Ideggyógyászati Szemle - 1960;13(03)

Ideggyógyászati Szemle

1960. MÁRCIUS 01.

LSD vizsgálatok elektroschockkal kezelt schizophren betegeken

IRÁNYI Jenőné

1. Nyolc schizophren betegen ES block kezelés előtt és azt követően 50— 125 gamma LSD hatására fellépő tünetek egybevetése alapján a reactiónak a kezelést követő változását kórlélektani és lokalisatiós szempontból elemeztük. 2. ES block kezelés nem gátolta meg teljesen az LSD intoxicatiós tünetek kifejlődését, azonban a reactio feltűnően szegényes volt. Aktivizáló hatás nem érvényesült. 3. A tünetek részben megfeleltek specifikus LSD tüneteknek. Nem fejlődött ki cortexre lokalizálható intoxicatiós tünet. 4. Subcortikalis, illetőleg köztiagyi jellegű tünetek léptek fel. Agytörzsi mozgás zavarok jelentkeztek, valamint diencephalis dysregulatióra utaltak a neurovegetatív változások.

Ideggyógyászati Szemle

1960. MÁRCIUS 01.

Adatok Schwartzer Ferenc életrajzához

VARGA Lajos

Szerző ismerteti a Magyar Országos Levéltárban talált részletes jellemzést, melyet Hollán Adolf belügyminisztériumi osztálytanácsos sajátkezűleg, 1871. október 27-én , Schwartzer Ferenczről kitüntetésre vonatkozó előterjesztésében írt.

Ideggyógyászati Szemle

1960. MÁRCIUS 01.

A Novocain intravascularis alkalmazása az epilepsiás betegségi formakörben

BŐHM Tivadar

Szerző 30 epilepsiás betegre vonatkozó megfigyelése alapján az intra vascularisan adott N.-t a szokványos antieplepticumokkal együtt adva az esetek többségében therapiásan hatékonynak találta az affectiv és hangulati zavarokban, a ködös tudatállapot megszüntetésében. Kifejezett volt a N. görcsellenes hatása mind sporadicus, mind statusos rohamok megszüntetésében. A javulást a klinikai tünetekkel egyetemben EEG-s vizsgálatok is megerősítik. Az epilepsiás betegségi tünetek pathomechanismusával foglalkozó irodalmi adatok, saját klinikai és EEG-s megfigyelései alapján megkísérli a N. complex hatásának magyarázatához a közelebbjutást. Főként olyan esetekben tartja indokoltnak alkalmazását, amikor a szokványos gyógyeljárások nem vezettek kielégítő eredményre.

Ideggyógyászati Szemle

1960. MÁRCIUS 01.

A strophanthin hatása az agy véráramlására, kálium és natrium háztartására, valamint az agyi venásnyomásra

SOLTI Ferenc, PÉTER Ágnes, SIMONYI Gusztáv, ISKUM Miklós, RÉFI Zoltán, DUBSKY Mária, RANDL János

A Strophanthin agykeringésre és agyi kálium és nátrium háztartására gyakorolt hatását vizsgáltuk keringésileg egészséges embereken. Az agyon átfolyó vérmennyiség nő Strophanthin acut hatására, míg az agyi erek ellenállása csökken. Az agyi venásnyomás is kifejezetten csökkent. Az agy káliumot ad le Strophanthin hatására. Valószínűnek tartjuk, hogy a strophanthinnak jelentős agyi támadás pontja van. Az agy kaliumháztartásának megváltozása a Strophanthin centralis hatásának egyik fő oka.

Ideggyógyászati Szemle

1960. MÁRCIUS 01.

Az Andaxin ( meprobamate) hatása a vázizomzat foszforiláz aktivitására

KOCSÁR László, VERESS Olivia, KAJTOR Ferenc

1. Vizsgáltuk az Andaxin (meprobamate) hatását kutya, patkány, nyúl és tengeri malac vázizom foszforiláz aktivitására 4—6 napig tartó enterális meprobamate adagolás után. 2. Eredményeink szerint az Andaxin kezelés után a kutya izmának foszforiláz aktivitása 25-73% (átlagosan 45%-kal), a patkány izmának aktivitása pedig 19-56% (40%-kal) csökkent. 3. Nyúl izom foszforiláz aktivitása -9,3 -( +170,0)%-al (43%-kal), a tengeri malacé pedig 114%-kal fokozódott Andaxin adagolás után. 4. Kutya, patkány, nyúl, tengeri malac vázizmainak foszforiláz aktivitását az Andaxin in vitro nem befolyásolta.

Ideggyógyászati Szemle

1960. MÁRCIUS 01.

Hozzászólás a „Foglalkoztatott elmebetegek díjazásának problémája" c. cikkhez

GOLDSCHMIDT Dénes, VÁRHELYI Gyula

Az elmebeteg-foglalkoztató intézetek részére különleges helyzetüknek megfelelő, a kórházakétól eltérő külön működési szabályzat kidolgozását, amiben a következő szempontok érvényesülnek : 1. Rehabilitációs intézetnél a gazdasági rentabilitás szem előtt tartása, a betegnek megfelelő levonásokkal történő bérezésével. 2. Therapiás intézetnél a therapiás szempont szem előtt tartása, a betegnek psychotherapiás célt szolgáló különféle jutalmazási lehetőségével és ugyanakkor megfelelő szociális ellátásával. 3. Vegyesbizottság alakítása megfelelő pénzügyi és elmebeteg-foglalkoztató szakemberekből, a különböző pénzügyi vonatkozású kérdések tisztázására.