Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(10)

Ideggyógyászati Szemle

1987. OKTÓBER 01.

Hullay József professzor idegsebészeti munkássága

DR. GOMBI Róza

Dr. Hullay József idegsebész professzor 1984. január 16-án , élete 63., orvosi tevékenysége 40. évében - végleg eltávozott közülünk. Mély tiszteletet ébresztő, sikeres és gondokkal teli élete, páratlan, a tehetséget és az eredetiséget sugárzó idegsebészeti tevékenysége még sokunk számára élő emlék, tanulság, példa és forrás.

Ideggyógyászati Szemle

1987. OKTÓBER 01.

Zenei élmény pszichometriai elemzése szemantikai differenciál skálával

DR. JANKA Zoltán, ZÖLLEI Éva, DR. SZENTISTVÁNYI István, DR. SZILÁRD János

Zenepszichológiai ismeretszerzés és pszichiátriai zeneterápiás foglalkozások megtervezése céljából szemantikai differenciál skálával mértük az emocionális élet egy aspektusát, a zenei átélést, neurológiai beteg kontroll és pszichiátriai betegcsoportokban, valamint zenei főiskolás és orvostanhallgatói populációban. Három különböző, zenepszichológiailag statisztikailag is elváló zenei részlet (Wagner: A_Walkür III. felv. -Walkürök lovaglása; Bach: d-moll hegedű-oboa-verseny - Adagio; Handel: B-dúr concerto grosso Op. 6. - Hornpipe) meghallgatása után a kitöltött skálákat 3 dimenzió (feszültség, F; hangulat, H; értékítélet, É) mentén kvantitatív módon elemeztük. Míg a zenék alapvetően ugyanazt az élményt közvetítették, statisztikailag szignifikáns különbségek mutatkoztak a beteg kontroll és pszichés betegségben (neurózis, depresszió, mánia, szkizofrénia, narkománia) szenvedők csoportjai között a F, H és É tengelyeken átlagértékekben kifejezett zenei átélésben. A zenei főiskolás és orvostanhallgatói csoport e tekintetben érdemlegesen nem különbözött. Az eredményekre jellemző, hogy jelentős interindividuális eltérések észlelhetők az egyes csoportokon belül, amely az egyedi kiértékelés fontosságát is aláhúzza.

Ideggyógyászati Szemle

1987. OKTÓBER 01.

Cuprizon okozta demyelinisatio idegrendszeri eloszlásának vizsgálata

DR. KOMOLY Sámuel

A cuprizon (biscyclohexanon-oxalyldihydrason) kelátképző anyag, aminek diétában történő alkalmazásával egérben a központi idegrendszer bizonyos területein (pl. brachium conjuctuctivum, cerebellum, commissura anterior) primer demyelinisatio hozható létre, más struktúrák (pl. n. opticus, gerincvelő) nem károsodnak a szer adagolását követően. A n. ischiadicus resistens a szerrel szemben. A demyelinisatio létrejöttében az oligodendrogliasejtekben található nagy aktivitású szénsavanhidráz izoenzim gátlása valószínűleg alapvető szerepet játszik.

Ideggyógyászati Szemle

1987. OKTÓBER 01.

Neuroticizmus, családi atmoszféra és tanulmányi teljesítmény összefüggéseinek vizsgálata gimnáziumi tanulóknál

DR. CSORBA János, DR. RATKÓCZY Éva

A szerzők egy gimnazmm 55 tanulójánál vizsgálták a neuroticizmus, a családi atmoszféra és a tanulmányi teljesítmény összefüggéseit. Igazolták, hogy a negatív családi miliő összefüggésben van a magatartászavarral és a rossz tanulmányi eredménnyel, ezenkívül az ilyen családban nevelkedett diákok fokozott neuroticizmusúak. A gyenge tanuláshoz viszont nem volt egyértelműen fokozott neuroticizmus, magatartászavar vagy személyiségdimenzió hozzárendelhető. Az introverzió Eysenck N és a klinikai neurózis között nincsen közvetlen kapcsolat. A gyenge tanulók a jól tanulóktól nem különböztek a rizikóskálákban, de a szerzők hangsúlyozzák, hogy tanulmányi eredmény vonatkozásában mintájuk nem reprezentatív.

Ideggyógyászati Szemle

1987. OKTÓBER 01.

Lipid peroxidatio és superoxide dismutase aktivitás izomdystrophiában és neurogen izomatrophiában szenvedő betegek izmában és vörösvérsejtjeiben

DIÓSZEGHY Péter, IMRE Sándor, MECHLER Ferenc

A szerzők a lipid peroxidatiót (LP), a superoxide dismutase (SOD) aktivitást vizsgálták Duchenne típusú (DMD) és felnőttkori izomdystrophiás, neurogen izomatrophiás betegek, valamint azonos korú kontrollok vörösvérsejtjeiben és izmában. Az erythrocyták LP értéke és SOD aktivitása egyik csoportban sem tért el a kontrollok átlagértékeitől. Az izomban mért SOD aktivitások nem különböztek a kontrolltól. DMD-ben szignifikánsan (p-<0,001), a felnőttkori izomdystrophiákban közel szignifikánsan (p-<0,1) emelkedett az izom LP, a neurogen izomatrophiákban megegyezett a kontrollal. A felnőttkori izomdystrophiákban az izom LP értékek szórása nagy volt, az idősebb betegeken mértek magasabb értékeket.'A vizsgálatok alapján lehetségesnek látszik, hogy az izomdystrophiákban, főleg a DMD-ben, a szabadgyökök membránkárosító hatása szerepet játszhat az izomnecrosis pathomechanizmusában, míg a neurogen izomatrophiákban ez nem igazolható.

Ideggyógyászati Szemle

1987. OKTÓBER 01.

Beszámoló az „lnternational Council of Homehelp Services 5. Seminar"-ról

DR. RÁTAY Csaba

A nemzetközi szövetség ötödik szemináriumát tartotta, több mint 120 résztvevővel. Keleti országokból - tudomásom szerint - csak Jugoszlávia és Magyarország képviselői voltak jelen. Ennek fő oka a nagyon magas részvételi díj és az a lehetetlen helyzet, hogy a tagsági díjakat csak nyugati valutában lehet fizetni. Meghívásomat az osztrák Karitásznak köszönhetem, akik a sátoraljaújhelyi családgondozó tanfolyamra voltak kíváncsiak.