Ideggyógyászati Szemle - 1988;41(06)

Ideggyógyászati Szemle

1988. JÚNIUS 01.

Komplex partialis rohamok klinikai elemzése

DR BALOGH Attila, DR LINDEISZ Ferenc

A szerzők 115 beteg 305 komplex partialis rohamát elemezték számítógépes feldolgozás alapján. A kvantitatív vizsgálat BMDP-programcsomag segítségével történt. Felmérték a rohamokat kialakító tünetek gyakoriságát és a közöttük lévő kapcsolódások jellegzetességeit. A rohamtünetek között olyan megoszlás találtak, amelyből betegeik rohamainak egyoldali, illetve kétoldali terjedésére is következtethettek.

Ideggyógyászati Szemle

1988. JÚNIUS 01.

Az ízérzés zavara súlyos vashiány során

DR HADNAGY Csaba

A szerző két nem terhes, súlyos vashiányos nőbeteg ízérzéscsökkenését, -hiányát figyelte meg, amely vaskezelésre gyógyult. Az egyik beteg ízérzés károsodása hallászavarral, a memória- és a szellemi működés jelentős beszűkülésével járt. Mindezek — a haematológiai képpel párhuzamosan — vaskezelésre normalizálódtak. Ezek alapján a szerző úgy gondolja, hogy az észlelt ageusiának centrális eredetűnek is kell lennie.

Ideggyógyászati Szemle

1988. JÚNIUS 01.

Kísérlet egy új típusú fogyókúrás módszer kialakítására — beszámoló a viselkedésterápiás testsúlycsökkentő csoportmódszerről

GÉCZY Anna, PERCZEL Dóra

A módszer „újdonsága” abban áll, hogy a viselkedésterápia gazdag eszköztárából (averziós technika, rejtett szenzitizálást stb.) a leghatékonyabbat, az önkontroll módszert (Wollerscheim, 1970) kombinálja mentálhigiénés funkciójú önsegítő csoportok kialakításával, ilymódon a nagyobb tudás és tudatosság révén hozzásegíti a tagokat fogyási sikereik stabilizálásához és annak megértéséhez, mi késztette őket a „túlevésre”.

Ideggyógyászati Szemle

1988. JÚNIUS 01.

Perifériás lézerimpulzusokkal kiváltott válaszok az emberi agyi elektromos tevékenységben

DR CZOPF János, SÁNTA Imre, DR RÉDEI Tibor, DR KOZMA László, DR KELLÉNYI Lóránd

20 önkéntes vizsgált közül 17-ről a n. medianus területére adott lágy UV-lézerimpulzusokkal az agyi elektromos tevékenységben jellegzetes változást, ún. kiváltott választ vezettek el a skalpból. A válasz alacsony feszültségű (0,05 és 5 pV közötti) polifázisos, rövid latenciájú (10—110 ms között). A megfelelő elektromos válasz független az inger szuvjektív jeleitől (elektromos válasz szubjektív észlelés nélkül, ill. a válasz hiánya folyamatos szubjektív észlelés mellett). A tenyér bőrének bizonyos pontjai sajátosan érzékenyek a lézer impulzusokkal szemben.

Ideggyógyászati Szemle

1988. JÚNIUS 01.

Migraine és az agyi érmalformatiok

DR KOVÁCS Katalin, DR JELENCSIK Ilona, DR KENÉZ József

A szerzők a migraine és az agyi érmalformatio közötti összefüggést vizsgálták irodalmi adatok és saját beteganyaguk összahasonlítása alapján. Részletesen ismertették két szövődményes mingraineben szenvedő betegük kortörténetét. Felhívták a figyelmet a bizonyos esetekben időben elvégzendő kontrasztvizsgálatok szükségességére és a megfelelő intervallum therápia jelentőségére.