LAM Extra Háziorvosoknak - 2010;2(04)

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

A cardiovascularis prevenció

NAGY András Csaba

Az ezredforduló óta eltelt tíz év tapasztalatai ismételten megerősítettek bennünket abban, hogy leginkább a hatékony megelőzés képes befolyásolni a hosszú távú cardiovascularis morbiditást és mortalitást. Bár a korszerű cardiovascularis prevenció területén egyre több ismeret és tapasztalat halmozódott fel, újabb és újabb mérföldkő tanulmányok láttak napvilágot, amelyek alapján átdolgozták az irányelveket, mégsem lehetünk elégedettek az elért eredményekkel. A tények azt mutatják, hogy az eddigi erőfeszítéseink ellenére hazánkban nem javult lényegesen a cardiovascularis morbiditás és halálozás aránya, és bizonyos sikerek - az akut STelevációs szívinfarktus európai szintű ellátásának megszervezése - ellenére például az aktív korosztály (35-60 évesek) cardiovascularis halálozása terén az Európai Unióban sereghajtók vagyunk. Ebben az időszakban több érdekes ellentmondás is felszínre került a prevenció terén. Ilyen a primer prevencióban alkalmazott acetilszalicilsav hatékonyságának kérdése is, amely átírja a több éve megszokott prevenciós gondolkozásunkat. Meg kell említeni olyan adatokat is, amelyek a rossz eredmények magyarázatául szolgálhatnak másfajta megközelítésből. A REALITY vizsgálatok eredményei nemcsak a beteg, hanem az orvos együttműködésének kérdését is előtérbe állítják.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

Fájdalom és fájdalomcsillapítás a reumatológiában

GAÁL János

A fejlett ipari államokban a lakosság egészét tekintve a krónikus mozgásszervi eredetű fájdalom prevalenciája 35% körül van. A mozgásszervi fájdalom eredetét alapul vevő, a mindennapi gyakorlat szempontjából hasznos csoportosításban megkülönböztetjük a degeneratív ízületi betegségekkel, a metabolikus csontbetegségekkel kapcsolatos fájdalmakat, a lágyrész- reumatizmusok okozta és nem articularis fájdalom szindrómákat, valamint a gyulladásos eredetű fájdalmakat. A krónikus fájdalom szindrómában maga a fájdalom már elvesztette alapvető adaptív biológiai jelentőségét, és önálló patogenetikai folyamattá lép elő jelentős vegetatív és pszichés tünetekkel.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

Modern béta-blokkoló kezelés a kardiológus szemével

ÉDES István

Néhány nagy, véletlen besorolásos vizsgálat (LIFE, ASCOT) publikációját követően az utóbbi években kétségbe vonták a béta-blokkolók hypertoniában történő alkalmazásának előnyeit. A klinikai vizsgálatok alapján feltételezték, hogy a hypertonia kezelésére adott béta-blokkolók kevésbé hatékonyak a stroke prevenciójában. Feltételezték, hogy a régi típusú béta-blokkolók (atenolol) anyagcserehatása kedvezőtlen (inzulinszenzitivitás, lipidparaméterek) és többek között ez okozhatja a klinikai végpontokban észlelt eltéréseket. Az utóbbi évek nagyszámú klinikai tanulmányai és metaanalízisei alapján egyértelművé vált, hogy a vérnyomáscélértékek elérése a legfontosabb feladat, amit általában kombinációs kezeléssel tudunk megvalósítani. Kevésbé lényeges a gyógyszerek szoros protokoll alapján történő megválasztása. Általánosságban kijelenthető, hogy a béta-blokkolók továbbra is az egyik legfontosabb gyógyszercsoport marad a hypertonia kezelésére.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

A carvedilol és az antioxidáns hatásmechanizmus

KOVÁCS Imre

A harmadik generációs béta-receptor-blokkoló készítmények alaptípusa a carvedilol komplex adrenergblokkoló, valamint kalciumcsatornablokkoló hatással is rendelkezik. Anyagcseresemleges és kifejezett antioxidáns tulajdonságú, amelynek cardio- és vasculoprotectiv jelentősége van. Klinikai vizsgálatokban igazolták kedvező hatását cardialis dekompenzáció esetén, hypertoniás betegek célszervvédelmében, és az ischaemiás szívbetegségek primer és szekunder prevenciójában. A kedvező hatások hátterében fontos szerepet játszik szabadgyökcsapda-effektusa, amellyel a béta-blokkolók többsége nem rendelkezik. A cardiovascularis betegségek kialakulásában központi szerepet játszanak az inflammatorikus faktorok, a szabad gyökök és a vascularis károsodás prognosztikai markerének tekinthető, következményes akutfázis-fehérjék. Amennyiben a glükóz, a vérzsírok szintje, az intraluminalis nyomás a normális tartománynál magasabb, akkor ez beindítja különböző szabad gyökök fokozott termelését.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

A magasvérnyomás-betegség kezelésének új perspektívája. A hármas kombináció

BARNA István

A hypertonia azt a vérnyomásértéket jelenti, amely felett a kezelés inkább hasznos, mint ártalmas. A hypertonia okozta elváltozások jelentik az egész világon a vezető haláloki tényezőt. A stroke hátterében 72%-ban, az ischaemiás szívbetegség hátterében 58%-ban emelkedett vérnyomás áll. Egyértelművé teszi a jelentőségét az, hogy az 50-59 éves korcsoportban a hypertonia előfordulása meghaladja a 40%-ot, a 70 évesnél idősebbek körében a 60%-ot. Vérnyomáscsökkentő kezelés során a diabetes mellitus, az obesitas és a lipidanyagcsere-zavar komplex kezeléséről beszélünk, amely egyben a kardiometabolikus szindróma és a krónikus veseelégtelenség kialakulása elleni küzdelmet is jelenti.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

A beteg terápiahűsége mint az orvosi munka minőségének fokmérője

BALOGH Sándor, ARNOLD Csaba

A háziorvosok munkájának minőségi értékelése iránti igény több irányból fogalmazódott meg. Szükségesnek tartja a finanszírozó, a működtető, az egészségügyi vezetés, de maga az orvos is. Ehhez szükség lenne olyan objektív mutatókra, amelyek értékelhetővé, összehasonlíthatóvá teszik a gyógyítómegelőző munkát és lehetőséget adnak annak értéke szerinti megfizetésére is. Mindmáig ilyen rendszereket nem dolgoztak ki, azok a próbálkozások, amelyek a kiváltott gyógyszerek költségének „összehasonlításán” alapultak - szakmai megalapozatlanságuk miatt - jogos kritikát váltottak ki.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei, 1895-1905

NEMESI Zsuzsanna

A szecesszió a múlt század végén született, és máig a közönség által az egyik legközkedveltebb és legjobban ismert művészeti irányzat Európában.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

A betegségátvitel - transplantatio morborum

MAGYAR László András

A mágikus gondolkodásmód szerint a betegség olyan önállóan létező - esetleg démon által okozott vagy megszemélyesített - „dolog”, amely a testből megfelelő módszerekkel kiűzhető vagy más élőlényekre küldhető át.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. OKTÓBER 25.

Gondolatok egy műhibaítélet kapcsán

DÓSA Ágnes

Az ítéletet, amelynek a tanulságait szeretném megosztani az olvasókkal, a Fővárosi Ítélőtábla hozta 2008-ban.