Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(08)

Ideggyógyászati Szemle

1980. AUGUSZTUS 01.

Familiáris sclerosis multiplex

DR SZÉKELY Judit, DR HEINER Lajos

A szerzők 17 éves nőbeteg esete kapcsán familiáris előfordulású sclerosis multiplexet ismertetnek.

Ideggyógyászati Szemle

1980. AUGUSZTUS 01.

A tartós lithium kezelés endokrin mellékhatásai

DR ARATÓ Mihály, DR RIHMER Zoltán, DR PERÉNYI András, DR SZÜCS Rozália, DR GERGELY Anna

A szerzők 52 tartósan lithiummal kezelt affektív betegen (35 nő és 17 férfi) vizsgálták az endokrin (vagy részben endokrin hátterű) mellékhatások előfordulási gyakoriságát, ezek esetleges kapcsolatát. Az esetek 19%-ában észleltek emelkedett thyroidea stimuláló hormon szintet, 15%-ában hypercalcemiát, 25%-ban hypermagnesiemiát, mintegy 29 százalékban fordultak elő kifejezett polydypsiás-polyuriás panaszok és 27%-ban jelentős testsúlygyarapodás. Nőknél a mellékhatások gyakoribbak. A kapott eredmények összhangban vannak az irodalmi adatokkal. Statisztikailag értékelhető összefüggés az egyes mellékhatások között nem mutatkozott, de a különböző eltérések bizonyos fokú halmozódása kimutatható az érintett betegeknél. A mellékhatások általában enyhék és nem teszik szükségessé a kezelés megszakítását, de mindenképpen fokozott figyelmet érdemelnek.

Ideggyógyászati Szemle

1980. AUGUSZTUS 01.

Vertebralis rheoencefalográfiás megfigyelések Cavinton alkalmazása során vertebrobasilaris keringészavarokban

DR OSZLÁNSZKY Ottó

A szerző a Kőbányai Gyógyszerárugyár Cavinton elnevezésű apovinkaminsav-etil-észter készítményével végzett 150, zömmel vertebrobasilaris keringészavarban szenvedő betegnél vertebralis rheoencefalográfiás vizsgálatot. Ezen vizsgálatai során összehasonlította a Cavintonnak és az Acidum-nikotinikumnak az artéria vertebralis rheoencefalogramjának paramétereire és a relatív pulzustérfogatra kifejtett hatását, és viszonyította ezen medikamentumok alkalmazása előtti gyógyszermentes rheoencefalogramhoz. Cavinton hatása alatt a rheoencefalogram amplitúdói és a relatív pulzustérfogat szignifikáns emelkedést mutatott, míg a Cavinton és a nikotinsav egymáshoz viszonyítása során nem talált szignifikáns különbséget; A Cavinton hatása idején végzett rheoencefalogram paraméterváltozások nagyságrendje, a keringésnövekedés mértéke és a folyamatos gyógyszerszedés során tapasztalt klinikai változás (javulás) mértéke anyagában korrelációt mutatott. így a Cavinton iv. alkalmazása során készített vertebralis rheoencefalogram paraméterváltozásai alapján következtetni lehet a várható klinikai változásra.

Ideggyógyászati Szemle

1980. AUGUSZTUS 01.

A pszichózisok néhány jellegzetessége Dél-Jemenben

DR SZABADOS Pál, DR FAZEKAS András, DR HASSAN Kassim

A szerzők 1974—76-os években Adenben neuropszichiátriai működésük során szerzett tapasztalataikat közlik, összefüggést keresve a neuropszichiátriai betegek kórformái és tünetei, - valamint a környezeti hatások, a szociokulturális tényezők között.

Ideggyógyászati Szemle

1980. AUGUSZTUS 01.

Akut szerves foszforsavészter mérgezést követő késői polyneuropathia

DR LAJKÓ Károly, DR KARCSÚ Sarolta, DR SIMON Zsuzsanna, DR TÓTH Lajos, DR MAROSI György

A szerzők heveny szerves foszforsavészter intoxikáció után kialakult késői típusú (delayed) polyneuropathia esetét ismertetik. A leghosszabb perifériás idegeket érintő, izolált motoros kiesés klinikai tünetei egy év múltán fokozatosan javultak. Az esetismertetés kapcsán röviden áttekintik a késői polyneuropathia feltételezett patomechanizmusára vonatkozó irodalmi adatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1980. AUGUSZTUS 01.

Alkatbiológiai vizsgálatok skizofrén betegcsoportokon

KELEMEN A.

A betegségek kutatásának nem megfelelően hangsúlyozott, fontos része a hajlamosító alkat kutatása. Az alkat örökletes és környezeti tényezők összjátékából formálódik. A korszerű szemlélet az alkatban a pszichoszomatikus egységet igyekszik megragadni. A megismerés módszere a tipológiai megközelítésben gyökerezik. Ennek történetét és a főbb alkattani iskolákat tekinti át a szerző, majd két endogén pszichotikus betegcsoport (28 ciklofrén, jele: C és 28 hebefrén, jele: H) vizsgálata kapcsán megállapítja azok eltérő jellegzetességeit szomatometriai adatok variációs statisztikai elemzésével (abszolút értékek és indexek vizsgálata, Penrose-féle távolságbecslés, faktor- és cluster-analízis) és a morbaffin személyiségkép vizsgálatával.