Ideggyógyászati Szemle - 1961;14(10)

Ideggyógyászati Szemle

1961. OKTÓBER 01.

Vasomotoros functiók vizsgálata sclerosis multiplexben

HUSZÁK István, SZILÁRD János, BOGDÁN Ernő

1. A keringési systemára ható biogen aminok : a noradrenalin, a histamin, s az acetylcholin hatásuk első phasisában a controllokhoz viszonyítva nem okoznak nagyobb, ill. csökkentebb vérnyomás változásokat. 2. A fenti anyagok hatására bekövetkező ellenregulatios működések a Sm-nél a controllokhoz viszonyítva túlzottak és tartósabbak. 3. A homeostasis bekövetkezése különösen az Sm ,,Schub”-phasisában késik. 4. Histaminnal szemben Sm-nél több esetben ellentétes reactio észlelhető.

Ideggyógyászati Szemle

1961. OKTÓBER 01.

Temporális epilepsia-műtétek eredményei mélyen fekvő gócok eseteiben

FÉNYES István, ZOLTÁN László, FÉNYES György

34 temporális epilepsiás beteg műtéti eredményeit értékeltük ki, akiknél temporális lobektómia történt a mély anatómiai strukturák eltávolításával együtt. Traumás etiológiájú, jól körülírt macro- vagy értékesíthető micro-anatómiai eltávozással járó eseteket kizártuk anyagunkból. EEG vizsgálatok az esetek túlnyomó többségében mélyen fekvő temporális epileptogén gócokat tüntettek fel. A műtét utáni idő katamnesztikus feldolgozása azt mutatta, hogy eseteink műtéti eredményei 56%-ban "jó"-nak,... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1961. OKTÓBER 01.

Fáradásvizsgálatokra szerkesztett reflexometriás készülék

LIPÁK János

Egyszerű és olcsó készüléket szerkesztettünk a reflexidő pontos regisztrálására, amely a különböző jellegű fáradásvizsgálatokra (munka, sport, oktatás, neurosis) nagymértékben alkalmas.

Ideggyógyászati Szemle

1961. OKTÓBER 01.

Glutaminsav-oxálecetsav transaminase meghatározások csecsemő- és gyermekkori ideggyógyászati megbetegedésekben

SZÁSZ Gábor

Glutaminsav-oxálecetsav transaminase (GOT) aktivitás meghatározásokat végeztünk 12 akut meningitis és 2 pathologiás idegrendszeri tünetek visszamaradásával gyógyult meningitis ill. encephalitises esetünknél, összesen 42 alkalommal. Minden esetben emelkedett aktivitást észleltünk a liquorban az akut periódus kezdetén. A kezelés hatására az esetek egyrészénél az enzymaktivitás rohamosan csökkent. Huzamos ideig fennálló cerebrális gyulladásoknál az LGOT érték sem mutatott egyértelműen csökkenő... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1961. OKTÓBER 01.

Beszámoló a II. csehszlovák psychiatriai kongresszusról

FARAGÓ István, KARDOS György, SIMKÓ Alfréd

A szerző beszámol a II. csehszlovák psychiatriai kongresszusról.