Klinikum

Viszlát H1N1 - Minden vírusfertőzést meggátolhat egy új terápia

2011. AUGUSZTUS 15.

A Popular Science magazin szerint a kaliforniai Burnham Institute for Medical Research kutatói új megközelítést alkalmaztak, amikor a kezelési mód kidolgozása során. A hagyományos vakcinák úgy működnek, hogy az eredeti vírusok legyengített változatát juttatják be a szervezetbe, amely ezáltal képes lesz kiépíteni védekező mechanizmusát egy jövőbeni fertőzés ellen. Hátránya ezeknek az, hogy csak egy bizonyos vírus ellen védenek.

A vakcinák úgy működnek, hogy az adott vírustörzsre jellemző, hemagglutinin nevű fehérjét azonosítják a vírus felszínén. Ez egy nyalóka-alakú fehérje, amelynek feje minden vírustörzs esetében különböző. A kaliforniai kutatók, Robert Liddington biológus vezetésével ezért a hemmaglutinin molekulák szárára koncentráltak.

„A fej minden vírusgeneráció esetében változik” – nyilatkozta a szakember a Popular Science-nek. „A szár jóval állandóbb, valójában ez az influenza gyenge pontja.”

A kutatók felfedezetek egy olyan ritka antitestet, amely éppen ezt a területet támadja. A vizsgálat során a kísérleti egereket több fajta influenza vírustörzs – köztük a H5N1 madárinfluenza és az 1918-ban világjárványt okozó spanyolnátha - halálos adagjának a tízszeresével fertőztek meg, azonban az új fejlesztésű gyógyszer minden esetben sikeresen elhárította a betegséget, még akkor is, amikor a fertőzést követően csupán 72 órával később fecskendezték be.

Liddington szerint ez a megközelítés sikeres lehet más vírusok, például az AIDS-et okozó HIV esetében is. A kutatók azonban jelenleg arra koncentrálnak, hogy minél előbb átadhassák az amerikai járványügyi központnak, a Center for Disease Control and Prevention (CDC) a H1N1 influenza ellen már bevethető gyógyszert.

Forrás: AP / Reuters / CDC / ECDC

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

Dohányzás elleni oltás

A dohányzásról való leszokás eddig kevés sikerrel kecsegtetett, de várhatóan 2011-től kapható lesz a nikotin elleni antitestek termelődését kiváltó vakcina.