem orvosi karának professzora volt.