Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(09)

Ideggyógyászati Szemle

1987. SZEPTEMBER 01.

Az epilepszia genetikája és a családtervezési tanácsadás I. rész

DR. HALÁSZ Péter, DR. CZEIZEL Endre

Az epilepszia epilepsziás rohamok alatti és rohamközti klinikai és EEG tünetekkel jellemezhető betegségcsoport. Az epilepszia öröklődését ősidők óta feltételezték. Hippokrates időszámítás előtt 450-ben írt „A szent betegség" című könyvében ezt már tényként fogadta el. E nézetnek azután a későbbiekben súlyos következményei is voltak. Századunkban a náci Németországban pedig kényszer sterilizálást alkalmaztak epilepsziásokon.

Ideggyógyászati Szemle

1987. SZEPTEMBER 01.

[Kognitív pszichoterápia skizofrén szindrómában szenvedő betegeknél]

[Néhány évvel ezelőtt, amikor Budapesten volt szerencsém előadást tartani "A depresszió tanulmányozásának legújabb fejleményei és aktuális kérdései" címmel (Perris, C. 1981), azt javasoltam, hogy a mentális zavarok előfordulásának megértéséhez és a leghatékonyabb kezelésük kiválasztásához a legmegfelelőbb megközelítésnek egy olyan komplex modellen kell alapulnia, amely figyelembe veszi a biológiai, pszichológiai és társadalmi változók kölcsönhatását az egyén mentális zavarokra való hajlamának kialakulásában.]

Ideggyógyászati Szemle

1987. SZEPTEMBER 01.

Az alvásdepriváció utáni EEG az epilepszia diagnosztikájában

DR. CLEMENS Béla

A szerző az alvásdepriváció (AD) utáni EEG-vizsgálat történetét, gyakorlatát és elméletét tekinti át az irodalom és részben saját tapasztalatok alapján. Részletezi az aktivációs hatást befolyásoló tényezőket, a vizsgálat feltételeit, a szükséges felszerelést és egyéb, technikai jellegű adatokat. Részletesen ismerteti az AD önálló aktiváló hatásának mechanizmusára vonatkozó elképzeléseket és azokat a mechanizmusokat is, amelyek aktiváló hatásukat az alvás útján fejtik ki. Ismerteti az AD utáni EEG elektromorfológiai vonatkozásait, és a fals-pozitivitás problémáit. Végül pontokba foglalt konkrét javaslatokat tesz a vizsgálat körülményeit és részleteit illetően.

Ideggyógyászati Szemle

1987. SZEPTEMBER 01.

[Über die haufigkeit und das klinische Bild Symptome l. Ranges nach K. Schneider bei der Schizophrenie]

[A skizofrén betegségre jellemző, ugyanakkor aktuális és jelentős probléma a diagnózis stabil alapjainak és kritériumainak keresése és elkülönítése, amely a kifejezés E. Bleuler (1911) általi bevezetése óta mindig is "napirenden" volt.]

Ideggyógyászati Szemle

1987. SZEPTEMBER 01.

Beszámoló az SM Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFMSS) Sydney-i kongresszusáról

DR. GUSEO András

Bevezetőként néhány szót a Nemzetközi SM Társaságok Szövetségéről (NSMTSZ). 40 évvel ezelőtt az Észak-amerikai Egyesült Államokban Sylvia Lawry, aki sclerosis multiplexben szenvedő bátyját végigkísérte nehéz életútján, életre hívott egy társaságot, amelynek célja a laikusok és betegek hozzátartozóinaik bevonásával, orvosok támogatásával mindent megtermi e sajátságos, különösen sok egyéni problémát felvető betegség mielőbbi felszámolásáért és a betegek helyzetének javításáért.