Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(12)

Ideggyógyászati Szemle

1987. DECEMBER 01.

Somatosensoros kiváltott potenciálok neuromuscularis megbetegedésekben

DIÓSZEGHY Péter, ÉGERHÁZI Anikó, MECHLER Ferenc

A somatosensoros kiváltott potenciálokat (SEP) számos neurológiai megbetegedésben tanulmányozták. Ezek a vizsgálatok hasznos információt nyújtottak a központi idegrendszer károsodásairól, ezek lokalizációjáról. A felső végtag ingerlésével kiváltott válaszok az ingerlés helyétől a gerincvelő felső cervicalis szakaszán át az érző kéregig terjedő ingerülettovábbítás tanulmányozását teszik lehetővé.

Ideggyógyászati Szemle

1987. DECEMBER 01.

Pszichometriai módszerek alkalmazása a hangulati élet vizsgálatában

DR. PETŐ Zoltán, DR. HUNYA Péter, DR. ELLER József

A tesztekre épülő pszichometriai vizsgáló módszerek határai bizonyos tekintetben bővebbek, mint az egyedi klinikai vizsgáló módszerek lehetőségei [l]. Bővebbek, mert nagyobb populáció vizsgálatát teszik lehetővé, jórészt a szubjektivitástól mentesen. Olyan módszerekre, eszközökre van szükség, melyeket széles körben használhatunk és amelyek objektív, összehasonlító eredményeket szolgáltatnak.

Ideggyógyászati Szemle

1987. DECEMBER 01.

Mikroszámítógép alkalmazása cystás craniopharyngeomák 90Yttrium szilikát kolloiddal történő üregi sugárkezelésnél

DR. JULOW Jenő, DRASNY Gábor, DR. LÁNYI Ferenc, DR. SIMKOVICS Miklós, DR. HAJDA Márta, DR. SZEIFERT György, DR. TÓTH Szabolcs, DR. PÁSZTOR Emil

11 éve vezettük be a cystás craniopharyngeomák 90Yttrium szilikát kolloid oldattal történő üregi sugárkezelését. Ez idő alatt saját tapasztalatunk alapján egyértelművé vált a módszer eredményessége. A műtétnél lényegesen kisebb megterhelést jelentő eljárás elsősorban nagy soliter cysták kezelésére alkalmas. Ezzel a módszerrel besugárzott, kevés solid részt tartalmazó daganatok néhány hónappal a radioizotóp beadását követően összezsugorodnak, optimális esetben megszűnnek, és ez objektíven ellenőrizhető a nagyfelbontású CT-vel történő kontrollvizsgálatok alkalmával.

Ideggyógyászati Szemle

1987. DECEMBER 01.

Látórendszeri károsodások sclerosis multiplexben

DR. PAPP Erzsébet, DR. COPF József, DR. PÁLFFY György

433 sclerosis multiplexes beteg közül 246 opticus laesios esetet dolgoztunk fel. A látórendszeri károsodás előfordulása 560%-os volt. Gyakoribbak voltak az opticus laesiot bizonyító elváltozások közül az enyhe, a betegnek sokszor szubjektív panaszt nem is okozó tünetek, mint a mindig látásromlással járó neuritis retrobulbaris. Opticus laesio mellett az agytörzsi és spinalis érintettség volt a leggyakoribb. A liquorban az OGP a határozott SM-es csoportban 800/o-ban fordult elő. Típusos neuritis retrobulbaris 19%-os gyakoriságú a beteganyagunkban. A demyelinisatios eredetű neuritis retrobulbaris során a visusromlás az esetek többségében 5/50-nél kisebb, a gyógyhajlam jó, a lefolyás szeszélyes. Neuritis retrobulbaris 150/o-ban az SM első schubjában jelentkezett. A betegség lefolyása során csak 4%-ban alakult ki neuritis retrobulbaris. Az inicialis neuritis retrubulbarist gyakorlatilag 5 éven belül követte a többi szisztéma érintettsége. Az SM lefolyása során jelentkező neuritis retrobulbaris is 5 éven belül alakult ki. A neuritis retrobulbarissa1 kezdődő SM lefolyását nem találtuk benignusabbnak.

Ideggyógyászati Szemle

1987. DECEMBER 01.

Transzfemorális katéteres angiográfiával szerzett tapasztalataink isémiás cerebrovaszkuláris betegségek kórismézésében

DR. PONGRÁCZ Endre, DR. VICZENA Pál

A szerzők isémiás cerebrovaszkuláris botegeik kivizsgálása során 1983 óta, rutinszerűen alkalmazzák a transzfemorális katéteres módszert. Idegosztályos beteganyagon 82 betegnél 183 angiográfia történt. Az egyik oldali cerebrális károsodást jelző neurológiai tünetek hátterében 25%-ban találtak kétoldali a. carotis interna szűkületet. Az esetek 20%-ában a katéteres angiográfia negatív volt. Javasolják KAG alkalmával a két a. vertebrális szájadékának katéterezés nélküli vizsgálatát. A perkután carotis angiográfiával való összehasonlítást táblázatban közlik a technikai szempontok, a neuroradiológiai információérték és a szövődmények szempontjából.

Ideggyógyászati Szemle

1987. DECEMBER 01.

Myelin bázikus fehérje és az ellene képződött ellenanyagok kimutatása sclerosis multiplexes betegek szérumában

DR. KILÁR Ferenc, MÓD Andor, DR. TIGYI Gábor

A demyelinizációs kórképekben olyan autoantigének és ellenanyagok kerülnek a liquorba és a vérbe, amelyek nyomonkövetése esetenként diagnosztikus jelentőséggel bírhat. A liquorban megjelenő myelin bázikus fehérje és az ellene képződött ellenanyag diagnosztikai jelentőségét már kimutatták.