Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(07)

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

Ipari és mezőgazdasági dolgozók neurózisának problémái a munkaképesség szempontjából

DR OZSVÁTH Károly, DR KÓCZÁN György

A dolgozó ember neurózisát nem a foglalkozás, nem a munkakör, de nem is a munkahelyi konfliktus okozza, hanem a konfliktus nem vállalása. Ha erre megtanítjuk a neurotikusokat, ami a terápiás gyakorlatban korántsem egyszerű és nem is mindig eredményes, oki terápiát végzünk, és ez nemcsak az egyén, hanem a társadalom számára is hasznos. Ez a pszichiáterre is érvényes: vállalnia kell azt a konfliktust, amit a jelen társadalmi fejlődés időszakában - új orvos szerep, új identitás kialakítása nélkül megoldani nem képes.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

10 éves kor előtt induló tünetgazdag idült mániform elmezavar két epilepsziás gyermeknél

DR FARKAS Gábor

A szerző 6 és 8 éves epilepsziás gyermeknél észlelt tünetgazdag mániform pszichózist és a kórlefolyást figyelemmel kísérte. Az epilepsziás rohamok (formái: absence, pszichomotoros, grand mai) megjelenése után fél évvel változott meg magatartásuk, melyet követően jellegzetes mániás kép fejlődött ki. EEG mindkét esetben bal temporális gócot és gyakori tüske-hullám szinkronizációt mutatott. Az epilepszás jelenségek a pszichózis zajlása alatt nem szűntek meg. Az antiepileptikus és neuroleptikus kezelés hatása nem volt meggyőző. Az elmezavar 2, illetve 4 éves tartama után hipomániás színezetű maradt karakterük.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

A Tolosa—Hunt szindrómáról

DR CSENKÉR Éva, DR TÚRY Ferenc

A szerzők egy Tolosa—Hunt szindrómás beteget ismertetnek jellegzetes klinikai tünetekkel és neuro-radiológiai leletekkel. Röviden összefoglalják a szindrómával kapcsolatos irodalmi adatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

Az alkoholos hallucinózisok kórlélektani tartalma (5 eset elemzése alapján)

DR JÁDI Ferenc, DR TRIXLER Mátyás

A szerzők 5 alkoholos hallucinózis miatt kezelt beteg esetét ismertetik. Az elemzésben a betegek rajz- és álomtevékenységét is felhasználták. A kórkép értelmezésben pszichodinamikai elvet alkalmaztak. A tünettani kép a betegek Én-fejlődésébe illeszthető volt. Az elemzés során igazolható volt, hogy a tünetek kialakulásában a személyiség sajátosságai döntő szerepet játszottak.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

Huntington choreás betegek intermedier anyagcsere-vizsgálata

DR TÁRCZY Miklós, DR TULOK István, DR HARCOS Péter, DR FORNÁDI Ferenc, DR FEKETE Istvánné

A Huntington choreás betegek soványsága közismert klinikai adat. Ennek hátterében részben alimentáris, részben a neuroendokrin reguláció zavarával kapcsolatos tényezők tételezhetek fel. A szerzők az intermedier anyagcserére jellemző metabolikus szubsztrátok koncentrációját vizsgálva megállapítják, hogy Huntington choreás betegeiknél fokozott ketogenezis, laktecidózis, a citrát-köri intermedierek csökkenése és a vörösvértestek ATP termelésének redukciója figyelhető meg. Ezek az adatok relatív éhezési állapot következményeiként értékelhetők. Emellett azonban szóbajön a neuroendokrin szabályozászavara is, amely az emelkedett; hGH szint és/vagy aktiválhatóság lipolitikus, ill. inzulin-antagonista hatásával kapcsolatos.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

A szérum-, VVT és nyál lithium szintek összefüggése a plazma ciklikus AMP szinttel tartós lithium kezelés során

DR ARATÓ Mihály, DR RIHMER Zoltán, DR SZÜCS Rozália, DR KURUCZ Mihály

A lithium kezelés adenilát cikláz gátlást, és föltehetően ennek eredményeképpen, csökkent plazma ciklikus AMP szintet eredményez. A szerzők 33, tartósan lithium kezelésben részesülő, affektív betegben vizsgálták a szérum-, vörösvértest- és a nyál lithium-szintek összefüggését a plazma cAMP tartalommal. Szignifikáns negatív korreláció mutatkozott a szérum- és a nyál lithium-szint, valamint a plazma cAMP koncentráció között. A VVT lithium-szint azonban nem mutatott szignifikáns összefüggést a cAMP szinttel.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

Az EEG helye a heveny agyi keringészavarok diagnosztikájában

DR TARISKA Péter

A cerebrovaszkuláris diszfunkcióknak nincsenek betegségspecifikus EEG-jelei, de gyakran vannak figyelemre méltó típusú változások. - Minél akutabb és kiterjedtebb az elváltozás, és minél közelebb van a kéreghez, annál kifejezettebb a kóros eltérés a korai EEG-ben Az ismételt vizsgálatok értékesek a prognózis szempontjából. - Az EEG értékes segítséget nyújthat a károsodás lokalizációjának és mértékének értékelésében. A carotis kompressziós teszt információt nyújt az intracerebrális kollaterális keringés érzékenységéről, és pótolhatatlan segítséget nyújt a rohamokkal összefüggő tudatzavarok differenciáldiagnózisában.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JÚLIUS 01.

A perifériás ideg vezetési sebességének függése a redox állapottól in vitro

PRÁGER P., SZABÓ I. T., VARJU C., PUPPI A., DELY M.

Eredményeink alapján az ingerületvezetési sebesség a redox állapot függvénye. Ily módon igen valószínű, hogy a szervezet működése során, de méginkább egyes anyagcsereváltozással járó betegségekben a létrejövő redox státusz változások szerepet játszanak az idegek vezetési sebességének szabályozásában.