Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(08)

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

Felnőttkori metachromasiás leukodystrophia két esete

DR. GUSEO András, DR. DEÁK György, DR. SZIRMAI Imre

A szerzők a felnőttkori metachromasiás leukodystrophia 2 esetét ismertetik. Első esetükben a fehérállomány csaknem teljes lvelőtlen edését találták az agytörzs, kisagy és gerincvelő megkímélt.sége mellett, míg második esetünkben az elvelőtlenedés szerényebb mértékű volt. Első esetükben fény, polarizációs és elektronmikroszkóppal az irodalomban eddig ismertetett se ektől eltérő elváltozásokat találtak. A glia- és idegsejtekben különböző kémiai felépítésű és morphologiai megjelenésű metachromasiás anyagot találtak. A fehérállományban a demyelinisatio mellett a myelin felépítésének zavarát látták. Az astrocytákban eddig nem ismertetett szerkezetű metachromasiás anyagot írnak le. A peripheriás myelin korai károsodását sikerült kimutatniok polarizációs mikroszkóppal. A myelin kóros metabolizmusáért az arylsulfatase A enzym partialis hiányát teszik felelőssé a felnőttkori metachromasiás leukodystrophiában.

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

A szérum és a liquor maradék-Nitrogéntartalmának prognosztikus értéke

MIKLÓSSY Judit, MOLNÁR László, ROCHLITZ Szilveszter

A szerzők a szérum és a lumbalis liquor maradék-Nitrogén-tartalmát, a pH értékeit és változásaikat vizsgálták kontrollokon (betegeken, akiknek organikus idegrendszeri és belgyógyászati kórjelük nem volt) és comatosus betegeken. Normálisan a liquorban kevesebb a maradék-Nitrogén, mint a vérben (a szérum/liquor hányados: 1,65); kedvezőtlen prognosztikus jel, ha koncentrációja a szérumban és a liquorban azonossá válik, különösen ha egyidejűleg a pH értéke csökken a liquorban.

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

Optokinetikai nystagmus vizsgálata olvasni tanuló gyermekeken*

DSC VICTOR Gabersek , DOMINIQUE Salel

Az irodalomban számos közlemény foglalkozik a felnőttek és kisgyermekek optokinetikai nystagmusának vizsgálatával. Iskoláskorú gyermekek vizsgálatáról viszont igen kevés tanulmány jelent meg, lehetséges hogy a vizsgálat és regisztrálás nehézségei miatt. Az iskolás gyermek ugyanis nyugtalan, nehezen követi az utasításokat.

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

Fluorescein angiographia szerepe az arteria carotis interna ellátási területén levő agyi károsodások lokalizálásában és műtéti kezelésében

DR. MÉREI F. Tibor, DR. BODOSI Mihály, DR. GALLYAS Ferenc

A szerzők ismertetik a fluorescein angiographia technikáját. Az eljárás kitűnően és megbízhatóan használható a keringésből kizárt agyi érterületek feltüntetésére, valamint rekonstrukciós műtéteknél az a. temporalis superficialis és cerebri media között készített összeköttetések átjárhatóságának vizsgálatára és ellátási területének meghatározására. Az eljárás előnyeit fluorescein angiographiás képekkel demonstrálják.

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

Cerebellaris haemangioblastoma

DR. JULOW Jenő, DR. PÁSZTOR Emil

A szerzők az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben 20 év alatt operált és szövettanilag igazolt 28 haemangioblastomás esetet elemeznek. A daganatok közül 17 cystás, 9 solid cerebellaris és 2 agytörzsi elhelyezkedésű volt. Retina angiomatosist 7%-ban, polycythaemiát 57%-ban észleltek. 2 betegnek volt hypernephromája : 1-nél polycystás pankreast, 1-nél mellékvese adenomát diagnostizáltak. A betegség családi előfordulása anyagukban 11 % volt. A cerebellaris haemangioblastoma diagnostizálásában a vertebralis angiographiát nélkülözhetetlennek tartják.

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

Patkányagy GABA-tartalmának változása Hibernal hatására

FEKETE Istvánné, FEKETE István

A szerzők patkányagy GABA tartalmát mérték mind kontroll; mint Hibernallal kezelt patkányok esetében. A patkányagyat három részre választva (nagyagyi kéreg, kisagy, agytörzs) Hibernallal kezelt patkányoknál a kisagy GABA tartalmában a kontrollhoz képest növekedést tapasztaltak.

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

REFERÁTUMOK

DR. HUSZÁR Ilona, DR. TARISKA Péter, DR. PETHŐ Bertalan, DR. MOLNÁR Gyula

(epilepsiások schizophreniform psychosisa egy psychiatriai kórházban) Brit. J. Psychiat. 123 231-232 1973 A Bexlei kórház epilepsiásait vizsgálta a szerző félig strukturált psychiatriai interjútechnikával. Gunn és Fenton epilepsia definícióját tekintette az epilepsia kritériumának. 1835 beteget vizsgált át, 53 beteget vett fel jelen tanulmányába, - 22 férfit és 31 nőt.