Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(10)

Ideggyógyászati Szemle

1975. OKTÓBER 01.

TUDOMÁNYOS ÜLÉSEK

1. Frusztrativ szituáció elektrofiziológiai jelenségei 2. A hypothalamus és az agytörzs kolinerg ingerlésével kiváltott emocionális reakciók összehasonlító elemzése 3. Intracerebrálisan adott neurotranszmitterek és feltételes reflexműködés 4. Egy emocionális reakció kémiai hátteréről 5. Visualis perceptiv folyamatok polygraphiás vizsgálata 6. Egészséges fiatal csecsemők délelőtti alvásának vizsgálata, polygraphiás módszerrel 7. Akaratlagosság és mozgásszabályozás 8. Számítógépes mintafelismerés EMG jelsorozatban 9. Akaratlagosan kiváltott motoros egység potenciálok és erőkifejtés közben kapott EMG jelek számítógépes vizsgálata 10. VILUPAL-inhalatio okozta exogen psychosis elektroklinikai elemzése 11. Hyperventilatio és lnactin hatása az alpha-blocking jelenségre különböző neuropathológiai kórképekben 12. EEG-felvétellel párhuzamos, tartós EKG regisztrálás gyakorlati haszna 13. Agydaganatok műtét utáni elektrofiziológiai történései 14. Két éven át EEG-vel követett középvonali tumor esete 15. Az agytörzsi aktivációs rendszer elektromos tevékenységének változása terjedő görcsök alatt nyulakon 16. Polygraphiás vizsgálatok (localis vérátáramlás, oxygenszint, hőmérséklet és EMG) ép izomban 17. Polygraphiás vizsgálatok myogen és neurogen izomatrophiákban 18. Polygraphiás vizsgálata a Leponex hatásnak 19. Toxicus polyneuropathiában végzett electromyographiás vizsgálatok 20. Elektroneurographiai és reflex vizsgálatok psychosis maniacodepressivában

Ideggyógyászati Szemle

1975. OKTÓBER 01.

A Jacob- Creutzfeldt betegség klinikai és elektrofiziológiai adatainak elemzése

DR. SZIRMAI Imre, DR. CZOPF József, DR. GUSEO András, DR. PÁLFFY György

Szövettanilag igazolt Jacob-Creutzfeldt betegség egy esetében sorozatos EEG és EMG vizsgálatokat végeztünk. Az adatok egy részét gépi analízissel dolgoztuk fel. A klinikai tünetek és az elektrofiziológiai mérések összevetéséből megállapítottuk, hogy a myoclonusokkal együtt jelentkező ritmusos, trifázisos EEG hullámok egyetlen „generátorból" származnak, amely subcorticalisan helyezkedik el, feltehetően a thalamus egyes magcsoportjaiban. Az altatószerek és a külső ingerek hatása alapján feltettük, hogy a működészavar ,,pacemaker" -e összeköttetésben áll az agytörzsi aktiváló rendszerrel.

Ideggyógyászati Szemle

1975. OKTÓBER 01.

A gerincvelő enterogen cystája

DR. SORSZEGI Pál, DR. CSENKÉR Éva, DR. LUDÁNY Zsuzsa

A szerzők 4 7 éves férfi boncolásakor enterogen cystát találtak a cervicalis gerincagy partialis diastematomyeliájával. Foglalkoznak a ritka teratoma keletkezésének teóriáival, összegyűjtik és táblázatba foglalják az ideggyógyászati diagnosztikában hasznosítható esetek adatait.

Ideggyógyászati Szemle

1975. OKTÓBER 01.

Subarachnoidalis vérzést okozó „moya-moya" betegség

DR. JULOW Jenő, DR. NAGY István

A szerzők egy 43 éves nőbetegen subarachnoidalis vérzést és jobb oldali pyramis tüneteket okozó moya-moya syndromát diagnosztizáltak. A moya-moya érhálózatot a beszűkült carotis interna miatt a thalamo-strialis arteriáknak az arteria carotis externa ágaival alkotott érhálózata képezte. A beteg subarachnoidalis vérzése után négy hónappal az értágító kezelést követően panaszmentessé vált.

Ideggyógyászati Szemle

1975. OKTÓBER 01.

Elektronmikroszkópos vizsgálatok Fahr-betegségben

DR. GUSEO András, DR. BOLDIZSÁR Ferenc, DR. GELLÉRT Marianna

52 éves nőbetegnél csökkent phosphorkiválasztás, magas szérum phosphor és alacsony calcium szint mellett nagy mennyiségű mész lerakódását találtuk extracellularisan az agyi erek falában, valamint az ereken kívül is, elsősorban a törzsdúcokban, a nucleus dentatusban a centrum semiovaleban és a subcorticalis velőállományban. A mészlerakódásnak (álmész - Pseudokalk) jellegzetes finomszerkezete van. 140-400 A vastagságú közepesen elektronáteresztő fonalak hálózatából épül fel (savanyú mucopolysaccharida), amelyekben elektronsűrű szakaszok váltakoznak. Ezekben 40-80 A nagyságú elektronsűrű gömbök ( calcium phosphat?) halmozódását találtuk. A koncentrikus rétegek az elektronsűrű fonalak tömörülése révén keletkeznek. Az álmész elnevezés helyett a mészlerakódás megjelölést javasolják. Az ismertetett esetben a mészlerakódás hátterében a magas szérum phosphat szint és a megnövekedett érfali áteresztőképesség játszhatta a fő szerepet.

Ideggyógyászati Szemle

1975. OKTÓBER 01.

BESZÁMOLÓ 15. Pulai Neuropsychiatriai Konferencia

DR. MAJERSZKY Klára, DR. SIMKÓ Alfréd

Az eredetileg csak a jugoszláv és osztrák szakemberek szerény számára korlátozódó találkozók tizennégy év alatt nagyszabású nemzetközi konferenciákká szélesedtek. A közel négyszáz főre bővült hallgatóság a tavalyinál is nagyobb számú előadásokat hallhatott. A tudományos program a két továbbképzési és a két fő-téma köré csoportosuló előadásokból, egy önálló tematikájú kerekasztal-megbeszélésből, egy aktuális kommentárból és egy emlék előadásból állt.