LAM Extra Háziorvosoknak - 2010;2(03)

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

A neuropathiás fájdalom holisztikus megközelítése

KISS Gábor

A neuropathiás fájdalom a perifériás vagy a központi idegrendszer primer károsodásának vagy funkciózavarának következtében kialakult krónikus fájdalom. Ez a kínzó állapot sok szenvedést okoz a betegeknek, rontja életminőségüket és jelentős költségekkel jár. A krónikus neuropathiás fájdalmat gyakran aluldiagnosztizálják és tévesen kezelik. Ennek magyarázata a háttérben álló komplex patomechanizmus, a változékony tünetek, a diagnosztikus nehézségek és az eltérő kezelési mód. Ritkán ismerik fel a társuló szorongást, depressziót és alvászavart.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

Tonsillectomia - Kérdések az indikációval és az utóvérzéssel kapcsolatban

GERLINGER Imre

Az elmúlt évek során a tonsillectomia kérdésköre - a médiának is köszönhetően - egyre inkább az érdeklődés középpontjába került. Kétségtelen tény, hogy ez a méltatlanul lebecsült műtéti beavatkozás korábban is követelt áldozatokat, jelenleg is évente két-három súlyos utóvérzés végződik halállal. A nálunk fejlettebb egészségügyi ellátással rendelkező Németországban évente négy-nyolc halálesettel végződő műtétről számolnak be, egy amerikai statisztika szerint pedig az Egyesült Államokban minden 20 000 műtétre jut egy haláleset

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

Térdfájás - és ami mögötte van

A 18 éven felüli népesség 10%-a szenved tüneteket okozó arthrosisban, s ezek fele - vagyis a teljes felnőtt népesség 5%-a - térdarthrosisban. Gyakoribb és korábban jelentkezik nőkön, nagyon gyakran már 45-65 éves kor között, vagyis munkaképes korban. Miért ilyen gyakori a térdarthrosis? - kérdezhetjük. Két lábon járás, teherviselés, túlterhelés - lehetne a válasz. De akkor a boka primer (nem poszttraumás vagy arthritist követő) arthrosisa miért nem fordul elő? Erre a paradoxonra a legutóbbi évek kutatásai adtak választ: a boka chondrocytáinak élettartama hosszabb, ezek kevésbé sérülékenyek. Ennek a különbségnek is lehet filogenetikai oka.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

A pantoprazol hatása gastrooesophagealis refluxbetegséghez társuló idült laryngitisben és pharyngitisben

HERSZÉNYI László

A gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) népbetegségnek tekinthető, amely a felnőtt lakosság 20-40%-át érintheti, közülük 5-10%- ban naponta jelentkeznek a refluxra utaló tünetek (1). A Montreal-meghatározás értelmében a GERD a gyomortartalom visszaáramlásából adódó állapot, amely a betegnek kellemetlenséget okozó tünetek és szövődmények összességét jelenti (2, 3). A Montrealklasszifikáció oesophagealis és extraoesophagealis tünetcsoportot különít el. Az oesophagealis tünetcsoporton belül a tünetekkel járó szindrómához tartoznak a típusos refluxos tünetek (gyomorégés, savas regurgitatio), valamint a refluxhoz társuló mellkasi fájdalom.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

Táplálkozási zavar következtében kialakult szekunder hyperaldosteronismus

TÓTH Géza, RÁCZ Károly, FŰTŐ László

Az extrém vegetáriánus étrendet tartó beteg nyolc éve a konyhasó minden formáját kerülte, valamint a természetesen bevihető nátriumot is csökkentette. A sóterhelés és a posturalis teszt szekunder hyperaldosteronismust igazolt.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

A szakmai áttörés küszöbén

NAGY Zsuzsanna

Beszélgetés dr. Hegedűs Katalinnal, a Hospice-Palliatív Egyesület elnökével, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettesével

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

Hajléktalanság az orvosi és lélektani ellátás szempontjából

BUDA Béla

Dr. Molnár Gábor pszichiáterneurológus könyvét, mely a fedél nélkül élők ellátásáért folytatott heroikus küzdelmet mutatja be, Buda Béla ismerteti szakmai szempontok alapján.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

Az ősstatin születése

MATOS Lajos

II. világháború után elkezdődő epidemiológiai vizsgálatok jelezték, hogy a koleszterin és a koszorúér- betegség között valamilyen oki összefüggés lehet. A legendás Framingham-tanulmány 1948-ban indult, és annak első eredményeivel kapcsolatban jelent meg a fogalom: rizikófaktor. Egy fél évszázaddal ezelőtt már fölvetődött a gondolat, hogy a rizikófaktor LDL-koleszterin vérszintjének csökkentése kedvezően befolyásolhatná az érelmeszesedés folyamatát.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

A gyermekkór etiológiája és kezelése

A szerző a tudományos(kodó) gondolkodást parodizálja a gyermekség révén.

LAM Extra Háziorvosoknak

2010. JÚNIUS 20.

Festészet és örökkévalóság - Az idő Magritte művészetében

TÚRY Ferenc

René Magritte képein jól érződik, hogy gyermekkorában szinte mágikus tevékenységnek tartotta a festészetet.