Ideggyógyászati Szemle - 1960;13(04)

Ideggyógyászati Szemle

1960. ÁPRILIS 01.

Tapasztalatok és következtetések Hirepin alkalmazása során

GOLDSCHMIDT Dénes

A Chlorpromazin és Reserpin használata a psychiatriai gyakorlatban az utóbbi években általánossá vált. E gyógyszerek hatásának eredményességét az eddigi gyógymódokéval legalább is egyezőnek tartják. Az utóbbi időben a Chlorpromazin és Reserpin alkalmazása mellett igen elterjedt a kettő együttes felhasználása. A Chlorpromazin tachycardiát, obstipatiót, szájszárazságot okozó hatását a Reserpin bradycardizáló, bélmotilitást fokozó, salivatoros hatása jól ellensúlyozza, ezenkívül psychés effectusuk synergeticus (Deniker, 12). A Chlorpromazin és Reserpin irodalma úgyszólván áttekinthetetlen : Deniker 1957-es zürichi kongresszusi beszámolójához (12) 315, e témáról szóló művet sorol fel, Kleinsorge és Rösner 1958-as monográfiájukban (25) 1867-et. Ehelyütt a Chlorpromazin és Reserpin (továbbiakban Chl. és R.), illetve a kettő együttes alkalmazásával járó egyik mellékhatással és annak egyik kiküszöbölési lehetőségével szeretnék foglalkozni, egy új magyar gyógyszer kombináció, a Hirepin alkalmazása kapcsán.

Ideggyógyászati Szemle

1960. ÁPRILIS 01.

Két ízben rupturált agyalapi aneurysma

POTONDI András, GÁBOR István

Az a. comm. ant. aneurysmája két alkalommal rupturált. A halálos, második ruptura az elsőt 1% évvel később követte. A régi ruptura helyén az aneurysma falában szövettanilag a heget sikerült kimutatni. A friss ruptura környékén az intima necrotizált. Rövid irodalmi áttekintés.

Ideggyógyászati Szemle

1960. ÁPRILIS 01.

Adventitialis sarkoma

BALAJTHY Béla

Szerző adventitialis sarkoma egy esetét ismerteti és behatóan foglalkozik az elsődleges agyi érsarkomák kérdésével. Megállapítja, hogy ezen daganat csoport histogeneticai hypothesisekre épülő felosztásának adventitialis, perithelialis és reticulumsejtsarkoma típusokra létjogosultsága van. A szövettani sajátosságok alapján az adventitialis és reticulumsejtsarkomák feltétlen eldifferentialhatók, a perithelialis sarkomák pedig aszerint, hogy a „perithel” megjelölést hogyan értelmezzük, két csoportra oszlanak. A Bailey értelmezésében perithelialis sarkomáknak classificalt esetek önálló typust képviselnek, míg Hanberry felfogása szerint peritheliálisnak tartott esetek azonosíthatók az adventitialis sarkomával. A szerző finom karyológiás megfigyelései az adventitialis sarkoma Környey által feltételezett fibroblastos genesisét támasztják alá.

Ideggyógyászati Szemle

1960. ÁPRILIS 01.

Modern pneumographiás eljárások gyermekkorban

PRAICZ Ervin, ZÉNÁSY József

Szerzők túlnyomásos pneumographiával gyermekeken szerzett tapasztalataikat közlik. A túlnyomás compensálására vonatkozóan klinikai megfigyeléseket tettek. Üj fractionált PEG-s és venticulographiás methodikát írnak le. Végül a kontrastvizsgálatok indikációinak összefoglalásával igyekeznek kijelölni a modern vizsgálatok helyét a gyermekidegsebészetben.