Hivatásunk - 2016;11(03)

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Ónodi-Szűcs Zoltán: „Szeretnénk kiszolgálni a beteget”

TARCZA Orsolya

Igazságosnak tartja az új bértáblát Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelõs államtitkár, aki ugyanakkor úgy véli, akit „megfertõzött” az egészségügy, az nehezen szakad el a hivatásától. A lapunknak adott interjúban azt is kifejti, nagyrészt a szakdolgozókon múlik, hogy mennyivel lesz jobb a betegellátás.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Miről álmodik egy ápolási igazgató?

TARCZA Orsolya

Sok minden jellemző a Kos jegyében születettekre, a túlzott érzelmességet azonban egyetlen horoszkóp sem említi meg ezek között. Márpedig az álmodozáshoz kell egy csipetnyi romantika, azonban az álmok valóra váltásához bizony nem árt némi céltudatosság, és a kemény fej. Pláne, ha az egészségügyben akar utat törni valaki.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Nyár végi séta a pszichiátrián

TARCZA Orsolya

Némi nyomással a gyomromban autóztam Baja felé, felkészülve rácsokra, berregve, távolról nyitható ajtókra, tagbaszakadt ápolókra és veszélyes ápoltakra. Az épület színe sem cáfolt rá a berögzült hiedelemre: ott sárgállott az öreg fák nyári portól terhelt lombkoronái alatt. A „sárgaház” bejárata elõl felém intett a fogadásomra kisietõ osztályvezetõ fõnõvér, hogy ne kelljen tovább téblábolnom a kórház kertjében. Barátságos mosolya mellett alig tűntek fel a rácsok az ablakokon.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Szükségük van a fröccsükre

TARCZA Orsolya

Kamaránk legfiatalabb szakmai tagozata a tavaly megalakult Sürgõsségi Betegellátás Szakmai Tagozat, amelynek létrehozását a jelenlegi tagozatvezetõ, Banga Béla Erik szorgalmazta, aki néhány évtizede olvasta be magát az egészségügybe, és aktív részese volt annak a másfél-két évtizedes folyamatnak, amelynek végén a sürgõsségi ellátás önálló diszciplínává vált.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Szeptemberben már több fizetésért dolgozunk

TARCZA Orsolya

Augusztus 16-án kormányrendeletben is megjelent a MESZK javaslatait figyelembe vevő, az ágazati kollektív szerződésről szóló tárgyalássorozat keretében elfogadott, az idei évi emelkedést megjelenítő tábla.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Így alakult át a szakképzési rendszer

TARCZA Orsolya

A kormány döntésének értelmében szeptember 1-jével átalakul a szakképzési rendszer. A szakgimnáziumokban több szakmai tárgyat oktatnak majd, így alapfokú szakképzettséget is adnak az érettségi mellé a 12. év végén.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Mondja meg Ön, ki a legjobb!

SÓFALVI Luca

A MESZK számos, a szakdolgozók szakmai és kamarai tevékenységét elismerő díjat alapított az elmúlt 12 évben. A kollégák tavaly óta vehetik át az „Év kiváló szakdolgozója” és az „Év kiváló szakdolgozói közössége” díjakat, míg az „Év elhivatott fiatal szakdolgozója” címet idén negyedik alkalommal ítélik majd oda valakinek a negyven év alatti jelöltek közül. Balogh Zoltán, kamaránk elnöke szerint e három díj legnagyobb értéke, hogy a kitüntetetteket saját szakmai közösségük terjeszti fel az elismerésre.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Az élet nyitotta az ajtókat, csak választani kellett

SÓFALVI Luca

Kimagasló szakmai teljesítményével rövid idő alatt a team nélkülözhetetlen tagja lett, csillapíthatatlan tudásvágy és hatalmas munkabírás jellemzi - állt abban az ajánlásban, amellyel tavaly az „Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója 2015” pályázatra jelölték Hegedüs Nikolettet, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Haemodinamikai Laborjának szakasszisztensét. Tevékenységét a zsűri is kiemelkedőnek ítélte a beérkezett pályázatok sorában.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Charlie: „A zene mindenütt ugyanaz!”

SÓFALVI Luca

Barátságról, veszteségrõl, tehetségrõl és zenérõl beszélgettünk Horváth Charlie-val, aki a III. Szakdolgozói Tudományos Kongresszus Gálaestjének sztár - fellépõje. Somló Tamás halála miatt néhány nap türelmet kért, mielõtt interjút adott a Hivatásunknak.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

A mozgáshiány ugyanolyan veszélyes, mint a dohányzás

L. I.

Az inaktív életmód évente félmillió európait öl meg, következményei több mint 80 milliárd euróba kerülnek

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

A versek teszik boldoggá

LÓRÁNTH Ida

A kistarcsai Flór Ferenc kórház sebészeti ambulanciáján dolgozik nővérként Bartók Anikó, aki kevéske szabadidejében verseket ír, belföldi és külföldi előadásokra jár, ahol közönségének maga mondja el saját költeményeit. Hivatását gyönyörűnek tartja, mert embe reken segíthet, akik rászorulnak a szeretetre és ezt alkalomadtán vissza is kapja tőlük. A verselést pedig olyan csodálatos képességnek gondolja, amely megszépíti, tartalmassá teszi az életét.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Hosszú az út az intelligens kötésig

H. A.

A sebkezelés, a vadászat vagy harc során szerzett sérülések ellátása, feltehetően egyidős lehet az emberiséggel. Kezdetben természetes, gyógyító erejűnek vélt szerekkel próbálták kezelni a sérültek sebeit, a középkorban olykor hajmeresztő megoldásokat alkalmaztak. Modern sebkezelésről a 19. század közepétől, nagyjából a mikrobák létének felfedezésétől beszélhetünk.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Készségeket fejleszt az olvasás

HIDEGKÚTI Alexa

Ma már egyértelműen bizonyított tény, hogy az intenzív olvasás segít a kommunikációs készségek fejlesztésében. Számos nemzetközi kutatássorozat eredményei rámutattak az olvasás és a kifejezőkészség közvetlen, pozitív kapcsolatára. Ráadásul nemcsak gyermekkorban, hanem felnőtteknél is kétségtelen fejlődést mutatott az egyén beszédkészségében a rendszeres olvasás. Ez a képesség pedig kiválóan felhasználható nemcsak a társas kapcsolatokban, a magánélet területén, de az emberekkel foglalkozó szakmákban is.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

„8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás…”

JAKUS-KRUCHIÓ Éva

Már a Beatrice is megénekelte, mennyire fontos a pihenés, az alvás, a regenerálódás; illetve a munka és a szórakozás helyes aránya. Talán ők sem figyeltek erre ilyen tudatosan oda, mégis napjainkban több helyről hallhatjuk, hogy számít az alvással töltött órák száma, az hogy mikor fekszünk és mikor kelünk, az alvási póz, de még az is, hogy páros vagy páratlan órát töltöttünk pihenéssel. Nézzük meg ezek közül mi az, amit tényleg fontos szem előtt tartanunk és mi az, amivel segíthetjük, hogy másnap frissen, üdén kelljünk ki az ágyból.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Ételallergiák, intoleranciák III. A tojásallergia

A különböző ételallergiával és/vagy ételintoleranciával élők száma szerte a világon - és így hazánkban is - dina - mi kusan növekszik. Helyzetük könnyebbé tételére széles körben újabb és újabb szabályozások születnek. A főbb allergének: glutén, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt és puhatestűek. Cikksorozatunk harmadik részében a tojásallergiával foglalkozunk.

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

24 óra talpon – kényelmesen

KUSZKÓ Judit

Talán nincs is olyan ember a világon, aki még soha nem vásárolt kényelmet len cipőt. Gyerekkorunktól fogva emlékezetesen végigkísérik életünket azok a lábbelik, amelyek feltörtek, szorítottak, nyomtak - pedig nem árt tudni, hogy a kényelmetlen cipők nemcsak vízhólyagot, de akár kellemetlen deformitásokat is okozhatnak.