Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(07)

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚLIUS 01.

Az a. temporalis superficialis és az a. cerebri media anastomosisának szerepe az a. carotis interna szűkülete, ill. alakváltozása, valamint az a. cerebri média szűkülete és elzáródása okozta agyi keringészavarok befolyásolásában

DR. BODOSI Mihály, DR. MÉREI F. Tibor

A szerzők 24 beteg kórlefolyását és műtéti eredményeit ismertetik, akiknek egyik csoportjában az érintett féltekét ellátó nagyerekben a vér áramlását funkcionális tényezők befolyásolták, mint a carotis görbületei, ill. szűkülete, míg a betegek másik részénél az a. cerebri média szűkülete, ill. elzáródása okozta az idegrendszeri tüneteket. Megkísérlik körülhatárolni a carotis-rendszer azon megbetegedéseit, melyeknél a keringészavar javításában az a. temporalis superficialis és az a. cerebri média anastomosisának szerepe lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚLIUS 01.

Ideggyógyászati szempontok a húgyhólyagbénulások transurethralis, intravesicalis elektroterápiájában

DR. KATONA Ferenc, DR. BERÉNYI Marianne

A szerzők ismertetik a transurethralis, intravesicalis elektroterápia módszerét és eredményeit 518 beteggel kapcsolatban. A hólyag elektromos ingerlésének diagnosztikai és terápiái szempontjai hozzájárulnak a bénulás ideggyógyászati diagnosztikájának elmélyítéséhez. Az eljárás veszélytelen és a hólyagbénult betegek kezelése 74%-ban eredményes volt.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚLIUS 01.

Multilamellaris testek tömeges előfordulása myopathiás izomban

DR. BENKE Bálint

Ismeretlen eredetű myopathiánál a szubmikroszkópos kép, ép alapstruktúra mellett, soliter, szabályos, multilamellaris testek tömeges megjelenését mutatta. Szerző irodalmi adatok összevetése alapján a jellegzetes elváltozást a rövid tartamú chlorochinkezeléssel hozza kapcsolatba.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚLIUS 01.

Hasi diagnosztikus problémát okozó peripheriás neurológiai kórkép: m. rectus abdominis syndroma

DR. KÓMÁR József, DR. VARGA Berta

A szerzők 4 saját észlelésük alapján leírják az alsó 6 n. intercostalis r. cutaneus medialisánuk sérülésekor kialakuló, erős hasi fájdalmakban megnyilvánuló tünetegyüttest, amely diagnosztikus nehézségeket okozhat. 2 esetben a klinikai észleléseket EMG vizsgálatokkal támasztották alá. Foglalkoznak a kórkép tüne- teivel, a kialakulás módjával, a gyógykezeléssel. A betegség megjelölésére a m. rectus abdominis syndroma elnevezést ajánlják.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚLIUS 01.

Ochronosis és porckorongsérv

DR. STEFANITS János

35 é., alkaptonuriában szenvedő férfinél típusos lumboischalgiás tünetek miatt történt korongsérvműtét. Az eltávolított porckorongdarabok barnás-fekete pigmentet tartalmaztak. A beteg vizeletéből nagymennyiségű homogentizinsavat mutattak ki.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚLIUS 01.

Az a. carotis interna és externa ágainak szelektív angiographiája

DR. GÁCS Gyula

Az a. carotis interna percutan, ill. transfemoralis katéterrel végzett serioangiographiája az ideggyógyászati és idegsebészeti diagnosztika igényeit a legutóbbi időkig kielégítette. Az intracranialis erek szelektív angiographiás vizsgálatát megfelelő' módszer hiánya is gátolta.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚLIUS 01.

BESZÁMOLÓ „Az alvás önszabályozása” című symposionról

DR. GOMBI Róza

A Szovjetunió Tudományos Akadémiája és Orvostudományi Akadémiája Leningrádban, az Akadémiai Kísérletes Orvostudományi Intézetben rendezte meg a simposiont. A Rendezőbizottság elnöke Moisejeva N. I. volt, aki az intézet „Orvos-biológiai információk feldolgozásának laboratóriumát” vezeti. A syniposion 25 előadását meghívott előadók — 15 szovjet, 10 külföldi — tartották. A symposion kétnyelvű volt: orosz és angol, állandó szimultán tolmácsolással.