Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(11)

Ideggyógyászati Szemle

1980. NOVEMBER 01.

A transorális feltárás helye a basalis impressio sebészetében

PÁSZTOR Emil, VAJDA János, PIFFKÓ Pál, HORVÁTH Miklós

A szerzők egy progresszív myelopathiában szenvedő basalis impressiós beteget ismertetnek, akinél a ventrális dekompresszió' műtétét végezték. Transoralis behatolásból távolították el az atlas ventrális ívét, a dens epistropheit és a clivus alsó szélét. A műtéttel lényeges javulást értek el a beteg állapotában. Saját és irodalmi adatok alapján tárgyalják az elülső vagy hátulsó dekompresszió lehetőségeit és javallatát a basalis impressio különböző eseteiben.

Ideggyógyászati Szemle

1980. NOVEMBER 01.

A rehabilitáció szempontjai a cerebrovascularis betegek kezelésében

DR ENDRES Mária

Véleményük szerint a korai mobilizálás - elsősorban a korai kiültetés - igen fontos tényező a helyes testtartási reflexek kialakításában. Ezek az irodalmi adatok egybehangzanak azzal a véleményünkkel is, hogy az akut szaknak a rehabilitációs konzíliummal kell záródnia, hogy a hemiplegias minél előbb elkezdhesse a rehabilitációs

Ideggyógyászati Szemle

1980. NOVEMBER 01.

A terápiás kontroll formái a pszichiátriai osztályon

DR SÜLE Ferenc

A szerző a pszichiátriai osztályok belső szociálpszichológiai szerkezetét tárgyalja az interperszonális és intraperszonális folyamatok kontrollja szempontjából. Elemzi a terápiás közösségben dolgozó osztály szerkezetét, melynek időben zajló folyamatos történése ötféle egymástól eltérő szociálpszichológiai konstellációból álló lélektani térből szerveződik. Tárgyalja az ezekben kialakuló négy fő kontrollrendszer sajátosságait és a közösség egészére jellemző kontrollproblémák négy formáját, a) X hiper- és hipotóniás állapotot, b) a különböző pszichoterápiás és egyéb módszerek közti interferencia kérdését és annak földolgozását, kiemelve itt a nagycsoport jelentőségét, c) a kontrolláltság és a szabadság dilemmáját, d) az osztály működését zavaró problémák általános szervezési megoldását jelentő fejlődő nyílt rendszer koncepcióját. Végül leírja a kontroll katabolikus és anabolikus formáját és ezek sajátosságait.

Ideggyógyászati Szemle

1980. NOVEMBER 01.

Általános agyi vérkeringés vizsgálatok szerio-angiográfiával kísérletes koponyaűri nyomásfokozódás esetén

DR KISS József

A szerző epiduralis hematoma modelljével, az ezt követő agykárosodás, cerebrális ödéma állapotában kísérletei során 25 alkalommal szerio-angiográfiával vizsgálta az agyi keringést. Közben folyamatosan mérte a koponyaűri nyomást, a sinus sagittalis superiorban a vénás nyomást és egyéb paramétereket. Vizsgálatai során azt találta, hogy az agyi keringés 40-45 Hgmm-es intracraniális nyomásérték mellett kezd romlani. Ezt követően az átáramlás károsodása folyamatosan együtt halad a koponyaűri nyomásfokozódással, majd megszűnik az agyi keringés, ha az intraeraniális nyomás megközelíti, vagy eléri az esetenkénti „aktuális” perfúziós nyomást.

Ideggyógyászati Szemle

1980. NOVEMBER 01.

A generációs pszichózisok tüneteinek alakulása [katamnesztikus feldolgozás]

DR SZABÓ Erzsébet, DR MOLNÁR Gábor

Betegeink tüneteinek elemzése alapján megállapíthatjuk, hogy a kóros megnyilvánulások társulása igen változatos. Az első pszichózis vagy gazdag tünetekben, vagy igen színtelen a klinikai kép. A heves pszichomotoros nyugtalanság vagy gátoltság elfedheti az érzékcsalódásokat, és a kóros gondolattartalmakat nem tudjuk explorálni. Ezzel magyarázható, hogy a betegek egy részénél az ismétlődő pszichózisok (tüneti pszichózisok) tüneti képe színesebbé válik.

Ideggyógyászati Szemle

1980. NOVEMBER 01.

A konvergencia-analízis alkalmazása a csoportpszichoterápiás folyamatok elemzésében

DR ZÖLD Bálint, DR TRINGER László, DR PAPP Mária

Dolgozatunkban egy új, dinamikus jellegű és pszichoterápiás csoportok követésére különösen alkalmas szociometriái módszert mutattunk be.