Ideggyógyászati Szemle - 1987;11(08)

Ideggyógyászati Szemle

1987. AUGUSZTUS 01.

A generalizált epilepszia patomechanizmusa

DR. HALÁSZ Péter

Az epilepsziások közel 30 - gyermekkorban 40 százaléka - generalizált epilepsziás (GE) (Gastaut, 1975). A GE jelentősége azonban nemcsak nagy előfordulási arányában van, hanem az epilepsziás mechanizmusok megértése szempontjából is kulcsfontosságú. Részben kiemelt jelentősége, részben pedig az a körülmény, hogy munkám sok vonatkozásban kikapcsolódik ehhez a tárgykörhöz, indokolja tárgyválasztásomat.

Ideggyógyászati Szemle

1987. AUGUSZTUS 01.

Új módszer a lumbalis liquor GABA-koncentráció mérésre Klinikai konzekvenciák

DR. LIPCSEY Attila, KARDOS Júlia, PRINC Géza, SIMONYI Miklós

Az alapkutatások, a farmakológiai vizsgálatok és a még szerény klinikai megfigyelések egyaránt megerősítik a GABA rendszer lényeges szerepét az idegrendszer harmonikus működésében. Az ember liquorának GABA koncentrációja, bár számos neurológiai és pszichiátriai kórformában jelentős eltérést mutat, kórképspecifikus diagnosztikus adatként minden bizonnyal a későbbiekben sem szolgálhat. Ugyanakkor, más neurotranszmitter vizsgálatokkal együtt, számos kórforma diagnosztikájában és a terápia hatékonyságának ellenőrzésében igen hasznos lesz.

Ideggyógyászati Szemle

1987. AUGUSZTUS 01.

Polyneuropathia a zsíranyagcsere zavaraiban

DR. SZEGEDI Norbert, DR. ROMICS László, DR. NEUMARK Tamás, DR. NAGY Zoltán

A II. a. típusú hyperlipoproteinaemiás nőbeteg esetében a betegség felismerését követően négy évvel kevert típusú polyneuropathia alakult ki, ami több évig tartó probucol kezelést követően jelentősen javult.

Ideggyógyászati Szemle

1987. AUGUSZTUS 01.

Kóros izgalmi tevékenység az alvásdepriváció utáni EEG-ben: hogyan egyeztethetők az elektromos és klinikai jelenségek?

DR. CLEMENS Béla, DR. BERECZ György

Az alvásdepriváció (AD) jelentőségét az epilepszia EEG-diagnosztikájában ma már nem vitatják. Sokan elemezték az aktivációs effektust az epilepsziás beteg és betegsége szempontjai szerint. Elemezték az aktivált görcsjeleket is, az EEG hagyományos szempontjainak megfelelően.