Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(07)

Ideggyógyászati Szemle

1962. JÚLIUS 01.

A koponyaűri nyomásfokozódás konzervatív kezelésének s a dehydráló szerek hatásmechanizmusának kérdései

DR. ZAPPE Lajos, DR. VIDOVSZKY Tamás, DR. CHOLNOKY Eszter, DR. NAGY Vilmos

A koponyaűri nyomásfokozódás végleges vagy legalábbis tartós leküzdése az alapbetegségként szereplő elváltozások természeténél fogva legtöbbször sebészi: a daganat, tályog, haematoma vagy traumás esetekben a roncsolt agyrészlet eltávolítása; a liquorcirculatiót gátló akadály megszüntetése vagy megkerülése ; inoperabilis folyamatoknál a koponya s az agyburkok megbontása útján külső, vagy agyrészletek feláldozásával belső decompressio létesítése.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JÚLIUS 01.

Adatok az optokineticus nystagmus mechanismusához és diagnosztikai jelentőségéhez

DR. ZSADÁNYI Ottó

Az optokineticus nystagmus a szemgolyók kétfázisú conjugált reflexmozgása, melyet a látóterünkben egyirányban elhaladó tárgyak váltanak ki. A mozgó tárgyat követő lassú szemmozgásbó] és erre következő hirtelen visszarándulásból áll. Hemisphaerialis károsodásnál a laesióval ellentétes oldalon az optokineticus nystagmus hiányzik. Sem az optokineticus nystagmus physiológiás megtartottságának, sem kóros körülmények között kialakuló hiányának magyarázata az irodalomban nem egységes. Vizsgálataink alapján további adatokkal és meggondolásokkal szeretnénk a probléma, a nystagmus mechanismusának tisztázásához hozzájárulni.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JÚLIUS 01.

Az electroencephalographia és electrocorticographia feladatai a fokális epilepszia sebészeti kezelésével kapcsolatban

DR. KAJTOR Ferenc

A konzervatív kezelés megjavulásának eredményeként egyre kisebb azoknak az epilepsziásoknak száma, akik, szigorú értelemben véve, alkalmasak sebészi kezelésre. Mégis számos gócos epilepsziás betegen jobban lehetne segíteni radikális úton, mint antikonvulzáns gyógyszerekkel. Ezekben az esetekben az EEG-laboratórium álláspontja döntő értékű a sebészi beavatkozás kérdésében. Ezért vitatták meg az EEG-nak, ECoG-nak és a mély elektrográfiának a radikális kezeléssel kapcsolatos szerepét számos munkában és több kollokviumon az utolsó évtizedben.

Ideggyógyászati Szemle

1962. JÚLIUS 01.

Beszámoló a II. Nemzetközi Idegsebész Kongresszusról

A II. Nemzetközi Idegsebész Kongresszust az Idegsebész Világszövetség rendezésében 1961. októberében tartották Washingtonban. A kongresszus előkészítésén és zavartalan lebonyolításán 19 Bizottság munkálkodott, melynek eredményeképpen egy minden szempontból igen jól megszervezett, nívós és az idegsebészet jelenlegi állását —a traumatológia kivételével — minden területen összefoglaló kongresszusnak lehettünk résztvevői. A kongresszust Washington legmodernebb szállodájában, a Statler Hillton-ban tartották. A kongresszus elnöke Prof. Paul Bucy, főtitkára Prof. Bronson Ray volt, a világszövetség előző négy évre választott elnöke, illetve főtitkára. A kongresszuson kb. 600 hivatalos résztvevő volt jelen.