Ideggyógyászati Szemle - 1988;41(04)

Ideggyógyászati Szemle

1988. ÁPRILIS 01.

A viselkedésterápiák aktuális helyzete

DR TRINGER László

Az előző, 1984 januárjában tartott pszichoterápiás konferencián is az a szerep jutott osztályrészemül, hogy a viselkedésterápiák aktuális helyzetéről számoljak be. Az eltelt idő nagyon rövid egy tudományterület fejlődése szempontjából. Azt gondolhatják, hogy semmi különös, nagy horderejű eseményről nem fognak hallani a jelenlegi referátum során.

Ideggyógyászati Szemle

1988. ÁPRILIS 01.

Az affektív betegségek biokémiája

DR RIHMER Zoltán

Az utóbbi évek nagy anyagon végzett, korszerű diagnosztikai kritériumokra alapuló epidemiológiai vizsgálatai egyértelműen kimutatták, hogy az ún. nagy pszichiátriai kórképek közül messze az endogén (primér) depresszió a leggyakoribb.

Ideggyógyászati Szemle

1988. ÁPRILIS 01.

Izomminta polyamin tartalmának változása myasthenia gravisban

DR SZATHMÁRY István, DR SELMECI László, DR SZOBOR Albert, DR MOLNÁR János

A szerzők összesen 40 myasthenia gravisban szenvedő beteg m. sternothyreoideusból thymectomia során vett izommintájának polyamin tartalmát határozták meg. A szövettani vizsgálat szerint ép, izompusztulást nem mutató mintákban a kontrolihoz viszonyítva a spermidin szint, illetve a spermidin/spermin arány megemelkedett, mely igen korai denervációs jel mellett, esetleg adaptativ, kompenzáló hiperfunkció biokémiai kifejezője is lehet. Az enyhe izomkárosodással jellemzett esetekben mindhárom polyamin (putrescin, spermidin, spermin) szint, illetve a spermidin/spermin hányados növekedését észlelték, míg a súlyos izompusztulást mutató mintákban a spermidin és spermin emelkedése mellett a putrescin tartalom és spermidin/spermin arány változatlan maradt. Az izomkárosodás súlyosságával párhuzamos, denervációs eredetű, jellemző polyamin változások hasznos információt nyújthatnak a myasthenia gravishoz szövődményként társuló izompusztulás fokának megítéléséhez és így a betegek terápiájának célzottabb megtervezéséhez.

Ideggyógyászati Szemle

1988. ÁPRILIS 01.

A disszeminált nekrotizáló leukoencephalopathia („Methotrexat encephalopathia”) klinikai és patológiai jellemzői

DR GARZULY Ferenc, DR BRITTIG Ferenc, DR GYENES Éva, DR MASÁT Péter, TÓTH Sándor

A szerzők disszeminált nekrotizáló leukoencephalopathia két, boncolás során kórismézett esetét ismertetik. A ritka, irreverzibilis cerebralis károsodás Methotrexat kezeléssel kombinált cranialis besugárzás következménye. Betegeiket hátsó scala daganat, illetve malignus lymphoma meningealis recidivája miatt kezelték. Az alkalmazott terápia hatására az alapbetegség meggyógyult, a betegek azonban a kiterjedt iatrogen idegrendszeri károsodás miatt meghaltak. Áttekintik az alattomos szövődmény klinikai és neuropatológiai jellemzőit és foglalkoznak a megelőzés kérdésével.

Ideggyógyászati Szemle

1988. ÁPRILIS 01.

Pszichofarmakonok mellékhatásait követő 2 skála ismertetése (DOTES és TWISS)

DR BITTER István

A szerző a pszichofarmakonok mellékhatásainak követésére nemzetközileg elismert és a hazai gyakorlatban is bevált 2 skálát (DOTES és TWISS) ismertet. Felhívja a figyelmet a skála alkalmazása során várható nehézségekre, megoldásukra javaslatot tesz. A skálák bevezetését javasolja a hazai pszichofarmakológiai vizsgálatokba és a pszichofarmakonokkal történő kezelések követésére.