Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(04)

Ideggyógyászati Szemle

1971. ÁPRILIS 01.

Az agy teljesítményeinek lokalizációja

DR. KÖRNYEY István

Megkíséreltem áttekinteni, hogy az agy mely területei bírnak jelentőséggel magasrendű psychés teljesítmények számára. Helyenként sikerült olyan adatokat is felhoznom, amelyekből némi elképzelést nyerhetünk arról, hogy az agy milyen részteljesítményei és mi módon szövődnek olyan mechanismusokká, amelyeket vonatkozásba hozhatunk psychés teljesítményekkel. Attól azonban, hogy a psychés megnyilvánulások alapjául szolgáló élettani mechanismusok végső integrációjáról elképzelésünk legyen, távol vagyunk.

Ideggyógyászati Szemle

1971. ÁPRILIS 01.

Liquor-aminosavak vizsgálata depressiós betegeken

MOLNÁR Gyula, LIPÁK János

11 depressiós és 11 nem depressiós betegen vizsgáltuk a liquor aminosavtartalmát vékonyréteg-chromatographiás módszerrel. Elemeztük a bázikus és a neutrális aminosavakat: az összaminosav concentratióhoz viszonyított integrál-értékkel quotienst számítottunk és ezek különbségeit a kontrolihoz viszonyított százalékos értékben adtuk meg. Az összaminosavak concentratióját az összintegrálértékkel fejeztük ki és a controllhoz viszonyítva százalékos különbséget számítottunk.

Ideggyógyászati Szemle

1971. ÁPRILIS 01.

Az agyi funkciók perinatalis zavarainak késői következményei, különös tekintettel az infantilis bénulásra és az epilepsiás megnyilvánulásokra

DR. SZILÁRD János, DR. SZEREDAY Zoltán

Jelen ismereteink birtokában különös fontosságot tulajdoníthatunk a perinatalis időszakot követő életkorok eseményeinek, ahol az organikus diszpozíció, a kedvező és kedvezőtlen tényezők bonyolult együtthatásának eredője fogja az egyén fejlődését meghatározni. Ezért tartjuk fontosnak a késői károsodások keletkezésének dinamikus szemléletét, melynek segítségével közelebb jutunk a megelőzés, a megfelelő közvetlen kezelés és a rehabilitáció tökéletesebb megvalósításához, melyben a szülész, a gyermekgyógyász, a neuropsychiater, a pedagógus és a psychológus munkája egyaránt fontos.

Ideggyógyászati Szemle

1971. ÁPRILIS 01.

Serum coeruloplasmin — oxidáz aktivitás mérések ataxia teleangiectasiában

DR. LIPCSEY Attila, DR. SCHÖNGUT László, DR. NAGYENYEDI Zsuzsa

Szerzők A. T.-ban (Louis-Bar syndroma) szenvedő 10 gyermeknél és 39 hasonlókorú, egészséges gyermeknél határozták meg a serum coeruloplasminoxidáz aktivitását Ravin módszere szerint. Mérési eredményeik alapján A. T.- ben a Coeruloplasmin oxidáz aktivitás magasabb értékeket mutat. Ez a megfigyelés független volt a betegség megjelenési formájától (infectióval társuló vagy infectió-mentes) és az A. T. egyéb, esetenként változó, egyéb paraméterektől.

Ideggyógyászati Szemle

1971. ÁPRILIS 01.

[Traumatikus fókuszos leletek az EEG-ben]

E. Scherzer

[Amikor egy fejsérülést követően az EEG-n egy fókuszos leletet látunk, mindig fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit jelent ez a fókuszos lelet: trauma miatt van-e? Vagy egy baleset-független agyi érintettség következménye? Ez a kérdés diagnosztikai és így szakértői szempontból is nagy jelentőséggel bír.]

Ideggyógyászati Szemle

1971. ÁPRILIS 01.

Echoencephalographiás vizsgálatok a neurotraumatologiában

DR. PANNONHEGYI Albert

314 koponya-traumás eset echoencephalographiás vizsgálata az intracranialis vérzések esetében 5—6 mm feletti, a contusiós sérültek l/s részében kisebb, 2—4 mm-es közép-echo eltolódást mutatott. A contusiók 2/3 részében és a commotiós esetekben dislocatiót nem észleltünk. Az eljárás értékes segítséget nyújt a neurotraumatologiai esetek korai kórmegállapításában, és a kórlefolyás nyomonkövetésére is alkalmas. Értékét az adja, hogy gyors, egyszerűen kivihető, megbízható, a beteget nem terheli és nem veszélyezteti, supratentorialis folyamatoknál oldaliságot ad. A diagnostikai procedúrát és a műtéti elhatározáshoz szükséges időt jelentősen megrövidíti azáltal, hogy igen gyakran mellőzhetővé teszi az angiographia végzését. Katonaorvosi Használhatósága tábori körülmények között különösen értékes. A hordozható készülék módot ad nemcsak az idegsebészeten, hanem a gyógyintézetek más osztályain (pl. általános traumatológián) elhelyezett betegek consiliariusi vizsgálatára. A módszer kétségtelen előnyei folytán egyre szélesebb körben kerül ma már alkalmazásra, s csakhamar elnyeri méltó helyét a korszerű vizsgálóeljárások sorában.

Ideggyógyászati Szemle

1971. ÁPRILIS 01.

[Kortikális és talamikus elektromos aktivitás a tanulási folyamatokban]

M. Haider

[A neurofiziológiai tanulási kutatások első szakaszában elsősorban az EEG szinkronizációs és deszinkronizációs folyamatait vizsgálták. Az utóbbi években az elektronikus adatfeldolgozó rendszerek segítségével lehetővé vált az érzékszervi ingerekre adott agyi válaszok összegzése és elemzése is.]