Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(10)

Ideggyógyászati Szemle

1980. OKTÓBER 01.

A Tensilon (edrooniumklorid) által okozott légúti obstrukció kivédése Atrovent (iprairopiumbromid aerosdollal myastheniás betegeken)

DR SZATHMÁRY István, DR MAGYAR Pál, DR SZOBOR Albert

A szerzők 10 myasthenia gravisban szenvedő betegen vizsgálták az AtroventS Dosier-Aerosol protektív hatását a TensilonR által okozott légúti áramlási ellenállás (Rt) növekedésre. Az AtroventS 8 esetben teljesen kivédte, 2 esetben pedig jelentősen csökkentette az Rt emelkedést. Az észlelt reakció mértékét a TensilonR adásakor jelentkező kolinergiás tünetek intenzitása, valamint a kiindulási Rt érték nagysága befolyásolhatja. AtroventS adásával összefüggésbe hozható mellékhatást nem észleltek, a szer a myasthenias tüneteket nem fokozta. Vizsgálataik alapján az AtroventK a TensilonR által okozott légúti obstrukció kivédésére alkalmas gyógyszer.

Ideggyógyászati Szemle

1980. OKTÓBER 01.

Az artéria carotis interna distalis szűkületének előfordulása és jelentősége

DR GÁCS Gyula, DR BODOSI Mihály, DR MÉBEI E. Tibor

A szerzők angiográfiásan részletesen tanulmányozott 950 féltekei ischemiás tünetekkel jelentkezett betegük között 5,4%-os gyakoriságúnak találták a sebészileg nem elérhető — distalis — carotis-szakasz szűkületét. A korai kórisme lehetőségét, tekintettel az átmeneti ischemiás tünetek 60%-os előfordulására, jónak ítélik. Noha, itt a tünetek jelentős része bizonyíthatóan embóliás eredetű, a legsúlyosabb klinikai jelek a teljes elzáródás bekövetkeztekor jönnek létre, amelyeket a megelőzően elkészített művi anastomosis kivédhet. Az alvadási tényezők befolyásolása természetesen ezekben az esetekben is kíván gyógyszeres kezelést.

Ideggyógyászati Szemle

1980. OKTÓBER 01.

Az alvásmegvonás hatása a kortizol szekrécióra endogén depresszióban

DR ARATÓ Mihály, DR RIHMER Zoltán, DR CSISZÉR Nóra, DR FEKETE Mátyás, DR TELEGDY Gyula

A szerzők 20 endogén depressziós beteg esetében határozták meg az alvásmegvonás előtti és utáni 3—3 napon a reggeli és esti szérum kortizol szinteket. Az AM hatását a kortizol szekrécióra, illetve a kortizol szekrécióváltozás és a klinikai reakció esetleges kapcsolatát vizsgálták. Hypersecretiot — magas reggeli és esti kortizol szinteket — észleltek 15 esetben. Ezek közül 12 esetben az egészséges kontrollokhoz hasonlóan jellegzetes esti csökkenés mutatkozott. Az AM-t követő reggel stressz-reakcióként értékelhető további kortizol emelkedést tapasztaltak közel az esetek felében. Az AM utáni 2. és 3. napon 11 esetben következett be a kortizol szekrécióban kedvező irányú változás. Ez 9 esetben kedvező klinikai reakcióval — tünetredukcióval — járt együtt.

Ideggyógyászati Szemle

1980. OKTÓBER 01.

Antidepresszánsok korszerű alkalmazási formája: intravénás cseppinfúzió

DR BÁNKI Csaba, DR VOJNIK Mária, DR VIGVÁRY László

Az ismertetett módon alkalmazott infúziós thymoleptikus kezelést súlyos, depressziós betegek kezelésére egyszerű, biztonságos, jól kontrollálható módszernek tartjuk. A szorongás, a nyugtalanság prompt szűnik, ami az ápolási gondokat is csökkenti; ugyanakkor hatékonysága — főleg gyorsaságban — jelentősen meghaladja a peroralis vagy az i.musc.kezelés hatékonyságát, és több esetben mellőzhetővé teszi az elektrokonvulziót ott is, ahol arra korábban feltétlenül szükség volt.

Ideggyógyászati Szemle

1980. OKTÓBER 01.

Morbilli ellenanyag vizsgálatok myasthenia gravisban és sclerosis multiplexben

DR GYÖRGY Emese, DR KLEIN Magda, DR SZOBOR Albert

A szerzők 75 myastheniás beteg 102 vérmintájából, ill. 76 sclerosis multiplexes beteg 106 véréből és 41 liquorából, továbbá 64 egészséges egyén véréből végezték el a morbilli hemagglutináció gátlási próbát. Mind myasthenia gravisban, mind sclerosis multiplexben a morbilli hemagglutináció gátlás átlagtitere jelentősen magasabb volt, mint az egészséges kontrolcsoportban. Nem találtak összefüggést egyik betegségi csoportban sem, a betegség klinikai formája, a lefolyás jellege, az alkalmazott terápia és 1 : 160-nál magasabb ill. 1 : 160-nál alacsonyabb titerü vérminták megoszlása között. Feltételezik myasthenia gravisban és sclerosis multiplexben az immunszisztéma károsodását, melynek jellege azonban még nem ismeretes.

Ideggyógyászati Szemle

1980. OKTÓBER 01.

A terápiás kontroll formái a pszichiátriai osztályon

DR SÜLE Ferenc

Az eddigiekben áttekintettük a pszichiátriai osztályon belüli kontroll kérdéssel kapcsolatos afferens és efferens információáramlás, mint a szabályozás alapfolyamatának kérdését, valamint a főbb kontrollszinteket. Ismertettük az osztályos munka szervezésében elért konkrét eredményeinket és ennek elméleti konzekvencióit. Következő tanulmányunkban e kérdés tárgyalását folytatjuk és elsősorban az osztály alrendszereinek kölcsönhatásait és az egész rendszer szabályozása során szerzett tapasztalatainkról kívánunk beszámolni.

Ideggyógyászati Szemle

1980. OKTÓBER 01.

Hírek a Neuropatológiai Szekció munkájáról

A Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságán belül minden szervezeti felépítés nélkül megalakult a Neuropatológiai Szekció. Ennek fő célja az, hogy az igen csekély létszámú neuropatológiai munkát végző orvosokat összefogja, az érdeklődőket megismertesse a neuropatológiai munka szépségével, hasznosságával. Későbbiekben ideg- és elmegyógyászok, patológusok számára alapfokú továbbképzés szervezésére is sor kerülhet.