Ideggyógyászati Szemle - 1975;28(06)

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚNIUS 01.

Az a. temporalis superficialis és a. cerebri media anastomosisának szerepe az a. carotis interna elzáródása okozta agyi keringészavarok befolyásolásában

DR. MÉREI F. Tibor, DR. BODOSI Mihály

Két év alatt 25 carotis-thrombosisos betegnél készítették el az a. temporalis superficialis és az a. cerebri media corticalis ága anastomosisát az agyi keringészavar befolyásolására. A betegek klinikumának elemzésén túl körvonalazzák azokat a kritériumokat, amelyek alapján a megfelelő esetek kiválaszthatók. Technikailag megoldhatónak tartják a kellő biztonságú és effektusú anastomosis készítését. Kiemelik, hogy a beavatkozás nem kockáztatja a betegek állapotának rosszabbodását. Felhívják a figyelmet arra, hogy a műtétnek kisebb a direkt terápiás effektusa, mint a preventív jellege, ezért ismételten hangsúlyozzák az időben történő igen gondos betegkiválasztás szükségét.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚNIUS 01.

A szülök deviáns magatartásának és egyes gyermekkori szociális tényezőknek jelentősége a felnőttkori neurosisban

DR. HORVÁTH Szabolcs, DR. PERTORINI Rezső, DR. JUHÁSZ Erzsébet

Előző tanulmányunk (Pertorini, Horváth, Juhász E. 1974) folytatásaként 280 férfi neurotikusból és 180 azonos nemű normál személyiségből álló minták összehasonlítása r évén a szülők deviáns magat artásának, a rendszeres testi fenyítésnek és a gyermekkori család egisztenciális nehézségeinek hatását vizsgáltuk a felnőttkori neurosis szempontjából. Az egyik szülőfél izolált enyhébb davianciája (neurosisa, személyiségzavara ) kompenzálható tényezőnek bizonyult, és a későbbi neurosisra való praedisponáltság csak abban az esetben volt kimutatható, ha mindkét szülőnél állt fenn enyhén deviancia, ill. ha az egyik szülőfél devianciájához rendszeres testi fenyítés vagy egzisztenciális nehézségek kapcsolódtak. A súlyosabb szülői deviancia (psychosis, alkoholizmus) elvétve szerepelt izoláltan, általában egyéb tényezővel halmozódva hozta létre a praedispositiót. A rendszeres testi fenyítés, a gyermekkori család egzisztenciális nyomorúsága, sőt - az előző tanulmányunkban vizsgált - csonka család is csak a szülők deviáns magatartásával összekapcsolódva jut szerephez a későbbi pathologiás folyamatban. Az eredmények a neurosis aetiopathogenesisének szociálpszichiátriai teóriájához szolgálnak adalékul.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚNIUS 01.

Az átmeneti agyi ischaemiákról és jelentőségükről

DR. BODOSI Mihály, DR. GÁCS Gyula, DR. MÉREI F. Tibor

A szerzők 50 carotis thrombosisos beteg kórtörténetének elemzése alapján megállapítják, hogy a betegek 50%-ánál a maradandó idegrendszeri tünetek kialakulása előtt átmeneti ischaemiás attackok biztosan voltak.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚNIUS 01.

Frenolon hatása a patkányagy mitochondriumokra

IKRÉNYI Károlyné, FEKETE Istvánné

A phenotiazin típusú Frenolon patkány agymitochondriumokra kifejtett hatását vizsgáltuk.

Ideggyógyászati Szemle

1975. JÚNIUS 01.

BESZÁMOLÓ

DR. ZSADÁNYI Ottó

A tanulmányutat a párizsi Hópital Sainte Anne Psychiatriai Kórház egyik klinikáján (vez. Prof. P. Deniker) és a klinikával szervezeti egységben evő neuro-psychopharmacologiai kutatóintézetben (vez. Prof. Boissier) töltöttem. Fogadásomról, elszállásolásomról messzemenően gondoskodtak, így optimális feltételeket biztosítottak a munkához és a tanuláshoz. Az egész tanulmányi idő alatt, velem szemben tanúsított magatartás szívélyes és közvetlen volt, mind emberi, mind szakmai vonatkozásban.