Ideggyógyászati Szemle - 1967;20(12)

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

[Neurofiziológiai adatok a hippokampusz éréséről ]

PASSOUANT P.

[A kéreg ontogenesisére vonatkozó neurophysiologiai kutatások (Elligson, Purpura) mellett a formatio reticularis (Scheibel) kivételével kevéssé tanulmányozott a subcorticalis-corticalis kapcsolatok ontogenesise. Szerző tanulmányában választ keres arra, hogy az alvás és ébrenlét alatt vizsgált electromos tevékenységben miképpen tükröződik az Ammon-szerv ontogenesise (1), epilepsiás tevékenységben milyen az Ammon-szerv kisülésének érési folyamata (2). Vizsgálati anyag: 80 macska, néhány órás — 2 hónapos életkorral. Vizsgálati idő: néhány nap — több hét. Corticalisan és subcorticalisan stereotaxiával beültetett electródák. Kísérlet befejezte után az agy szövettani feldolgozása az electrodák helyének localisalására.]

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

Dystrophia musculorum progressiva testvérekben

SZILÁRD János, BOGDÁN Ernő

A myopathiákra vonatkozó újabb ismeretek tükrében szerzők ismertetik a dystrophia musculorum progressivában szenvedő testvérpárra és a — hazai irodalomban elsőként — azok klinikailag panasz- és tünetmentes, de enzymopathiás családtagjaira vonatkozó adataikat.

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

A myopathiákról

HEINER Lajos

Az előadás jellege és az idő rövidsége miatt szükségszerűen csak röviden, vázlatosan foglalhatom össze a myopathiákkal kapcsolatos pathogenetikai, klinikai problémákat.

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

Chronikus thyreotoxikus myopathia esete

HÓDI Miklós, HEINER Lajos

A szerzők chronikus thyreotoxikus myopathia ritka formáját ismertetik. Súlyos myopathia mellett sem tapintható strumát, sem tachycardiát, sem exophthalmust nem észleltek. Esetük kapcsán röviden foglalkoznak a chronikus thyreotoxikus myopathia pathogenesisének kérdésével, és tárgyalják hasonló esetekre vonatkozóan a kórisme felállításának lehetőségeit.

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

Neuromyopathia diabetes mellhúsban

CSAPÓ Gábor, HERPAY Sándor

Szerzők az irodalom adataival összhangban megállapították, hogy cukor betegségben neuromyopathia aránylag gyakran észlelhető. Az elváltozásokat rendszeresen keresve az esetek számának szaporodása várható. A folyamat pontos oka ismeretlen, lefolyása EMG-vel, illetve az ideg-ingervezetési sebesség mérésével objektíve követhető. Kezelésében a diabetes jó beállítása, massiv vitamindosisok és fizikotherapia mellett refractaer esetekben Thioctacid megkísérlése indokolt.

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

Időskori myasthenia gravis eseteink

SOMLÓ Zoltán, KATONA József, HEINER Lajos

A szerzők öt, 60 éves életkor felett kezdődött myasthenia gravis esetüket ismertetik. Röviden összefoglalják az időskori myastheniával kapcsolatos diagnosztikus és theraphiás kérdéseket.

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

Amplitúdó integrátorok klinikai alkalmazása alapján szerzett tapasztalatok

HASZNOS Tivadar, VIRÁGH András

A fentiekben aláhúzzuk az amplitudó-idő integrátorok jelentőségét az EEG görbék objektív értékelésében. Ismertetjük az irodalomban található jellegzetesebb megoldásokat. Bemutatjuk az alkalmazott integrátor kapcsolást (RC és Miller integrátor). Példával szemléltetjük a berendezés felhasználását normál és paroxysmalis tevékenységgel kapcsolatban. Vizsgáljuk a módszer pontosságát. Ennek alapján a műtermékek hatásának kiküszöbölésére 7—13 Hz-re hangolható sáváteresztő szűrőt használunk. E megoldás előnyt jelent a szokásos integrátorokkal szemben. További előnye a megépített rendszernek az impulsus számláló alkalmazása, melyről az integrál értéke közvetlenül leolvasható.

Ideggyógyászati Szemle

1967. DECEMBER 01.

Magyar EEG-Társaság

WALSA Róbert, FRATER Rózsa, WOHLMUTH Gertrud, NAGY Tibor, SZÜCS Rozália, MISKOLCZY Orsolya, SOMOGYI Tóth Zsuzsanna, REGE M, PAP V, SZOMBATHELYI Gy, BÖTSKEY Ottó

Magyar EEG-Társaság 1967 évi XI. Tudományos vándorgyűlésén (Szombathely, 1967. szeptember 28—30) elhangzott előadások kivonata.