Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(12)

Ideggyógyászati Szemle

1980. DECEMBER 01.

Cerebrovascularis betegségek számítógépes rétegvizsgálata

DR DEÁK György

A szerző az irodalom és saját tapasztalatai alapján összefoglalja a számítógépes rétegvizsgálatnak a cerebrovasculáris betegségek diagnosztikájában elért eredményeit.

Ideggyógyászati Szemle

1980. DECEMBER 01.

Adatok a Wilson kór klinikumához és gyógykezeléséhez

DR BARACZKA Krisztina, DR SZEGEDY László, DR KENÉZ József, DR SCHAFF Zsuzsa

A szerzők öt hepatolentikuláris degenerációban szenvedő beteg kórtörténeti és laboratóriumi adatainak elemzése során összefoglalják a betegség jellemző klinikai tüneteit. Értékelik a kórkép diagnózisának megállapításában hasznosítható neurokémiai vizsgálatok lehetőségeit. Felhívják a figyelmet az elkülönítő kórisme esetenkénti nehézségeire. Saját tapasztalataik birtokában szerzők rámutatnak az éveken át folytatott szubsztitúciós kezelés eredményességére.

Ideggyógyászati Szemle

1980. DECEMBER 01.

Antikonvulziv kezelésben részesült betegek csontelváltozásai röntgen- és szerológiai szűrővizsgálatok alapján

DR ENGÁRT Gizella, DR. JR. GYARMATI János, DR GYARMARI János

A szerzők 102 tartósan kezelt epilepsziás beteg röntgen-és laboratóriumi vizsgálata alapján az osteopathia antiepileptica diagnosztikai kérdéseit tárgyalják.

Ideggyógyászati Szemle

1980. DECEMBER 01.

Agyi érbetegségek miatt pszichiátriai osztályon kezeltek adatainak elemzése

DR TARISKA Péter, DR SISKA Éva, DR POLLNER György

A szerzők elemzik 100, férfi pszichiátriai osztályon agyi keringészavar miatt kezelt beteg klinikai adatát és leletét. Részletezik az ún. kockázati tényezők és az idült alkohol abusus előfordulási gyakoriságát, súlyát. Rámutatnak, hogy a vizsgáltak fiatalabb csoportjában a gócos keringészavar és következményei a gyakoriak (múló ischemiás roham, epilepsziás, vagy arra gyanús roham, kóros eltérés a nyaki nagyerek fizikális vizsgálatánál; hemiparesis), az idősebb korcsoportokban a többgócú, vagy diffúz agyi keringészavar tünetei az uralkodóak. Ismertetik néhány, az első betegvizsgálat során már észlelhető klinikai tünet és lelet értékét az életben maradási prognózis felbecsülésében. Agyszövettani vizsgálataik demonstrálják, milyen gyakori a klinikailag „néma" infarktus, különösen a szubdomináns féltekében, melyet klinikai vizsgálataik nem mutattak ki. Vázolják a pszichiátriai tünetekkel járó cerebrovaszkuláris betegségben szenvedő betegek ellátása fő gyakorlati nehézségeit.

Ideggyógyászati Szemle

1980. DECEMBER 01.

Az agyi számítógépes rétegvizsgalat hazai alkalmazásának: első tapasztalatai a gyermek-neurológiában

NAGY István, DEÁK György, PARAICZ Ervin

A szerzők összegezik 79 gyermek neurológiai indikáció alapján végzett CT vizsgálat tapasztalatait. Fejlődési rendellenességek, perinatális károsodások, hydrocephalus, koponyasérülések az agydaganat diagnosztikájában, kezelésének lehetőségében számos új út nyílt meg. Problematikusnak látják a hosszú vizsgálati időtartamot igénylő és nem kiJégítő technikai adottságokkal terhelt készülékek használatát.

Ideggyógyászati Szemle

1980. DECEMBER 01.

Beszámoló a Nemzetközi Neuro-Pszichofarmakológiai Kollégium. 12. Kongresszusa

BARCZKA Krisztina

A Nemzetközi Neuro- Pszichofarmakológiai Kollégium (C. I. N. P.) 12. Kongresszusa 1980. június 21 és 26 között került megrendezésre Göteborgban. Elnöke dr. Arvid Carlsson professzor, a Göteborgi Egyetem Farmakológiai Tanszékének vezetője volt.