Ideggyógyászati Szemle - 1988;41(05)

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁJUS 01.

Migraine és az agyi érmalformatiok

DR KOVÁCS Katalin, DR JELENCSIK Ilona, DR KENÉZ József

A szerzők a migraine és az agyi érmalformatio közötti összefüggést vizsgálták irodalmi adatok és saját beteganyaguk összehasonlítása alapján. Részletesen ismertették két szövődményes migraineben szenvedő betegük kortörténetét. Felhívták a figyelmet a Bruyn által javasolt szempontok (mindig azonos localisatiójú fájdalom, változatlan góctünetek, rövid ideig tartó roham, néhány percig tartó ophtalmicus aura, a roham szokásos sorrendjének megváltozása, évekig tartó panaszmentes időszak) fennállása esetén az időben elvégzendő kontrasztvizsgálatok szükségességére. Az adéquat kezelést jelentő műtéti megoldás hiányában intervallum therapia beállítását tartják szükségesnek. Erre a célra elsősorban a Propranololt javasolják.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁJUS 01.

A gyermekkor és a párkapcsolat egyes adatainak összefüggése neuropsychiatriai betegeknél

DR FERENCZY Mihály, DR BOLDIZSÁR Ferenc, SZŰCS Katalin

Szerzők vizsgálták 1540 30 évnél idősebb neuropsychiatriai, kórházi betegnél a párkapcsolati magatartás egyes formáinak előfordulását és ezek összefüggését a nevelkedési körülmények formai jegyeivel és két kiemelt psychiatriai tünetcsoporttal. Matematikailag szignifikáns eredmények arra utalnak, hogy a szülői családtól való korai elválasztás csökkenti azok arányát, akik később nem létesítettek tartós párkapcsolatot (leányoknál volt bizonyítható), míg ugyanezen hatás mindkét nem esetében növeli azok arányát, akik életük során több házasságban és/vagy élettársi kapcsolatban éltek. Analógia kínálkozott a vizsgált psychosisokban szenvedők két csoportjával.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁJUS 01.

Vizuális és szomatoszenzoros válasz vizsgálata Huntington-choreában

DR MOGYORÓSI Ilona, DR TÁRCZY Miklós, DR TAKÁTS Annamária, DR BALOGH Attila

A szerző 16 Huntington-choreás betegen és 12 egészséges személyen végeztek vizuális és szomatoszenzoros válasz vizsgálatokat. A kapott válasz látencia értékei egyes hullámkomponensek esetében szignifikánsan megnövekedtek a kontrolihoz képest, mind vizuális, mind szomatoszenzoros inger alkalmazásakor. A vizuális válasz amplitúdója csökkent; a különbség nem volt szignifikáns. A szomatoszenzoros válasz amplitúdó értékei nem mutattak lényeges eltérést a kontrolihoz képest. Az ismertetett elektrofiziológiai vizsgáló módszer nem tekinthető specifikusnak a vizsgált betegcsoportban. Az észlelt eltérésekeredhetnekabetegségre jellemző specifikus neuropathologiai változásokból, de lehetnek gyógyszerhatás következményei is.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁJUS 01.

IOHEXOL (Omnipaque) használata— fokozott veszélyeztetettségű betegek agyi angiographiás vizsgálatánál

DR PATAY Zoltán, DR BERKY Mihály

A szerzők röviden bemutatják az új típusú, nem ionos, vízoldékony röntgen kontrasztanyagok egyik legismertebb képviselőjét az Omnipaque-ot. Beszámolnak 58 katéteres agyi angiographia végzése során ennek használatával kapcsolatosan szerzett tapasztalataikról, különös tekintettel a lehetséges és az előfordult szövődményekre, valamint ezek esetleges kontrasztanyaggal való összefüggésére. Felhívják a figyelmet az agyi angiographiás vizsgálat szempontjából fokozott veszélyeztetettségűnek minősülő betegcsoportra, és ennek kapcsán az Omnipaque lehetséges szerepére a szövődmények csökkentése terén.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁJUS 01.

Erozetta technika alkalmazása idegrendszeri gyulladásos kórképekben

DR KÁLMÁN Bernadett, DR GUSEO András

A szerzők ismertetik a liquor limfociták E rozetta technikáját és összefoglalják a módszerrel szerzett tapasztalataikat. Sclerosis multiplexben exacerbáció idején a T avid sejtek számának csökkenését, míg szteroid vagy immunszuppresszív kezelés hatására növekedését észlelték. Vírus okozta limfocitás meningitisekben az avid sejtek extrém magas arányát találták, ami a gyulladás lezajlásával normalizálódik. Ezt az E receptorok aktivációval kapcsolatos felszíni szaporodással hozzák összefüggésbe.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁJUS 01.

Beszámoló az Európai Idegsebészeti Társaság kongresszusáról

DR GARZULY Ferenc, DR BOBEST Mátyás

1987. szeptember 6—11. között tartotta az Európai Idegsebészeti Társaság (EANS) a négyévenként megrendezésre kerülő 8. kongresszusát Barcelonában dr. Fabian Isamat elnökletével. A világ minden tájáról népes küldöttség vett részt a kongresszuson, a korábbiaknál jelentősebb mértékben képviselte magát Latin-Amerika, de szinte minden országból volt aktív' résztvevő.

Ideggyógyászati Szemle

1988. MÁJUS 01.

Az öngyilkosság pszichés háttere

DR TEMESVÁRY Beáta

Méltatlanul háttérbe szorult „műfaja” a medicinának az esettanulmány, ahogy ezt a szerkesztők is megemlítik bevezető tanulmányukban. A klasszikus lélektan, elsősorban a pszichoanalízis, eszmerendszerét sokszor esettanulmányokra alapította, s a dinamikus pszichiátriai eljárások híveinek publikációiban ma is igen nagy helyet kap ez a módszer.