Ideggyógyászati Szemle - 1982;35(06)

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

Demyelinisatiós betegségek a központi idegrendszerben

DR PÁLFFY György

A szerző röviden ismerteti a leggyakrabban előforduló demyelinisatiós betegség: a sclerosis multiplex klinikai és laboratóriumi tüneteit, kórjelzésének kritériumait és kezelését, majd a ritkábban előforduló elvelőtlenedéses betegségeket. Különös tekintettel van a Pécsi Idegklinikának az utolsó években e területen végzett munkájára.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

Tapasztalataink pszichotikus betegek rézforgalmának vizsgálatánál

Schizophren betegek liquorából 15 esetben határoztunk meg rezet és coeruloplasmint, a kontroll liquorokhoz képest szignifikánsan alacsonyabb értékeket kaptunk. Szérum coeruloplasmin meghatározásánál mind a schizophren, mind a mania depressiós csoportban magasabb értékeket kaptunk, mint a kontroll, csoportban.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

Biokémiai változások neuromuscularis betegségekben I.

DR DIÓSZEGHY Péter, DR MECHLER Ferenc, DR FEKETE István, DR CSENKÉR Éva

A szerzők 16 neurogén izomatrofiában szenvedő beteg és 20 kontroll egyén szérumában és lumbális liquorában vizsgálták a OK, aldoláz, GOT, GPT és LDH aktivitását, meghatározták a glükóz és a bomlástermékei, az összfehérje, az egyes fehérje frakciók és a legfontosabb ionok koncentrációját. A motoneuron betegségekben egyes enzimek aktivitása a liquorban nőtt, ami feltehetően a központi idegrendszer károsodását tükrözi. A liquor pyruvát- és lactattartalma szignifikánsan emelkedett, ami peronealis izomatrofiában volt a legkifejezettebb. Ez a központi idegrendszer aerob anyagcsere folyamatainak zavarára utal. Peronealis izomatrofiában a fehérje kép balra tolódását figyelték meg, ami barrier-zavar lehetőségét veti fel.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

A neuroleptikumok helye a heveny alkoholos kórképek ellátásában

DR BITTER István

A szerző egy nagy potenciálú neuroleptikummal, a brómperidollal kísérelte meg 10 predelirium és 1 alkohol-hallucinózis kezelését. Eredményei alapján a predelirium vegetatív faktor a még nagy dózisú neuroleptikus kezelés esetén is szükségessé teszi a klórmetiazol (vagy benzodiazepin) kezelést, míg a pszichózis faktor a neuroleptikus kezelés indikációját jelenti. A neuroleptikumok helyét a predelirium (és a delirium tremens) kombinált kezelésében látja, alkoholhallucinózisban monoterápiaként is szóba jön. További vizsgálatokat igényel az a megfigyelés, mely szerint a klórmetiazol és a brómperidol között szinergiás hatás észlelhető.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

Vertebrobasilaris keringészavart okozó nyaki spondylosis reográfiával igazolt, operált esete

DR OSZLÁNSZKY Ottó

A szerző a cervicalis spondylosis egyik formája az uncovertebralis arthrosis következtében létrejött arteria vertebralis kompresszió vertebralis reográfiával kimutatott, arteriográfiával igazolt és műtéttel - arteria vertebralis dekompresszió - megoldott esetét ismerteti. A műtét után a keringés javulását a klinikai tünetek enyhülése, valamint az angiográfia és reográfia bizonyítják.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

Szubjektív tünetlista (SCL 51) alkalmazásával nyert tapasztalataink neurotikus betegeknél

DR HAJNAL Ágnes, DR VÁRADY Géza, DR VÁCZI Péter

A szerzők 180, zömében neurotikus beteget vizsgáltak az 51 tételes szubjektív tünetlistával a kezelést megelőzően, majd azt követően. A két vizsgálat matematikai statisztikai összehasonlítása során nyert szignifikáns különbség azt mutatja, hogy a tünetlista jól alkalmazható a betegek szubjektív állapotában a terápia hatására bekövetkező változások mérésére. A teszteredmények magas korrelációt mutatnak a Taylor, Zung teszttel, valamint a Brengelmann-kérdőív neurotikus skálájával.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

Nőbetegek agyi véna- és sinus thrombosisa

DR GYURIS Jenő, DR SZALAY Ágnes, DR JAKUBECZ Sándor

Az általunk elérhető magyar irodalomban csak néhány esetet találtunk, melyek nőbetegeken előforduló ST.-kal foglalkoznak, ezért tartjuk érdemesnek különböző etiológiájú eseteink ismertetését.

Ideggyógyászati Szemle

1982. JÚNIUS 01.

Az intracranialis teratomákról - egy ritka eset kapcsán

DR PENTELÉNYI Tamás

A szerző röviden áttekinti az intracranialis teratomákra vonatkozó patológiai és klinikai ismereteket, megállapítva a nagy tumorstatisztikák alapján az igen szomorú kezelési eredményeket. Ezután világirodalmi ritkaságként ismerteti egy szokatlan nagyságú és elhelyezkedésű felnőttkori intracranialis teratoma esetét, sikeres műtéti ellátással és eredményes rehabilitációval. Részletesen követi a kórlefolyás során észlelt sokszínű, dinamikus neurológiai képet, majd végül számos szempontból végzett értékeléssel emeli ki az eset különleges vonásait és tanulságait.