Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(06)

Ideggyógyászati Szemle

1971. JÚNIUS 01.

Adatok a liquor arginase-aktivitás eredetének kérdéséhez. (A liquor arginase aktivitás, liquor-összfehérje, -sejtszám és szérum arginase aktivitás összehasonlítás alapján.)

DR. SZILÁGYI Á. Katalin

Normál és kissé emelkedett fehérjetartalmú liquorok arginase aktivitása egymástól nem különbözik. A szérum és a liquor arginase aktivitás között korrelatio nincsen. A nagyobb sejtszámtartalmú liquorok arginase aktivitása nem signifikansan, de magasabb. A liquorban mért és g fehérjére számolt arginase aktivitás sokkal magasabb a liquorban, mint a szérumban. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a liquor arginase aktivitása, legalábbis nem gyulladásos eredetű liquorban valószínűen a központi idegrendszer sejtjeiből ered.

Ideggyógyászati Szemle

1971. JÚNIUS 01.

Intravenás barbiturat altatás alkalmazása generalizált tüske-hullám mintával járó epilepsiás mechanismusokban

DR. HALÁSZ Péter

Intravenásan fokozatosan adagolt Hexobarbital elektroklinikai „aktiváló" hatását vizsgáltuk 99, kórlefolyásuk során átmenetileg vagy tartósan generalizált t-h synchronisatiót mutató 1/2-től 10 évig követett epilepsiás betegen.

Ideggyógyászati Szemle

1971. JÚNIUS 01.

Epilepsiával szövődő Systemás Lupus Erythematosus

DR. SZEGEDI Gy., DR. SORSZEGI P., DR. KRASZNAI G., DR. SZABÓ G.

A szerzők 20 epilepsiával szövődött SLE-s beteg kórlefolyását ismertetik. Rámutatnak a therapiás nehézségekre, az anticonvulsiv szerek autoimmun megbetegedést provokáló tulajdonságára. Foglalkoznak a provokáló hatás mechanismusával és megállapítják, hogy ennek hátterében lsősorban nem a gyógyszer-készítményekkel szembeni túlérzékenység áll. Az epilepsiával szövődő SLE-s betegeken elsősorban a nagy dosisban adott steroid, Prednisolon bizonyul hatásos anticonvulsiv szernek. Elkülönítik egymástól az idiopthiás, epilepsiával szövődő SLE-t, a hydantoinok által provokált SLE-től. A prognosist elsősorban az endogen tényezők szabják meg.

Ideggyógyászati Szemle

1971. JÚNIUS 01.

A schizophrenia és az epilepsia elkülönítő kórisméjének nehézségeiről

DR. ZSADÁNYI Ottó, DR. MOLNÁR Klára

Egy eset ismertetésével szerzők felhívják a figyelmet a schizophrenia és az epilepsia differentialis diagnosisának nehézségeire. Betegük klinikai tünetei schizophreniának felelhetnek meg. EEG vizsgálat alkalmával photogen, frekvenciaspecifikus, klinikai nagyrohamokat is előidéző epilepsiát figyeltek meg. Antiepilepsiás kezelésre mind a schizophreniás tünetek, mind az epilepsiás rendellenességek megszűntek. Ez arra utal, hogy a két betegség azonos idegrendszeri functio-zavarral függhet össze. Felhívják a figyelmet arra, hogy az elmebetegség diagnosisában igen hasznos lehet az EEG vizsgálat.

Ideggyógyászati Szemle

1971. JÚNIUS 01.

A liquor cerebrospinalis lipoproteinjeinek vizsgálata papír-elektrophoresissel különböző neuropsychiatriai kórképekben, különös tekintettel az agysorvadásra

DR. VÁMOSI Bertalan, DR. MOLNÁR Gyula, DR. ÚJVÁROSI Imre, DR. RUSZ Sándor

A szerzők 202 betegtől vett 218 liquorminta lipoprotein tartalmát vizsgálták papír-elektrophoresissel. Pathologiás lipoprotein fractio 44 beteg 4 7 liquormintájában volt kimutatható (7 praealbuminnal-albuminnal futó és 42 beta lipoprotein, 2 esetben mindkettő), minden esetben kétségtelenül szervi idegrendszeri megbetegedésben szenvedő egyéneknél. Megerősítik azokat az irodalmi adatokat, amelyek szerint a kóros liquor lipoprotein lelet mindig organikus cerebralis laesio - vér-liquor barrier zavar és/vagy idegszövet leépülés jele.