Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(08)

Ideggyógyászati Szemle

1962. AUGUSZTUS 01.

Uraemia, uraemiatoxin és hypothermia hatása az agyi elektromos tevékenységre, állatkísérletben

DR. DÉSI Illés, DR. ANTAL Magda

Közismert tény, hogy az uraemia nemcsak a vesék, hanem az egész szer- vezet megbetegedése. A károsodások a központi idegrendszer működését is érintik, amelynek következtében különféle elváltozások, agyoedema, görcsök, delirium léphetnek fel. A fellépő idegrendszeri tünetek pontos oka nem ismert.

Ideggyógyászati Szemle

1962. AUGUSZTUS 01.

Felnőttkorban tüneteket okozó foramen Magendie-cysta esete

DR. ZAPPE Lajos, DR. TEMES Judit

1960-ban Pásztor (11) számolt be a foramen Magendie (továbbiakban f. M.) elzáródásáról s ennek sebészi kezeléséről. Megemlékezik a f. M. kifejlődésének elmaradásán alapuló Dandy-Walker syndromáról, idevágó tapasztalat híján azonban részletesen csupán a gyulladásos eredetű f. M. elzáródásokkal foglalkozik. Mivel ilyen irányú egyéb hazai közlésről nincs tudomásunk, érdeklődésre tarthat számot alábbi esetünk. melyben a f. M. elzáródásával járó fejlődési rendellenesség cysta alakjában jelentkezett.

Ideggyógyászati Szemle

1962. AUGUSZTUS 01.

A parietalis lebeny hatása a genitalis evolutiora

DR. KORONA Árpád

A testnek, mint egységes egésznek a fejlődését, növekedését több tényező befolyásolja, irányítja : az idegrendszer orthologiás működése, a belsősecretiós mirigyek — a hypophysis, a thyreoidea, a mellékvese és a sexualmirigyek — normális aktivitása. A fejlődés coordinálásában a hypothalamus is vezető szerepet tölt be. Az ép idegrendszeri működés és a glandularis evolutiós befolyás természetesen általános és a testfejlődésre való hatásában symmetricus. Somaticus asymmetria, az egységes egész fejlődésének rendellenessége neurogen eredetű : vagy a központi idegrendszer genuin abnormalitásának, vagy valamilyen pathologiai folyamat által megzavart hibás működésnek a követkézmenye.

Ideggyógyászati Szemle

1962. AUGUSZTUS 01.

Adatok a sclerosis multiplex és a jóindulatú központi idegrendszeri térszűkítő folyamatok differenciál - diagnózisának kérdéséhez

DR. ZAPPE Lajos, DR. TÓTH Szabolcs

Jelen dolgozatunkban 6, intézetünkben benignus idegrendszeri daganat miatt operált beteg kortörténetét ismertetjük. A kórképet mind a 6 esetben huzamosabb ideig sclerosis multiplexnek (továbbiakban : scl. m.) tartották; néhányukban a műtét utáni kórlefolyás alakulását a helyes diagnózis felállításának s az adaequat beavatkozásnak késői volta jelentősen befolyásolta. A műtéttel verificált diagnózis 4 beteg esetében különböző localisatiójú intracranialis meningeoma, egyben acusticus neurinoma, egyben pedig elmeszesedett thoracalis discushernia volt.

Ideggyógyászati Szemle

1962. AUGUSZTUS 01.

Beszámoló a II. Nemzetközi Idegsebész kongresszusról

A harmadik főtéma a fájdalom sebészete volt. A trigeminus neuralgia sebészi kezelésének referálója Prof. Northfield, D. W. C. {London) 30 éves tapasztalata alapján állította, hogy legjobb eredmény a részleges vagy teljes retrogasseralis gyök-átmetszéstől várható. Ezen műtéti beavatkozás után is azonban teljesen panaszmentessé csak a betegek 50%-a vált. Súlyos fájdalmak a betegek 5%-ában maradt vissza, op. mortalitás 3,1 % volt. Neurolysist és tractoto-miát kétoldali fájdalmak esetében tartanak indokoltnak.

Ideggyógyászati Szemle

1962. AUGUSZTUS 01.

Beszámoló Nyugat-Európában tett gyermekpszihiátriai tanulmányutamról

TOPOLYAI Mihály

Bécsben prof Hoff ideg-és elmeklinikájának gyermekpszihiátriai osztálya 5 nagy teremből áll, 2 vizsgálóból, összesen 16 ággyal. Térrel bőségesen rendelkeznek: 1-1 játékszoba gazdag játék felszereléssel. Az osztály betegállománya vegyes, részben organikus, részben funkcionális. A felszerelések jó benyomást keltenek, a szakmai felfogásban — úgy éreztem — előbbre vagyunk. Ez a klinika éppenséggel arra törekszik, hogy egy úgynevezett „bécsi iskolát” teremtsen. Igyekezetüket gyermekvonalon, conceptióban megérteni nem tudtam. Például: Choreás gyermeknek tejinjekciót adnak, továbbá salicylt.