Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(03)

Ideggyógyászati Szemle

1971. MÁRCIUS 01.

Adatok a mikroangiopathiás haemolytikus syndroma (Moschcowitz) neurologiájához

DR. CSORBA Antal, DR. KRÁLL Géza, DR. ASZALÓS Zoltán

A szerzők irodalmi adatok és négy esetük alapján a kórkép idegrendszeri tüneteit ismertetik. A neurologusnak ismernie kell a kórkép jellegzetességeit, mert a központi idegrendszer alteratiójának gyakorisága ideg-elme vagy idegsebészeti osztályra való irányításra vezethet, vagy consilium során kell az alapfolyamat megállapításában közreműködni. A fizikai és psychés status változásait, a gócos és diffus képeket, EEG,  ECHOEG és neurohistologiai eltéréseket saját eseteiken demonstrálják s a neurologiai tüneti sajátosságok (fluctuatio, tüneti variabilitás) okait elemzik.

Ideggyógyászati Szemle

1971. MÁRCIUS 01.

Neurotikus betegek kezelése Autogen Traininggel

DR. HIDASI József

A szerző az Autogen Training irodalmának áttekintése után ismerteti saját módszerét és beteganyagát. A kezelés hatékonyságát részben a tüneti diagnosisok alapján, részben a személyiségi typusok, illetve az intellectualis adottságok alapján mérlegelj.

Ideggyógyászati Szemle

1971. MÁRCIUS 01.

Az acut haemorrhagiás leukoencephalitisről

DR. GOSZTONYI György

A szerző 3 Hurst-féle acut haemorrhagiás leukoencephalitis eset klinikai és pathologiai vizsgálatáról számol be. Az esetek mind a betegség tartama, mind annak súlyossága tekintetében 3 fokozatot képviselnek. A pathologiai kép a hyperergiás gyulladásra jellemző: intenzív haematogen beszűrődés mellett haemorrhagiás-necrotikus és mikrogliás gócok találhatók a fehérállományban. A haemorrhagiás-necrotikus gócok és a gyulladásos beszűrődés mindhárom esetben azonos intenzitásúak, a mikroglia-gócok viszont a betegség tartamának növekedésével párhuzamosan válnak egyre kifejezettebbé.

Ideggyógyászati Szemle

1971. MÁRCIUS 01.

A vérátáramlás és a szöveti p02 változása CO és NaCN hatására a nagy- és kisagykéregben

POÓR Gyula, KOPA János, GÁCS Gyula, MOLNÁR László

Szerzők Chloralose-Urethannal narkotizált nyúlon a CO-inhalatio és a cyán hatását vizsgálták a kis- és nagyagykéreg vérátáramlására, a szöveti p02-re, az általános vérnyomásra és a lélegzésre, valamint a vizsgált területek elektromos tevékenységére. Azt találták, hogy a CO inhalatióra bekövetkezett vérátáramlás fokozódást a szöveti p02 csökkenése, a cyán hatásban talált átáramlásfokozódást a p02 növekedése kísérte. A vérnyomásnak és a lélegzésnek olyan jellegű változásai, amelyek a vérátáramlásváltozást okozhatták volna, nem voltak. Megfigyeléseik igazolják, hogy pathologiás körülmények között a szöveti p02 és a vérátáramlás változásai nem mindenkor azonos irányúak. A p02 és a vérátáramlás egyidejű regisztrálása nyújthat csupán támpontokat a kóros viszonyok tisztázásához.