Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(11)

Ideggyógyászati Szemle

1987. NOVEMBER 01.

A dimethyl-tryptamin (DMT) hatása normál egyének EEG-jára

DR KAJTOR Ferenc

A dimethyl-tryptamin (DMT) egy hazánkban előállított és alkalmazott új psychoticum (18).

Ideggyógyászati Szemle

1987. NOVEMBER 01.

Myasthenia gravis: Betegség-társulások Irodalmi adatok és 1000 beteg észlelése alapján

DR. SZOBOR Albert

A szerző ezer beteg észlelése és az irodalom követése alapján ismerteti azokat a. betegségeket és syndromákat, amik a myasthenia gravishoz gyakrabban társulnak. Foglalkozik a pajzsmirigy betegségeivel, a rheumatoid uthritisszel, a polymyositisszel, systemás lupus erythematodesszel, sclerodermával, a haematologiai kórképekkel, bőrbetegségekkel és egyéb, ritkább betegség-társulásokkal. A betegség asszociációk a myasthenia gravis immun kórszármazásának közvetett klinikai bizonyítékai, és egyben felvetik a thymus esetleges pathogén szerepének lehetőségét a myasthenia mellett egyéb immun betegségekben is.

Ideggyógyászati Szemle

1987. NOVEMBER 01.

Intramedullaris térfoglaló folyamatok myeloszcintigráfiás diagnosztikája

DR. BORBÉLY Katalin, DR. SIMKOVICS Miklós, DR. PÁSZTOR Emil

A közlemény a myeloszcintigráfia jelentőségét tárgyalja. Ismertetik a szerzők által követett vizsgálati módszert. Tárgyalja a vizsgálatokhoz alkalmazott 169Yb-EDTA előnyeit. Szerzők a myeloszcintigráfiát érzékeny, megbízható módszernek tartják a vizsgálati eredmények és 23 operált, intrarnedullaris tumorban szenvedő beteg műtéti leleteinek egybevetés,e alapján.

Ideggyógyászati Szemle

1987. NOVEMBER 01.

Az arcideg intrateinporalis neurinomáiról

DR. JAKAB György

Az irodalom rövid áttekintése után az arcideg neurinomájának két új esetét tárgyaljuk.Az első bemutatott esetben a daganat nagy kiterjedésű volt, és a ganglion geniculateustól az arcidegtörzs szegmentációjáig terjedt. A kombinált (intra- és extratemporális) neurinóma eltávolítása után a szabad idegátültetés jó terápiás eredményt hozott. A másik esetben a műtétre hat évvel a bénulás kialakulása után került sor. A rövid követési idő miatt a terápiás eredmény nem értékelhető megbízhatóan. Hangsúlyozni kell, hogy az arcideg bénulásának minden esetében mind a részletes fül-orr-gégészeti és korszerű radiológiai (CT, polytomográfia) vizsgálatot kell végezni. vizsgálatokat következetesebben kell elvégezni.

Ideggyógyászati Szemle

1987. NOVEMBER 01.

A progresszív külső szemizombénulásról

DR. GÁTI István, DR. CZOPF József, DR. KUNTÁR Lajos, TROMBITÁS Károly

A szerzők 5 progresszív külső szemizombénulásban szenvedő beteg kórtörténetét, elektrofiziológiai és izombiopsiás vizsgálati eredményeit ismertetik. Betegeiket megkülönböztetik klinikai tüneteik alapján, eredményeik felhasználásával bemutatják a pathogeneticai elkülönítés lehetőségeit. Felhívják a figyelmet a nosológiai problémákra, ezek megoldása érdekében az elektrofiziológiai, morfológiai és biokémiai vizsgálatok jelentőségére.

Ideggyógyászati Szemle

1987. NOVEMBER 01.

A nem-tumoros eredetű cerebellaris gliás cystákról

DR. MÉSZÁROS István, DR. HORVÁTH Zoltán

A szerzők két betegük kapcsán ismertetik a ritka kórkép tünettanát, kezelését és részletes szövettani ismérveit. Az eddig megjelent kisszámú irodalmi adatokat a saját eseteikben észleltekkel összevetve arra a következtetésre jutottak, hogy congenitalis, a liquortérrel nem közlekedő cysta szolgálhat magyarázatul a nem-tumoros cerebellaris gliás cysták eredetére.