Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(09)

Ideggyógyászati Szemle

1975. SZEPTEMBER 01.

Collateralis keringés kétoldali carotis stenosisnál

DR. RÓZSA László, DR. GÁL Júlia, DR. HULLAY József

A szerzők arteriosclerosis okozta „Moyamoya" betegségben szenvedő 38 éves férfibeteg kórtörténeti adatait, és pan- serio-angiogrammjait ismertetik. Szemléltetik a két a. carotis interna supraclinoidalis és a nagy erek proximalis részének szűkületét és a collateralis keringést, amely [l] a Willis-kör, valamint [2], a leptomeningealis, [3] a meningo-corticalis {,,rete mirabile") és [ 4] a transcerebralis (,,moyamoya") anastomosisok révén valósul meg. A „Moyamoya" betegség olyan radiologiai syndroma, amelynek jellegzetes angiographiás képe az érszűkületek és a collateralisok kombinációja.

Ideggyógyászati Szemle

1975. SZEPTEMBER 01.

A progressiv multifocalis Ieukoencephalopathia diagnosztikája

DR. AMBRÓZY György

A közlemény lezárása óta Boitdin és mtsai 2, Castaigne és mtsai 1 beteg életében diagnosztizált, pathologiailag igazolt PML-ről számoltak be. Boudin és mtsai egyik esetükben a sejtek magjaiban vírusra emlékeztető képződményeket észleltek. Castaigne és mtsai esetükben elektronmikroszkópos agglutinatióval JC vírus volt kimutatható.

Ideggyógyászati Szemle

1975. SZEPTEMBER 01.

A mészlerakódás finomszerkezete Sturge-Weber és Hallervorden-Spatz betegségekben

DR. GUSEO András

A szerző a Sturge-Weber és Hallervorden-Spatz betegségekben a mészlerakódás finomszerkezetét és lokalizációját vizsgálta. Mindkét esetben mind az érfalban, mind az érfalon kívül az extracellularis térben talált mészkicsapódást. Ezek finom fonalakból épülnek fel, hasonlóan a Fahr-betegségben találtakhoz. A Sturge-Weber betegségben a filamentumok között tű alakú calcium apatit kristályokat talált. Az érfal fokozott permeabilitása tehető felelőssé a mészkicsapótlásért.

Ideggyógyászati Szemle

1975. SZEPTEMBER 01.

Glomus jugulare tumorok sugártherápiája

DR. NASZÁLY Attila, DR. VÁNDOR Ferenc

Öt egyedüli sugárkezelésben részesült glomus jugulare tumoros esetről számolnak be. A kis dózisú első besugárzási szériát kiegészítő szériák követték azoknál az eseteknél, ahol a tünetek regressiója nem volt kielégítő. Az előrehaladott esetekben az első kezeléstől számított túlélés megközelíti a kombinatív kezelésben részesített korai esetekben elért eredményeket, a therapiás beavatkozás kisebb kockázata mellett.

Ideggyógyászati Szemle

1975. SZEPTEMBER 01.

A Hoffmann-reflex és a H index meghatározásának jelentősége polyneuropathiák diagnosztikájában

DR. GLOVICZKI Zoltán, DR. MAROSFI Sándor

A szerzők 40 polyneuropathiás betegnél a peripheriás ideg motoros vezetési sebességének meghatározása mellett a monosynaptikus H reflex és a H index vizsgálatát végezték el. Szignifikánsan emelkedett H reflex latencia időt és csökkent H indexet észleltek polyneuropathiás betegeknél egészséges kontrollcsoporthoz viszonyítva. A H reflex vizsgálatát, a H index számítását alkalmasnak tartják polyneuropathiák diagnosztikájában.

Ideggyógyászati Szemle

1975. SZEPTEMBER 01.

Ocularis myopathia (Kiloh-Nevin) esete

DR. ZONDA Tamás

A szerző az izom-dystophiák egyik ritkábban előforduló formáját, a Kiloh és Nevin által elkülönített ocularis myopathiát tárgyalja egy esete kapcsán érinti röviden a betegség (számára hozzáférhető) irodalmát, klinikumát és a differenciáldiagnosztikai kérdéseket. Az esetet gyér hazai irodalma és a betegség viszonylag ritka előfordulása miatt tartotta érdemesnek közölni.

Ideggyógyászati Szemle

1975. SZEPTEMBER 01.

Alvás alatti szemmozgások vizsgálata horizontális tekintésbénulás esetében

DR. DÖME László, DR. BRASCH András

A szerzők 31 éves nőbetegnél , akinél feltehetően gyulladásos alapon létrejött FLM laesio következtében bilaterális internucle3;.ris ophthalmoplegia alakult ki, alvás alatti szemmozgásokat regisztráltak. Ugy találták, hogy az FLM laesio, amely klinikailag teljes horizontális tekintésbénulást hozott létre, látszólag nem befolyásolta az első alvási stadiumokban lejátszódó lassúbb szemmozgásokat. Ezek között voltak horizontális irányúak is, lényegében oldalratekintő bulbus-állásokat eredményezve. Ugyanakkor az FLM laesio a gyors szemmozgások irányára döntő befolyással volt, amennyiben ezek között horizontális szemmozgás nem fordult elő.