Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(09)

Ideggyógyászati Szemle

1962. SZEPTEMBER 01.

Progressiv multifocalis leukoenkephalopathia Hodgkin kórhoz társuló esete

DR. GALLAI Margit, DR. ECKHARDT Sándor, DR. AMBRÓZY György

Äström, Mancall és Richardson 1958-ban írta le ezt a pathologiai tünetegyüttest. Három saját esetük mellett a megelőző irodalomból öt idesorolható esetet ismertetnek (Hallervorden; Winkelmann és Moore ; Bateman, Skvires és Tannhauser-, Christensen és Fog). Ezt követően Cavanagh, Greenbaum, Marschall és Rubinstein kettő, Lloyd és Urich ; Sibley és Weisberger ; Dolman és Cairns egy-egy hasonló esetet ismertetnek, végül Richardson 1961-ben összefoglalja az eddigi irodalmi adatokat hét saját és két még nem közölt esetet fűzve hozzá. Összesen tehát 22 hasonló eset ismeretes eddig az irodalomban.

Ideggyógyászati Szemle

1962. SZEPTEMBER 01.

A nucleus amygdaleus szövettani elváltozásai a seniumban

DR. DOMBAY Margit

A központi idegrendszer szövettani szerkezetében általánosan ismert elváltozások jelentkezhetnek a seniumban. Ezen senilis elváltozásoknak a jelenléte és súlyossági foka az agy egyes területein nem teljesen azonos jellegű és mértékű (Braunműhl 1957). Így a senilis plaqueok szempontjából általában a nagyagykéreg a legsúlyosabban érintett, a törzsdúcokban a számuk már sokkal kevesebb (Stief 1924), a gerincvelőben nem is fordulnak elő, a corpus pinealéban sem találhatók sohasem (Horányi 1959).

Ideggyógyászati Szemle

1962. SZEPTEMBER 01.

Ectopiás pinealoma esete

DR. STIPULA Magda

Ectopiás pinealomának nevezzük azokat a pinealoma-szerkezetű daganatokat, amelyek nem a corpus pinealéból, hanem az agy más területéről indulnak ki. Előfordulásuk ritka. Főleg a pubertás korban, fiúknál fordul elő gyakrabban. Leginkább a 111. kamra alapjáról indul és infiltrálja a hypophysis nyelet, neurohypophysist, esetleg a chiasma opticumot, corpus mamillarét.

Ideggyógyászati Szemle

1962. SZEPTEMBER 01.

Beszámoló a II. Nemzetközi Idegsebész Kongresszusról

DR. PÁSZTOR Emil

Előtérbe került a műanyagok kiterjedtebb alkalmazása is az idegsebészeti klinikámban. Így pl. a methyl-methylacrilát (melyet folyékony és poralakú összetevőkből a műtét közben képeznek ki) ma a következőkre alkalmazható: 1. cranioplastica, 2. gerinc stabilizációja, 3. radicalisan el nem látható aneurysrmák borítása, 4. műtéttel behelyezett idegen anyagok (pl.: katheter) csontos alaphoz való rögzítése, 5. bizonyos nasalis liquorrhaeák ellátása.