Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(11)

Ideggyógyászati Szemle

1975. NOVEMBER 01.

Shunt-jelenségek agydaganatok angiogrammjain

HULLAY J., GÁL J., GOMBI R., VELOK Gy.

A tanulmány az agydaganatos serio-angiogrammokon látható shunt-jelenségeket elemzi. Vázolja az agyi shunt-keringés élettani szerepét, a kóros shunt-keringés és a daganatos shunt-jelenségek pathológiai hátterét. Rámutat a daganatos shunt-jelenségek közelebbi meghatározásának angiographiás lehetőségeire, s a shuntök diagnosztikus jelentőségére.

Ideggyógyászati Szemle

1975. NOVEMBER 01.

A lymphographia jelentősége az onkologiai betegségek idegrendszeri szövődményeinél

DR. AMBRÓZY György, DR. LENGYEL Zoltán, DR. VATAI Margit

A lymphographiás vizsgálat segítségével kellő időben felismert és lokalizált daganatos betegségek célzott sugár- vagy előbbivel kombinált cytostatikus kezeléssel az általuk okozott idegrendszeri tünetek csökkenthetők, ritkán megszüntethetők. Különös figyelmet érdemel a fájdalmakra gyakorolt hatásuk.

Ideggyógyászati Szemle

1975. NOVEMBER 01.

Új típusú neurolepticum: clozapin (Leponex) a psychiatriai gyakorlatban

DR. BÁNKI Csaba

A szerző psychiatriai osztályon végzett megfigyeléseket a Clozapin nevű új típusú neurolepticummal. Kedvező terápiás tapasztalatainak ismertetése után röviden összefoglalja a szer hatásmechanizmusára vonatkozó kutatásokat, rámutatva azokra a tulajdonságokra, melyek a Clozapin-t a „klasszikus" neurolepticumoktól megkülönböztetik.

Ideggyógyászati Szemle

1975. NOVEMBER 01.

BESZÁMOLÓK V. Nemzetközi EMG Kongresszus

DR. GLOVICZKI Zoltán

Pavia (1961), Koppenhaga (1963), Glasgow (1967), Brüsszel (1971) után az Egyesült Államokban, a Minnesota állambeli Rochesterben, a Mayo Klinikán rendezték meg az ötödik Nemzetközi Elektromyographiai Kongresszust, 1975. JX. 21. és 24. között. A Kongresszust megelőzően, szeptember 18. és 21. között, a„ Peripheral Nerve Club" elnevezésű symposiumot rendezték meg, szintén a Mayo Klinikán, Peter J . Dyck vezetésével.